Tiyatroculardan, sayın izleyicilere - Saygı Öztürk

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Devlet Tiyatrolarının kapatılacağına açıklamasından sonra, sanata ve sanatçıya olan saygıyı azaltacak, hatta onları itibarsızlaştıracak açıklamalarına da tanık olduk. “Yerli ve yabancı eserlerle halkın genel eğitimini ve kültürünü yükseltmeyi” de amaçlayan Devlet Tiyatroları 1949'da kuruluduğundan bu yana en sıkıntılı dönemini yaşıyor.

Belediyeden ihale alan müteahhitten, “falanca vakıf ile spor kulubüne de en az şu kadar bağışta bulunma” zorunluluğu var. Yeni ihalaler ve belediyedeki işlerinin aksamaması için bağışlar yapılır. Sadece Ankara'da, belediyenin desteğinde üç spor kulubü bulunuyor. Bunlara yapılan parasal desteğin yanı sıra, transfer döneminde futbolcunun parasının ödenmesi de adettendir.

Bilet fiyatları sigaradan ucuz
Başbakanın açıklamalarına karşı, sayıları parmakla gösterilecek kadar az sanatçı “hayır öyle değil, böyle” diyebildi. Gerçek durumu bilmek izleyicinin de hakkıdır. Bunu da yapması gereken de tiyatro sanatçılarıdır. Onlar da çok önemli bir hazırlık yapmış, adeta “korsan bildiriymiş” gibi el altından onları izleyicileriyle paylaşıyorlar.

Devlet Tiyatrolarının “kar amacı güçmeyen bir kamu kuruluşu” olduğunu biliyoruz. Bilet fiyatları da bu nedenle “makul” tutuluyor. Örneğin Ankara'da tiyatroya gitmek istediniz. Tam bilet için 10 lira ödemeniz gerekir. İndirimli biletler ise 6 lira. Müzikal oyunları için 15 lira, indirimli bilet almaya hakkı olanlar ise 9 lira ödemesi gerekiyor.

Erzurum'da Devlet sahnesinde bir oyunu 5 lira ödeyerek izleyebiliyorsunuz. İndirimli biletlerin 3 lira olduğunu, müzikallerde 7,5 lira, indirimli biletinin de 4,5 lira olduğunu belirtelim. Bilet fiyatlarının neredeyse bir paket sigaradan bile ucuz...Özetle, bilet fiyatları, her zaman, herkesin ulaşabileceği düzeyde tutulmuş.

Onlar, Devlet memuru değil
Devlet Tiyatroları oyuncularını çoğumuz, “Devlet memuru” olarak biliriz. Öyle değil. Onlar, kadro karşılığı her yıl imzaladıkları "İdari ve Hizmet Sözleşmesi" ile çalışıyorlar. Devlet Tiyatroları'nda göreve başlayan her oyuncu, en az 6 yıl Van, Erzurum, Diyarbakır, Sivas, Trabzon gibi bölge tiyatrolarında görev yapmakla yükümlü.
Her yıl yerli oyunlar ağırlıklı olmak kaydıyla, dünya tiyatro edebiyatının seçkin örnekleriyle, yaklaşık
100 yeni oyunu tiyatroseverlerin beğenisine sunuyorlar. Bugün, Devlet Tiyatrolarının Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Erzurum, Konya, Sivas, Van, Gaziantep, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, Samsun, Çorum, Zonguldak, Denizli, Ordu'da 56 sahnesi var ve bu sahnelerde ayda 875 temsil veriliyor. Sanmayın, sanatçıların “yan gelip yattığını.” Çünkü, Pazartesi günleri hariç bayram ve resmi tatiller dahil tiyatrolarda perdeler hep açıktır...

Yalnız, bu sahnelerde değil, Türkiye'nin değişik illerine de gidiyorlar. Geçen ay Aydın, Rize, Eskişehir, Balıkesir, Amasya, Yozgat, Kırıkkale, Elmalı, Ayancık, Tuzla, İskenderun, Antakya, Osmaniye, Düziçi, Sinop, Karaman, Siirt, Muş, Bitlis, Hizan, Hakkari, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Karabük, Tatvan, Sakarya, Bolu, Bartın ve Kars'a turnedeydiler.

Yılda ortalama 6 bin kez temsil verildiğini, her yıl Adana, Trabzon, Ankara, Konya, Antalya, Van, Diyarbakır'da ulusal ve uluslararası festivaller düzenlendiğini, tiyatro salonlarının doluluk oranının da yüzde 90'ları aştığı ve toplam 2 milyon izleyiciye ulaştığını da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yetkililerinden öğreniyoruz..

Yine sanmayalım ki, Devlet Tiyatrolarında binlerce kişi çalışıyor...Toplam oyuncu sayısının da 623 olduğunu belirtelim...

“Dünyada, Devlet Tiyatrosu yok” diyenlerin de, Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç, İsveç, İspanya, Portekiz,. Japonyla, Arnavutluk, Arjantin, Avustralya, Bulgaristan, Çin, Finlandiya, Macaristan, Hindistan, Malezya, Meksika, Polonya,. Filipinler, İrlanda, Romanya'nın da aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde ülkede Devlet tiyatrosu olup olmadığını bir kez daha araştırmalarını öneririz. Yoksul Gana'nın, Mali'nin, Somali'nin bile Devlet tiyatrolarına nasıl destek olduğunu bir zahmet araştırınız...

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget