Çorba Yazısı - Kürşat Başar

Ne oldu Avrupa Birliği macerası? Çorba.Büyük temizlik operasyonunda son durum: Çorba.Ne oldu Kıbrıs? Çorba.Kürt açılımı? Çorba.Ne oldu demokrasi? Çorba.

Çorba Yazısı - Kürşat Başar
Avrupa Birliğine kutlamalarla başlamamış mıydık, havai fişeklerle, partilerle, son dönemeç nutuklarıyla?
AB temsiteilerinden yenilen fırçalara bile "en adamlar hakti" denmiyor muydu? Çok yakın geçmişte, her gün bu konu tanışılmıyor muydu? Ne oldu? Sanki artık Avrupa Birliği dtye bir konu yok. Seçim konuşmalannda bile bundan söz edeni duymuyorum.
Ne oldu Avrupa Birliği macerası? Çorba.
Türkiye geçmişiyle hesaplaşacaktı; temiz eller operasyonu yapılacak, karanlık güçler ortaya çıkacak, derin devlet ve çeteler temizlenecek, bütün karanlık olaylar, faili meçhuller anlaşılacaktı. Bu iddiayla açılan davalar, tutuklanan şok isimler, "bekleyin daha neler olacak" yazılan...
Ne oldu? Gizli tanıklar, sonradan imal edildiği anlaşılan deliller, sehven belgeler, okunması bile imkânsız hale gelmiş iddianameler...

Büyük temizlik operasyonunda son durum:
Çorba.
Kıbrıs konusu bu hükümetle birlikte yeniden ele alındı. Bu konuda direnenler susturuldu. Eskiden beri yurtdışında ve burada bazılarının, çözümün önündeki tek engel saydığı Denktaş gönderildi. Muhalifleri iktidar oldu. Annan planı kabul edildi.
Sonra ne oldu çözüm? Rum tarafı AB'ye girdi.
Ne yaparsanız yapın kendi tezlennden bir adım geri atmayarak yine de kazandıklan ortaya çıktı.
Biz elimizde zeytin dalıyla kalakaldık.
Ne oldu Kıbrıs? Çorba.

Kürt açılımında büyük rüzgâr estirildi, teröristler sınırdan törenle giriş yaptı. Televizyon kuruldu. Ama Kürtleri temsil eden partinin temsilcileri her gün iktidarla kavgada, Güneydoğu'da sokaklarda gösteriler durmuyor. Terör devam ediyor. Açılımın asıl tarafı kesinlikle açılımdan tatmin olmamış. Ne oldu Kürt açılımı? Çorba.
Demokrasi, insan hakları, özgürlükler bağlamında her şeyin çözüleceği söylemi moda oldu. İktidar bu söylemi hiç dilinden düşürmedi. Ama anayasa denince başkalarına sormadan kendi istediği gibi yapmaktan yana. Şeffaflık derken sorduğunuz her soruya sinirleniyor. Başkalarının haklarına en ağır saldırılar yapılırken sessiz, ama kendisine en küçük söz söylenince çileden çıkıyor.
Gazeteciler hapiste, çıkmamış kitaplar yasak.
özel yetkili mahkemeler DGM'lerin bile yapamadığını yapar oldu.
Seçim barajı yüzde 10'da kaldı.
Tutuklama, mecburi ve son kullanılacak tedbir değil rutin hale geldi.
İnsanların önce suçlanıp sonra delil bulunması âdetten oldu.
Ne oldu demokrasi? Çorba.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget