Başbakan, yeni ve sivil bir anayasayı halkın oluşturacağını söylüyordu da bu oluşumun nasıl biçimleneceği konusunda ayrıntı verilmiyordu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, tüm sivil toplum kuruluşlarının, o arada 14 parti, 39 meslek örgütü ve sendika ile 79 dernek, vakıf ve platformun görüşlerine başvurulmuş olduğunu açıklayan demeci, beklenilen ayrıntı hakkında olumlu bir fikir verebilir.
Sayın Başkan, 6.5 aydan bu yana çalışan ve tüm siyasi partilerin eşit sayıda verdikleri temsilcilerinin de yer aldığı meslek örgütleri, dernek ve vakıfların, sendikaların da önerilerinin bir Uzlaşma Komisyonu’nda toplandığını söylemiş.
Çiçek’in dünkü Hürriyet’te yer alan açıklamasında bu doğrultuda görüş bildiren kuruluşlar arasında üniversite ve yüksek mahkemelerden de söz ediyor.
Oysa bu tür kurumların ne yazık ki günümüzde iktidar partisine aykırı gelecek görüşleri açıklayabilecek bir bilimsel özerkliğe sahip olmadığı ortadadır.
Böyle bir ortamda, oturup uzun ve ciddi çalışma yapmanın beyhude olduğunu düşünenlerin başında AKP dışındaki Meclis’te grubu olan siyasi partilerin de bulunduğu anlaşılıyor.
Zira aynı Çiçek, sözünü ettiğim açıklamasında aynen “...çünkü bugüne kadar partiler kendi görüşlerini koymadılar ortaya...” demektedir.
Niçin koymadılar derseniz, Akşehir Gölü’ne maya çalarak yoğurt yapmaya çalışan Nasrettin Hoca’nın yaşamış olduğu bir ülkede egemen gücün kadri mutlak olduğunu herkesin bildiği yanıtı verilecektir.
Nitekim dün TBMM Başkanı’nın bu açıklamasını süsleyen bir de kocaman fotoğraf vardı. Devlet ajansının bir muhabiri tarafından çekilmiş o fotoğrafta, Hamamönü’nü Kalkındırma ve Geliştirme Derneği Başkanı olarak değil, AKP’nin Gençlik ve Spor Bakanı olarak Cemil Bey’i ziyaret eden Suat Kılıç görüntülenmişti.
Bakanlar Kurulu’nun bir üyesi olan Bakan, Meclis Başkanı’na bir anayasa taslağı sunduğu bildiriliyordu.
Haberin ayrıntısını okuyanlar, “taslağın” Türkiye Öğrenci Konseyi temsilcileri için düzenlenmiş olan Genç Anayasa Çalıştayı’nca hazırlandığını öğrenmiş oldular.
Demek bu isimle bir çalıştay oluşturulmuş!
O çalıştaya katılanları kimler belirledi? Bilmiyoruz.
Çalıştay nerede, ne kadar süre ile çalıştı? Bunu da haberden öğrenemedik.
Bildiğimiz, bize bu fotoğrafın anlatmak istediğidir.
Hazırlanacak taslaklar, o sivil toplum kuruluşu ile ilgili olan hükümet üyelerinin incelemesinden geçtikten sonra, tabii onaylanır ise Meclis Başkanı’na gönderilecek!
Sonra böyle bir taslağın adı Gençliğin Sesi olacak!
Şuna apaçık sahibinin sesi deseler de saydam bir şey yapmış olsalar.
Yorum Gönder