Memur, emekli ve enflasyon farkı! - Gündüz Akgül

Ancak çoğu memur ve emekli enflasyonun neye göre hesaplandığını bilmemekte ve devletin verdiği az miktarda ki zamla yetinmektedir.

Memur, emekli ve enflasyon farkı! - Gündüz Akgül
Sevgili dostlar,
Araya terör, acı ve gözyaşı girdiği için gözden kaçan ve büyük bir kitleyi ilgilendiren bir konuyu bilgisinize sunmak istiyorum.
Bilindiği gibi iki yılda bir yapılan sözleşmeler gereği memur ve emeklilerine yapılan zam oranları saptanmakta ve yılın ilk altı ayı ile son altı ayında enflasyon belli bir rakama ulaşıp sözleşmede belirtilen oranı geçince, memura ve emeklilerine Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlarda enflasyon farkı da göz önünde tutulmaktadır.
2017 yılı Ocak ayında memura yapılan zamda, son altı aylık enflasyon %4.94 te kalıp 5 rakamını geçmediği gerekçesiyle, memura ve emeklilerine enflasyon farkı ödenmedi.
Ancak çoğu memur ve emekli enflasyonun neye göre hesaplandığını bilmemekte ve devletin verdiği az miktarda ki zamla yetinmektedir.
İnternete giren herkesin ulaşacağı enflasyon hesaplanmasında göz önünde tutularak baz alınan verileri bulabilir.
Ben girdim ve aldıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün enflasyon hesaplaması için baz aldığı ürünlerin "tam listesi" şöyledir.

Hortum, yaş pasta, antep fıstığı, leblebi, madlen çikolata, ruj, oje, fanila, iç çamaşırı, cam, musluk, kilit, tül perde, soba borusu, böcek ilacı, çalı süpürge, gündelikçi kadın ücreti, enjektör, yara bandı, gözlük camı, patinaj zinciri, oto pastası, pinpon topu, lego, flüt, spor toto, milli piyango, hamam ücreti, ahtapot (kalamar), karides, balık yumurtası (havyar), mermer, kireçtaşı, zımpara, yem, ciklet, ispirto, çuval, sütyen, külot, kereste, cd-kaset, kimyasal maddeler, gübre, barut, dinamit, lastik eldiven, cam yünü, tuğla, alçı, teneke kutu, fişek, oto jantı, korna, elektrik sayacı, tencere, çöp sepeti, ampul, pil, tornavida, kum, dikenli tel, dikiş makinesi, matkap ucu, kadın bağı, kiremit, yapıştırıcılar, mürekkep, kolonya, serum, demir, bakır.

Enflasyon hesaplanmasında göz önünde tutulan yukardaki kalemlerin çoğu orta ve alt gelir sınıfında olan yurttaşlar tarafından kullanılmadığı gibi bazıları da senede bir ancak kullanılabilmektedir.
Yurttaşların hergün kullanmak zorunda oldukları gıda maddelerinin çoğu bu listede bulunmamaktadır.

Örneğin;

Peynir, zeytin, çay, şeker, yumurta, çiçek yağı, zeytin yağı, makarna, helva, bal, reçel, kahve,ekmek, margarin, salça, sucuk, et, süt, pirinç, mercimek, nohut, kuru fasulye, un, bebe bisküvi,meyve suyu, sigara, ekmek, deterjan, çocuk bezi, piknik tüpü, doğal gaz,elektrik, su, telefon,sebze, meyve vs.
İnsan bu listeyi görünce el insaf demekten kendini alamıyor.

09.01.2017
Gündüz AKGÜL 
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Kaynak:
1- www.edelet1. Bolgcu.com
2-www.egitimkutuphanesi.com
3-www.insanhali.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget