Muhalefetin Savlarını Dile Getirmek Artık Tekzip Nedeni! - Işık Kansu

Ankara Kulisi kösesinde 22 Ocak 2011 'de, Lübnan'da Hizbullah ve müttefiklerinin koalisyondan çekilmesi üzerine Başbakan Saad Hariri hükümetinin düştüğü bunalımı neredeyse kişisel sorunu haline getiren Re­cep Tayyip Erdoğan'ın tutumu üzerine CHP lideri Kemal Kılıcdaroğlu'nun 2008'de yaptığı bir basın toplantısında gündeme ge­tirdiği savları dile getirmiştik. Kılıçdaroğlu, o toplantıda, kurumlar vergisi oranının niçin Türk Telekom'un özelleştirilmesinden sonra indi­rildiğini, böylece birilerinin Türk Telekom'a üçüncü bir ortak olup olmadığını sormuş, Türk Telekom'un özelleştirilmesi sonrası kurum­lar vergisi oranının düşürülmesinin, Oger Te­lekom'a milyonlarca dolarlık ek maddi men­faat sağladığını Öne sürmüştü. Türk Tele­kom'un özelleştirmesi sırasında Hariri ailesine ve bu aileye ait Oger Telekom'a büyük kat­kıları olduğu ileri sürülen Abdullah Tivnikli'nin AKP iktidarı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunun söylendiğini anlatan Kılıçdaroğ­lu, Oger Telekom'un yüzde 35'inin Saudi Te­lecom Company'ye satılmasında Tivnikli'nin ön planda olduğuna İlişkin Suudi Arabistan medyasında yer alan haberleri de gazeteci­lere dağıtmıştı.
Ankara Kulisi'ndeki yazının sonunda Kı­lıcdaroğlu'nun gündeme getirdiği sorulann za­man içinde yanıtlanmadığını da vurgula­mıştık.
Abdullah Tıvnikli, tümüyle Kemal Kılıcda­roğlu'nun soru ve savlarına yönelik alıntılar­la örülü yazımızı "kamuoyunu yanlış bilgi­lendirme" olarak algılayarak bu savlan kimi gazetelerde ve Cumhuriyette yanıtladığını di­le getirerek tekzip isteminde bulundu. Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi de kendisine ilet­tiğimiz belgelere ve yaptığımız itiraza karşı tekzibin yayımlanmasına karar verdi.
Oysa, mahkemeye sunduğumuz belgeler arasında, Kemal Kılıcdaroğlu'nun verdiği bir soru önergesine karşılık dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakrtan'ın -ki Uğur Mumcu'nun Rabıta kitabına göre, Abdullah Tivnikli; Kemal Unakıtan, Ahmet Hamdı Top­baş, Osman Nuri Topbaş, Mustafa Latif Topbaş, Ali Eymen Topbaş, Adnan Büyükdeniz, Yalçın Ören gibi isimler ve Al Ba­raka Özel Fİnans Kurumu ile. birlikte Bereket Vakfı'nın kurucuları arasındadır-verdiği ya­nıtlar da yer almıştı. Unakrtan'ın 13 Mart 2006 tarihinde TBMM Başkanlığı'na verdiği yanıtlar şöyleydi:
"İstanbul Milletvekili Sayın Kemal Kılıçda­roğlu tarafından TBMM Başkanlığı'na tevcih edilen 7/12001 esas sayılı yazılı soru öner­gesinde yer alan sorulara verilen cevaplar aşa­ğıda sunulmuştur
SORU 1 - Türk Telekom'un özelleştirilmesi öncesinde, Kuveyt Türk Yatırım Bankası Yö­netim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Tıvnikli'nin Türk Telekom'un Saudi Oger'e verilmesi konusunda, Hükümet ve özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde lobi çalışması yaptığı doğru mudur?
CEVAP 1 - Türk Telekom'un blok satışına ilişkin ihale süreci kamuoyu ve basın yayın organları huzurunda açık ve şeffaf olarak hiç­bir kuşkuya ve tereddüde yer vermeyecek şe­kilde gerçekleştirilmiştir.
SORU 2 - Türk Telekom'un özelleştirilmesi öncesinde, Abdullah Tivnikli'nin, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile birlikte Lübnan 'a Hariri ailesi ile görüşmeye gittiği ve bu görüşmelerde Türk Telekem İha­lesinin konuşulduğu doğru mudur?
SORU 3 - Türk Telekom'un devri nedeniyle
Oger'in 14 Kasım'da Ankara Sheraton Otelinde verdiği kutlama yemeğine katılan Ab­dullah Tivnikli'nin yemek sonrası Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Türk Telekom'daki ihale sonrası yapılan­mayı ele aldıkları iddiası doğru mudur?
SORU 4 - Türk Telekom Yönetim Kuru­lu'nda yer alan Metin Ercan ve Emin Başer ile Türk Telekom'da insan kaynaklarından so­rumlu Genel Müdür Yardımcısı Cetalettin Dinçerin personel atamaları konusunda Abdullah Tıvnikli'den talimat aldıkları doğru mudur?
SORU 5 - Türk Telekom'da mal ve hizmet alımlarını Emin Başer ile Metin Ercan'ın, Ab­dullah Tıvnikli adına yürüttüğü iddialan doğ­ru mudur?
SORU 6 - Abdullah Tivnikli'nin Telekom İtal­ya ile ağırlıklı olarak Avea'daki yüzde 40 hissenin el değiştirmesine dayanan bir ortaklı­ğı olduğu İddiası doğru mudur?
SORU 7 - Türk Telekom'a bağımsız üye olarak Oger tarafından atanan Metin Er­can'ın daha önce Kuveyt Türk'e danışman­lık yaptığı doğru mudur?
CEVAP 2,3,4,5.6,7- Sorularda yer alan hususlara ilişkin Özelleştirme İdaresi Baş­kanlığında bilgi bulunmamaktadır.
SORU 8 - Türk Telekom'un yüzde 55'inin 6,550 milyar dolara Oger Telecom 'a satışı ile birlikte, imzalanan sözleşmelerde, alıcılar ta­rafından konulmuş bir şerh var mıdır? Bu şerh hangi gerekçeyle konulmuştur?
CEVAP 8 - Türk Telekom'un satışına iliş­kin olarak sözleşmelere konulmuş herhangi bir şerh bulunmamaktadır."
Tivnikli ile birlikte geçmişte Bereket Vakfı'nı birlikte kurmuş olan Unakrtan'ın Kılıcdaroğlu'nun önemli savlar İçeren sorularına yeterince yanıt verip vermediğini okurlarımızla birlikte, tekzip metninin yayımlanmasına ka­rarı veren Ankara 4. Asliye Ceza Mahkeme­si yargıcı Mustafa Yükset'in vicdanına bir kez daha sunuyoruz.
Bir şey daha: Bu tekzibin yayımlanması ka­rarı; bundan böyle muhalefet partisi millet­vekili ve yöneticilerinin Meclis'te yaptıkları çalışmaların gazeteciler tarafından yazılması ya da yorumlanmasının sınırlandırılması anlamına gelmektedir ki, bu da, yargının giderek siyasallaştırıldığı, siyasal iktidar tarafından baskılandığı savlarına da haklılık kazandırmaktadır.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget