Nusret Ertürk: Kardelen…

Nusret Ertürk: Kardelen…
K ardelen deyince aklıma, karlar arasından başını ilk çıkaran çiçek gelir.
Kardelen, güzel günlerin, baharın muştucusudur.
Kardelen, karanlıklara, kötü koşullara direnen bir öncüdür.
Kardelen, kapıyı aydınlığa açandır.
Kardelen deyince aklıma, gerçek öğretmenler ve onların öğrencileri gelir.
Kardelen deyince aklıma, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan ile onun on binlerce kardelen öğrencisi gelir. ÇYDD’de gönüllülük esasına dayanan imece anlayışıyla çalışılır. Orada paranın pulun adı geçmez. Bu anlayışla çalışanlar da birer kardelendir. Amaç, aydınlıklara varmadır.
Kardelen deyince aklıma, ömrünü, varını yoğunu eğitime adamış, saçını bu yolda ağartmış, onurlu, saygın duruşuyla gönülleri kazanmış, Arı Eğitim Kurumları’nın, Çankaya Üniversitesi’nin kurucusu, Köy Enstitülü öğretmen Sıtkı Alp gelir. Eğitim, insan yetiştirme sanatıdır. Ben, Sıtkı Alp’in eğitim kurumlarını tanıyınca sayın kurucuyu da tanımış oldum. En nitelikli eğitim vermeyi, her şeyin başında tutar. Siz bir patronun bir tiyatro sezonunda on beş oyunu izlediğini duydunuz mu? Ya elindeki, masasındaki kitaplar? Bunlardan dolayı Sıtkı Alp, eğitim alanının seçkin bir kardelenidir. Kardelen deyince aklıma, on sekiz yaşında asgari ücretli ama kitap okuyan Çavuş adlı genç gelir. Aralık ayının son gü nü idi. Sabahın sekizi. Ankara’nın ayazı kesiyor. Sabah sporu için Oran Ormanı’na girmek üzereydim. Giriş kapısına yakın, evlere su dağıtmak için bekleyen bir su dağıtıcısının minibüsü. Sürücü koltuğunda bir genç, elinde kitap, dalmış okuyor…

Camı tıklattım. Birden şaşırdı. Camı indirdi.
“Yakalandınız!’’ dedim. “Kitap okurken yakalandınız!’’
 Umutsuzca gözlerini yere indirdi. Bir suç işlemişçesine. Uzatmadım:
 “Sizi kutluyorum’’ dedim. “İki ödülü birden kazandınız. Birincisi, kitap okuma alışkanlığınızdan. İkincisi, Atatürk’le ilgili bir kitap okuduğunuzdan dolayı.”
 İşte örnek kardelenler… Geleceğimiz, kardelenlerin çoğunluğu sağlamasına bağlı.

 Nusret Ertürk

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget