Gül üretiminde düşüş tehlikesi


Dünya parfüm devlerine gül yağı sunan Isparta'da, bu yıl iklim değişikliğine bağlı olarak gül çiçeği üretiminde sıkıntı yaşanıyor.
Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, her yıl 8 ile 10 Mayıs tarihleri arasında başlayan gül çiçeği açımının, bu yıl 20 Mayıs'a kadar gerçekleşmediğini söyledi. İlk çiçeklerin 20 Mayıs'ta açıldığını ancak bu tarihten itibaren de verimli bir üretimin olmadığını kaydeden Çelik, üçte birlik üretimin gerçekleştiğini vurguladı. İklim değişikliğine bağlı olarak çiçek açımında gecikme yaşandığına işaret eden Çelik, gülün çiçek açarken hem yağmuru hem de güneşi görmesi gerektiğini ancak iklim kayması nedeniyle ya aşırı yağışı ya da aşırı güneşi gördüğünü belirtti.
Çelik, şu bilgileri verdi:
''Her yıl 8-10 Mayıs ile 15-20 Haziran tarihlerinde çiçek açma dönemi başlar. Bu dönemde çiçekler yağışların etkisiyle tomurcuk hale gelir ve güneşin de etkisiyle açar ama güneşi görmeyen çiçek çürür. Hava şartları istenilen ölçüde gitmedi. Aşırı yağış oldu. Çiçek istenilen ölçüde güneşi göremedi ve çürümeye başladı. Bu durum da rekolteyi düşürüyor. Gül üretiminde sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Bugünden itibaren güneşli hava etkisini gösteriyor ancak yağışların yeniden geleceği belirtiliyor. Havaların gidişatı bizi endişelendiriyor.''
Geçen yıl 7 bin 500 tonluk üretim gerçekleştiğini ve bu yıl da bu miktarda bir beklenti olduğunu hatırlatan Çelik, ancak üretimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle beklentilerin bu rakamın aşağısına düştüğünü bildirdi. 7 bin tonluk rekolte üzerinde bile ısrarlı duramadıklarını kaydeden Çelik, ''Bu yıl üretimde ciddi bir düşüşün olacağı gözlenmekte'' diye konuştu.
Geçen yıl bu dönemlerde üretimde bitme aşamasına gelindiğini anlatan Çelik, bu yıl ise hala verimli bir üretimin gerçekleşmediğini vurguladı. Bu durumun gül üreticileri kadar kendilerini de telaşlandırdığını belirten Çelik, bugünden itibaren havaların gül çiçeğini olumlu yansıyacak şekilde gitmesi temennisinde bulundu.
Üretimde yaşanan düşüşün gül yağı miktarını da olumsuz etkileyeceğini belirten GÜLBİRLİK Genel Müdürü Çelik, geçen yıl gül yağının kilogramının 5 bin Avro'dan satıldığını hatırlattı. Ancak piyasada herhangi bir istikrarı bozmak istemediklerini ifade eden Çelik, dünya piyasasına göre gül yağı fiyatında bir artış yapılabileceğini aktardı.

Gül üreticilerine uyarı

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, gül üreticilerine de gelecek yıl yeni gül sahaları açmamaları yönünde uyarıda bulundu. Geçtiğimiz yıllarda iklim nedenlerinden dolayı üretimde sıkıntı olduğunu ve bu nedenle insanların yeni gül alanları oluşturduğunu ifade eden Çelik, ''Az olmasından dolayı ürününü istediği fiyattan satabileceğini düşünen gül üreticileri geçtiğimiz yıllarda ürün sahalarını genişletmişlerdi ancak bir iki yıl sonra ürün ellerinde kaldı. Aynı hatayı düşmemeleri konusunda uyarıda bulunuyoruz'' dedi.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget