Şampiyonluk orada, hesap burada - Mustafa Sönmez

Yorgan gitti, bir kavga daha bitti. Bu sezonun şampiyonluk ipini Fenerbahçe, averajla da olsa, göğüsledi. Doğrusu, heyecanlı, seyir keyfi veren bir lig sayılırdı. Biz Beşiktaşlılar için durum bardağın yarısı misali. Kötümserlerimizi, alınan Ziraat Türkiye Kupası kesmiyor. İyimserlerimizin gözü gelecek sezonda, hem Avrupa, hem ligde yaşanacak başarılarda.

Biraz da futbola endüstri optiğinden baktığımızda, şu soruların yanıtını arayalım: Avrupa’nın ilk 7’si arasına giren Türkiye futbol endüstrisinde, sezonda hangi takım ne kadar yatırım yaptı ve sonuçta ne kadar puanla kapadı sezonu? Dolayısıyla, yaptığı yatırımdan ne kadar verim alabildi?

Alman kökenli transfermarkt.de sitesinden diğer ülkelerle birlikte Türkiye’deki kulüplerin futbol kadrolarının piyasa değerlerini görebiliyoruz ve sonra da her takımın yatırımını, 34 maçın puan sayısına bölünce bir performans notuna ulaşıyoruz. Şampiyon Fener’in kadrosunun piyasa değeri 131.3 milyon Avro. Sezon sonunda 82 puan elde eden takımın, 1 puan için yatırım değerini 1 milyon 601 bin Avro olarak ifade edebiliriz. Sezonu aynı puanla bitiren ancak ikili averajla şampiyonluğu kaybeden Trabzonspor da 82 puan elde etti. Ama Trabzon’un takım piyasa değeri, Fenerbahçe’nin yüzde 60’ından ibaretti. Dolayısıyla ipi birinci sırada göğüslemese de, her 1 puanı 950 Avro’ya mal ederek Şampiyonlar Ligi’ne daha ekonomik girme başarısı gösterdi.

Takımların piyasa değerine göre aldıkları puan kıstasından devam edersek ligin ortalaması, 1 puana 983 Avro şeklinde. Bu durumda, bu ortalamanın hangi takım ne kadar üstünde ve altında? Şampiyon Fenerbahçe, her 1 puanı, ortalamanın yüzde 63 üstünde bir futbolcu yatırımıyla gerçekleştirirken, en ekonomik takımın Karabük olduğunu görüyoruz. Lig maratonunu dokuzuncu sırada biteren Karabük’ün takım piyasa değeri 20 milyon Avro olmasına karşın, puanı 46. Dolayısıyla Karabük, elde ettiği her puanı ortalamanın yarısından azına mal etme başarısını gösterdi. Karabük’e en yakın performansı gösterenler İstanbul Büyükşehir ile Manisaspor. Ama hem ekonomik yatırımı hem de sıralamadaki başarısı ile en başarılı ekip olarak Gaziantepspor’u öne çıkarmak gerekir.



* * *


Gelelim Beşiktaş ve Galatasaray’a. Devre arasında büyük yıldızlar transfer ederek piyasa değeri 113 milyon Avro’ya ulaşan bir yıldızlar topluluğu kuran Beşiktaş, ikinci yarıya büyük iddialarla girmesine karşın, umduğunu bulamadı ve hocası Schuster’in istifasıyla ligde ağır aksak yoluna devam etti, maratonu da 5’inci sırada 54 puanla bitirdi. Beşiktaş, her puana düşen 212 bin Avro’luk yatırım ile hovarda birtakım görüntüsündeydi, ama Galatasaray’a bakarak teselli bulabilirdi. Beşiktaş’ın biten sezonda yaptığı yatırımdan eline geçen Ziraat Türkiye Kupası bir nebze teselli edici oldu. Aynı kadro, kupayı kulüp müzesine getirerek UEFA kulvarından eksik kalmamıştı hiç olmasa…

Ya Galatasaray? Müthiş bir başarısız sezondu Cimbom için. Takımın piyasa değeri 110 milyon Avro’ya yaklaşıyordu; ama eldeki puan 46 ve sıralamadaki yer 8’incilikti. Her puanı, ortalamanın yüzde 142 üstünde bir bedele mal etmişti Cimbom ve önümüzdeki sezon Avrupa’da adı anılmayacaktı…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget