Yeni yolsuzluk operasyonu

Yeni yolsuzluk operasyonu Amasya Şeker Fabrikası'na bu sabah yolsuzluk operasyonu düzenlendi. Operasyonda 31 kişi gözaltına alındı.

Amasya Şeker Fabrikası'na bu sabah yolsuzluk operasyonu düzenlendi. Operasyonda 31 kişi gözaltına alındı.
Amasya Şeker Fabrikası’nda 12 Milyon liralık yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla operasyon başlatıldı. Sabah saatlerinde başlatılan operasyon kapsamında, aralarında fabrika genel müdürü ve yöneticileri ile bazı AKP’li eski yöneticilerin de bulunduğu 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Şüphelilere, haksız kazanç, yolsuzluk, şeker kotalarının usulsüz kullanımı, resmi belgede sahtecilik gibi suçlamalar yöneltildiği öğrenilen soruşturma kapsamında, şirketin yüzde 97 zarara uğratıldığı MASAK raporuna da yansıdı. Müfettişlerin ifadesine başvurduğu bir kişi ise, skandal bir iddia ortaya atarak, “AKP eski Amasya Milletvekili Akif Gülle’nin, perde arkasında fabrikada söz sahibi kişi olduğunu” söyledi.
Genel müdür itiraf etti
Soruşturma kapsamında, MASAK müfettişlerince hazırlanan raporda, fabrika genel müdürü S.A’nın, şeker kotasındaki usulsüz kullanımı itiraf ettiği de belirtildi. Zararın nedenlerinden birinin, “kotaya tabi olmayan ve yurt içerisine satılması yasak olan C kotası şekerden fazla miktarda üretilerek, bölgenin ihtiyacı olan şekerden çok daha fazla şekerin kayıt dışı olarak piyasaya sürülmesinden kaynaklandığı”, Gümrük müfettişlerinin hazırladığı raporda da kayıt dışı üretilen şekerin piyasaya sürüldüğünün belirtildiği kaydedilen MASAK raporunun ayrıntıları ise şöyle:
“Genel Müdür S.A.; müfettişlere verdiği beyanında; 2009 yılında Amasya Şeker Fabrikasına 69 bin ton üretim kotası verildiğini, fabrikada 82 bin 900 ton üretim yapıldığını, fabrika üretiminin düşük olmasının kotayı etkilemesi nedeniyle 2009 yılında üretilen şekerin 1.705 tonunun C grubuna ayrılması gerekirken ayrılmayarak kayıt dışı ihtiyaç amaçlı stokta bırakıldığını ve bu şekerin fabrika ambarlarında yıllık sayım ve kontrollerin yapılması nedeniyle Uğrak Gıda Ltd. Şirketine emanet bırakılarak 2012 yılının A kotası şeker satışının müsait duruma gelmesi üzerine anılan firmaya fatura düzenlenerek satıldığını belirterek kayıt dışı şeker üretimini bizzat itiraf etmiş ancak faturayı ibraz edememiştir.”
Çiftçilerin denetlemesi mümkün değil
“Doğal olarak C kotası şeker normal piyasadaki değerinden daha düşük bir fiyata satıldığından ve kayıt dışı satılması nedeniyle her hangi bir vergi tahakkuku da söz konusu olmadığından, bu fiyat üzerinden şeker almaya alışmış olan esnaf, daha pahalı olan A kotası şekeri yüksek fiyattan almak istememektedir. Şirket fabrikanın sistemini yürütebilmesi adına elinde bulunan A kotası şekeri satmak zorunda olduğundan, bu şekeri de piyasaya sürebilme adına mecburen çok ciddi iskontolara girmekte ve doğal olarak gün geçtikçe zarar etmektedir. Kooperatif üyesi olan çiftçilerin bütün bunları bilme denetleme gibi bir konumları olmaması nedeniyle çiftçiyi ve bölgeyi kalkındırma görevi olan Kooperatif ve fabrika yönetiminin kendi gelirlerini çoğaltırken fabrikanın bütün sermayesini bitirdikleri açıkça görülmektedir.”
Toplam zarar 12,2 Milyon
“Gümrük Müfettişleri raporlarının önemli konu başlıklarında, Tarım Köy İşleri Bakanlığı Müfettişleri raporlarında ve MASAK Raporunda tespit edilen yolsuzluklar neticesinde, inceleme konusu 2004-2005-2008-2009-2010-2011 yıllarına ait dönemde Amasya Şeker Fabrikasının zararının toplamda 4 Milyon 402 Bin 470 TL olduğu, yine inceleme konusu dönemde haksız kazancın ise 1 Milyon 775 Bin TL olduğu tespit edilmiştir. Bu dönemde yapılan geç ve usulsüz kayıtlar nedeniyle devletin 1.583.000 TL vergi kaybına uğratıldığı tespit edilmiştir. İnceleme konusu 2005-2010 yıllarına ait dönemde S.S.Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifinin zararının toplamda 6 Milyon 78 Bin 434 TL olduğu tespit edilmiştir. Yönetim ve denetim kurulunu oluşturan örgüt elemanlarının, kendileri adına elde etmiş oldukları haksız kazançların kamufle edilmiş olması ve kayıtlarda hiçbir şekilde görülmemesi nedeniyle her ne kadar tespitlerde görünmese de, şeker fabrikası adına haksız kazanç ve zarar olarak tespit edilen yolsuzluklardaki toplam miktar; 12 Milyon 255 Bin 905 TL olarak tespit edilmiştir.
Fazla mesai fazla şeker
Yine Gümrük müfettişlerince hazırlanan raporda ayrıca, “dönem dönem olması nedeniyle, zarar miktarlarının düşük görünmesine rağmen aslında yolsuzluğun çok daha büyük meblağlarda ve ciddiyette olduğu anlaşılmaktadır” denildi. Kayıt dışı satışların, fabrikanın bilgi işlem sorumlusu E.T’nin bilgisayarında bulunan kayıtlarlar örtüştüğü de belirtilen raporda, bazı satış işlemlerinde de sahte sevk irsaliyesi kullanıldığı belirtildi. Raporda, fabrikanın resmi kayıtlarda görünenin dışında 2,5 gün fazladan çalıştırıldığı ve böylece fazladan şeker üretimi de yapıldığı ifade edilerek, “Fiilen üretilen ile kayıtlara yansıtılan şeker miktarı farklı olduğundan Şirketin şeker üretim maliyeti rakamlarının da gerçeğe aykırı oluştuğu, muhasebe kayıtlarının bu yönüyle de gerçeği yansıtmadığı dolayısıyla bu süreçte pek çok sayıda evrakta sahtecilik yapıldığı, Şeker mevzuatına ve Vergi mevzuatına aykırı hareket edildiği tespit edilmiştir” denildi.
İki liderli örgüt
Raporun sonuç bölümünde ise, şu ifadelere yer verildi:
Şüphelilerden Kooperatif- Şeker eski yönetim kurulu başkanı M.D ile fabrika genel müdürü S.A’nın, yönetiminde iki liderli görünüm de olan Çıkar Amaçlı Suç örgütünün Şeker fabrikasını ve Kooperatifini yönetirken kendi menfaatleri doğrultusunda işleyişe uygun göstermek amacıyla A.B.C şeker kotalarının usulün dışına kullanımı, satılan şekerlerin sahte belgelerle bölgelere gitmiş gibi gösterilmek suretiyle Zennunlar ve Uğrak Gıda şirketlerine satılması ve benzer birçok usulsüzlükler yaptıkları müfettiş raporlarından ve ifadelerden de açıkça anlaşılmıştır”
Hakim ayarlamışlar
Müfettişelere ifade veren Emekli ticaret müdürü A.G, ifadesinde, “Amasya Şeker Fabrikasının Mersin’de M.K isimli bir hakime dönemin parası ile 500 milyar rüşvet vererek, 43 bin ton civarındaki C kotası şekerini A kotasına çevirttirdiklerini, bu şekerden 60 Trilyon gelir elde edildiğini” söyledi. A.G, ifadesinde, Kayseri Şeker fabrikasına operasyon yapılmasından sonra, Kooperatif- Şeker eski yönetim kurulu başkanı M.D’nin kendilerine de operasyon yapılacağı düşüncesi ile yönetimi bıraktığını, ancak adamlarını burada tutarak fabrikayı dışarıdan yönetmeye devam ettiğini belirterek, çok çağrıcı bir iddiada bulundu:
“M.D, bu dönemde zarar görmeme adına hükümet kanadına yanaştı. Amasya eski Milletvekili Akif Gülle ile anlaşarak yönetimin bir kısmını devretmeyi hedefledi. Bu dönemde eski Merzifon Ak Parti İlçe Başkanı M.U, fabrika yönetim kurulu başkanlığına seçtirildi. Şu anda yönetimde M.D ve Akif Gülle, perde arkasından gerçek söz sahibidir.”

 Asuman ARANCA / SÖZCÜ
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget