Canavar otu "göç" ettiriyor

 Canavar otu
Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden Ege ve Marmara bölgelerindeki ekili alanlarda son zamanlarda yoğun olarak görülen canavar otu zararlısı nedeniyle üreticilerin büyük sıkıntı yaşadığı, bu nedenle üreticilerin bu parazit bitkinin bulunmadığı başka bölgelere yönelmeye başladıkları bildirildi.
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Üremiş, domates, tütün, patates ekili alanlarda yoğun olarak görülen canavar otunun üründen beslenmesi nedeniyle büyük verim kayıplarına yol açtığını söyledi.
Parazit bitkinin ürüne yüzde 5 ile 100 arasında zarar verebildiğini ifade eden Üremiş, canavar otu nedeniyle üreticilerin büyük sıkıntı yaşadığını ve mağdur olduğunu kaydetti.
Canavar otunun konukçu bitkinin kökünden beslendiğini ve büyüyerek toprak yüzeyine çıkmasının ardından fark edilebildiğini vurgulayan Üremiş, bu nedenle bitkiye büyük zarar verdiğini söyledi.
Ege ve Marmara bölgelerinin önemli bir domates üretim alanları olduğunu ve Türkiye'nin burada yetiştirilen ürünle dünyada üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan Üremiş, şöyle devam etti:
''Ancak çiftçiler son yıllarda canavar otu nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Bu parazit bitkiye karşı domateste henüz ruhsatlı bir kimyasal yok. Üreticiler, büyük emek harcayarak yetiştirdikleri üründen bekledikleri verimi alamıyorlar. Bu da önemli bir domates üreticisi olan ülkemizi tehdit ediyor ve ekonomik kayba yol açıyor. Üreticilerimiz, parazit bitkiyle mücadele etmekte çaresiz kaldığı için, bulaşık olamayan başka yörelere gitmek zorunda kalıyorlar.
Son zamanlarda verimli tarım arazileriyle adından söz ettiren Amik Ovası bu anlamda üreticilerimize ev sahipliği yapıyor. Birden fazla ürünün alınabildiği ovada, başka bölgelerden gelen üreticiler, sertifikalı domates üretimi yaparak, zararlıdan kaçma yolunu tercih ediyor. Şu an ovamızda, büyük firmalar yetiştirdikleri domatesle, dünya üretiminde üçüncü sırada yer alan ülkemizin bu noktadan gerilemesine engel olmaya çalışıyorlar.''
Ege bölgesinde patates ekiminin de yoğun olarak yapıldığını ifade eden Üremiş, bu alanlarda da zararlının görülmeye başlandığını belirtti.
Patates üreticilerinin de Amik Ovasını tercih etmeye başladığını vurgulayan Üremiş, ''15-20 yıl tarlada canlılığını koruyan bu zararlıya karşı önlem alınmazsa büyük bir felakete yol açabilir. Bu nedenle üreticilerimizi çok dikkatli davranması, temiz patates yumrusu kullanımı, nöbetleşe ekimin yanı sıra tuzak bitki yetiştiriciliğine yönlendirilmesi gerekiyor. Bu yapılmazsa 3-5 yıl gibi kısa sürede bu zararlıyla ilgili büyük bir felaketle karşı karşıya kalınabilir'' diye konuştu.


Hatay'da durum

Üremiş, Hatay'ın Antakya, Samandağ, Altınözü, Yayladağı ilçelerinde, domates, tütün, maydanoz ekili alanlarda her üç tarladan ikisinde canavar otu zararlısının bulunduğunu, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı ve Hassa ilçelerinde ise şimdilik önemli bir durumun bulunmadığını kaydetti.
Hatay'da domates ekili alanlarda şu an canavar otunun endişe edilecek boyutta olmadığını belirten Üremiş, ancak bu parazit bitkinin bulunduğu alanlardan getirilecek tohumların bu alanları da riske atabileceğini söyledi.
Üreticilerin, canavar otuna karşı çok dikkatli davranmasını, sertifikalı tohum kullanması önerisinde bulunan Üremiş, ayrıca uzman kişilerden de ekim ve ürünün yetişmesi aşamasında bilgi alınması gerektiğini ifade etti.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget