Doğu Karadeniz'de 200 binin üzerinde üreticiyi ilgilendiren yaş çayda 2011 yılı fiyatının Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımı ile yarın açıklanması bekleniyor.
Yörede resmi rakamlarla 767 bin, gayri resmi rakamlarla 850 bin dekar alanda yaklaşık 204 bin üretici çay tarımı yapıyor. Son yıllarda yaş çay üretimi yılda 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasında değişiyor. Bundan da 200-220 bin ton civarında kuru çay elde ediliyor.
Rize Ziraat Odası geçen yıl yaş çay için 1,25 lira fiyat isteğinde bulunmuş, ancak fiyat 88,5 kuruş taban, 11,5 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1 lira olarak açıklanmıştı.
Ziraat Odası Başkanı Paliç
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl bölgedeki bütün sivil toplum örgütleri ile yaptıkları değerlendirme sonucunda 1,30 lira fiyat talep etmeyi uygun bulduklarını, bu fiyata destekleme priminin dahil olduğunu söyledi. Verilecek fiyatın bölge için hayati önem taşıdığını ifade eden Paliç, ''Yaş çaya, bölge insanını burada tutacak, geçimlerini sağlayabilecekleri, çaylıkların bakımının yapılabileceği bir fiyat verilmelidir. Talep ettiğimiz fiyatın oldukça makul olduğunu düşünüyoruz'' dedi. Geçen yıl özellikle destekleme primi çok düşük tutulduğunu kaydeden Paliç, ''Uzun yıllardır çaya çok az zam yapılıyor. En azından bu yıl biraz yüksek zam yapılsın. Talep ettiğimiz fiyatın verilmesi ile yılların açığı biraz olsun kapatılabilir'' diye konuştu.
ÇAYÜDAD Başkanı Mavi
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi de yaş çaya 1,25 lira fiyat verilmesini istediklerini söyledi. Bu yıl özellikle Mayıs ayının çok yağmurlu geçmesinden dolayı yaş çayın hasat olgunluğuna gelmesinin geciktiğini vurgulayan Mavi, aynı zamanda yaş çayın bölge genelinde aynı anda gelişim gösterdiğini ifade etti.
Mavi, bölge insanının, özellikle Rize halkının çaydan başka geliri olmadığını dile getirerek, ''Biz yaş çaya her zaman gerçekçi fiyat talep etmeye çalışıyoruz. Bu yıl da taban fiyatının 1,25 lira taban fiyat talebinde bulunmayı uygun bulduk. Ancak biz çayın fiyatından çok destekleme fiyatının artmasından yanayız. Böylece çayın maliyeti artmayacağı için özel sektör de desteklenmiş oluyor. Hem sanayici hem üretici korunmuş oluyor. Tüm etkenleri dikkate aldığımızda talep ettiğimiz fiyatın makul olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.
Yorum Gönder