24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı önderliğinde ve 50’den fazla sivil toplum örgütünün katkılarıyla hazırlanan “Adalet ve Demokrasi Haftası” başladı.

24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı önderliğinde ve 50’den fazla sivil toplum örgütünün katkılarıyla hazırlanan “Adalet ve Demokrasi Haftası” başladı.
Her sene, Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü 24 Ocak ile Muammer Aksoy’un öldürüldüğü 31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliklerin ilkeleri  “Atatürkçülüğün tam bağımsızlık ilke ve inancıyla,  her türlü gerici, baskıcı ve sömürücü güce karşı, ülkemizde yaşanan katliamlar haksızlıklar,  yolsuzluklar karşısında suskun kalmayacağımızı ve aydınlarımızı unutmayacağımızı bir kez daha dile getireceğiz” şeklinde ifade edildi.
24. Adalet ve Demokrasi Haftası’nın ana başlığını “Bu Hesap Sorulmaz mı” olarak belirlendi.
60 kadar katılımcı dernek, sivil toplum örgütlerinin destek ve katkıları ile başlayan etkinlikler,  Akademisyenlerin, sanatçıların, gazetecilerin, düşünürlerin katılımlarıyla paneller, sergiler, söyleşiler, konferanslar, belgesel film gösterimleri ve müzik dinletileri ile geçecek hafta 24 Ocak 2017 de Batıkent Uğur Mumcu Mahallesinde bulunan Uğur Mumcu’nun heykeli önünde çelenk konulması ve konuşmalarla başladı. Buradaki törene Batıkentli çeşitli dernek üyeleri, mahalle muhtarları ve mahalle halkı katıldı.

24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız
Anıt önündeki törende Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar adına Başkan Yardımcısı Mehmet Kartal, özetle şunları söyledi:
“-Uğur Mumcu aramızdan ayrılalı 24 yıl oldu, katilleri henüz bulunamadı. Ayrıca Karlı Sokak’ta o araca bombayı koyduran kudret, o merkez cinayetler işlemeye devam ediyor. O merkezin en son saldırı Kayseri’de ve İstanbul Reina’da oldu, biz o merkezi tanıyoruz. O merkez Uğur Mumcunun tarif ettiği tarikat, siyaset, ticaret örgütlemesinin merkezi. O emperyalist merkez cinayetler işlemeye devam ediyor. Çevremizde, ülkemizde olan acımasız terör karşısında ne yazık ki bir Cumhurbaşkanlığı- başkan seçimine gideceğiz. Yani hepimizin birlik olmamız gereken bir dönemde karşı karşıya geleceğiz, bunu da aynı merkez planlıyor hiç kimsenin şüphesi olmasın. Uğur Mumcu bize direnmeyi, Uğur Mumcu bize 200 yıla yaklaşan aydınlanma şifrelerini öğreterek aramızdan ayrıldı. Bu gün yurdun her tarafında Uğur Mumcu anılacak. Bu sevgiyi sağlayan şey, Uğur Mumcu katıksız bir Kuvaayi Milliyeci,  kendi söylemiyle ben Cumhuriyetçiyim, ben laikim, ben Atatürkçüyüm, ben antiemperyalistim diyordu. Ülkemizi rejim değişikliğine götüren, diktatörlüğe taşıyan referandumun oylanması sürecinde yüzlerce Mustafa Kemal’e, yüzlerce Uğur Mumcu’ya sahip olacağız. Bahriye Üçok’lar, Uğur Mumcu’lar, Turan Dursun’lar kolay yetişmiyor. Öyleyse Uğur Mumcuların başlattığı mücadeleyi mutlaka başarmak zorundayız”.
24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız
Bu konuşmadan sonra,  töreni izleyenler, ileride olacak referandumu ima ederek topluca “Hayır” diye bağırıyorlardı.
Uğur Mumcu yolsuzlukların her türüyle mücadele eden yılmaz bir gazeteci idi. Türkiye’nin aydınlık geleceği için mücadele ediyordu. Aracına konulan bombayla katledildi. Sadece Ankara’da değil, Türkiye’nin her yerinde anıldı.
Batıkent Birlikteliği adına konuşmadan sonra, araçlarla Uğur Mumcu’nun arabasında katledildiği evinin önüne gidildi.
Uğur Mumcu’nun katledildiği evinin önündeki anma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu,  yanında milletvekilleri ve partililerle birlikte karanfiller bıraktı.
Ayrılırken Kılıçtaroğlu şunları söyledi:
Uğur Mumcu kalpaksız kalpaksız Kuvayi Milliyeci, bir devrimci, bir bilim insanı aynı zamanda. Katledilişinin 24. Yılında anıyoruz. Anmaya devam edeceğiz. Silahlı çetelerin arkasında kim vardı? Onların bulunması için söz verilmişti ama bugüne kadar verilen söz yerine getirilmedi. Uğur Mumcu aydınlanmadan, bilimden, insandan, hukuktan yanaydı. Böylesine önemli bir ismi kaybetmenin acısını her yıl birlikte yeniden yaşıyoruz”.
Anmaya katılan yüzlerce Ankara’lı anıtına karanfil ve yaktıkları mumları bıraktılar.
24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ (ADD) BU HAFTA İÇİN ŞU AÇIKLAMAYI YAPTI:
Uğur Mumcu’nun katledilişinin 24. yıldönümünü anma etkinlikleri nedeni ile ADD şu bildiriyi yayınladı:
“En değerli evlatlarını teröre kurban veren ülkemizde, demokrasi şehitlerini anmak artık günlere sığmıyor.
Yüz elli yılı bulan demokrasi kavgamızda, özgürlük için, demokrasi için, eşitlik için, adalet için, halkının mutluluğu için öne atılanlar, hep ölümle cezalandırıldılar. Mithat Paşalar, Namık Kemaller, Kubilaylar, Taylan Özgürler, Abdi İpekçiler ve daha niceleri kendilerinden sonra mücadeleye atılacakların önünü kesmek, yıldırmak için katledildiler. Kimisi despot Padişahlarca, kimisi din adına ayaklanmış gericilerce, kimisi kendini devlet yerine koyan çete mensuplarınca, kimisi devlet içinde yuvalanmış karanlık güçlerce, kimisi de emperyalizmin gizli servislerince acımasızca yok edildi. Ancak hiçbir kalleş cinayet daha sonra ortaya atılan ve atılacak olanları bu kutsal mücadeleden vazgeçiremedi.
Kurbanların sayısı o kadar arttı ki, değerli aydınlarımızı anmak için, günle yetmedi. Haftalar yetmez oldu.
Azgın terörün önünü kesmek için yapıldığı söylenen 12 Eylül Faşist darbesi sonrası daha karanlık cinayetler, 1990 yılından itibaren boy gösterdi. Bu cinayetlerden ilki, Atatürkçü Düşünce Derneğinin Kurcusu Prof. Dr. Muammer Aksoy oldu. Ülkenin karanlığa gittiğini, Atatürk Devrimleri ve Cumhuriyet değerlerinin yok oluşa sürüklendiğini gören Muammer Aksoy ile birlikte hareket eden 50 Aydınımızın ADD’yi kurmasının  üzerinden 8 ay geçmişti ki, Muammer Aksoy katledildi. Arkasının geleceği o günden belli olan seri cinayetlerin önünü kesmek için kamu görevlileri hiçbir önlem almadığı gibi, karanlık cinayetleri çözmek için de istekli olmadı.
Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Turan Dursun, Eşref Bitlis, Musa Anter, Bahriye Üçok, Sivas’ta diri diri yakılan aydınlarımız, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Gaffar Okkan, Hrant Dink cinayetlerinin ortak özelliği, katillerinin aynı olmasından çok, devletin bu gibi karanlık eylemlerin faillerini bulmak konusundaki isteksizliği ve direncidir.
31 Ocak 1990 tarihindeki Muammer Aksoy cinayeti çözülmeden, 24 Ocak 1993 tarihinde ülkemizin yetiştirdiği en cesur gazeteci Uğur Mumcu, evinin önünde feci şekilde parçalanarak katledildi. Ocak ayının son haftasında katledilen bu 2 aydınımızı anmak için Adalet ve Demokrasi Haftası ilan edilmişken, 2001 yılının 24 Ocak günü, Diyarbakır’ın başarılı Emniyet Müdürü Gaffar Okkan katledildi. 2007 yılında 19 Ocak tarihinde gazeteci Hrant Dink katledildi. Yıllar önce 1 Şubat 1979 tarihinde gazeteci Abdi ipekçi katledilmişti.
Yaklaşık aynı günlere gelen bu karanlık cinayetler yıllardır Adalet ve demokrasi haftası içinde değişik etkinliklerle anılıyor. Her yıl yeniden adalet aranıyor. Bu cinayetleri çözmesi gereken kamu görevlileri ise bırakın çözmeyi, çözülmesini isteyenlerin üzerine gidiyor. Belki de cinayetlerin arkasından kimlerin çıkacağını bildikleri için böyle davranıyorlar.
Bu cinayetleri soruşturmayan, üzerini örtmek isteyenlerin karanlık ilişkileri  sonraları ortaya çıkacak, bazıları bu nedenle mahkûm olup hapis yatacaktı.  Katledilen değerli aydınlarımızın hiç biri bu türden ilişkilerle anılmadı. Geçmiş yıllarda  devletin her türlü olanağı onları karalayacak en küçük bir leke bulmak için seferber edilmişti. Hatta hapislere atılmışlar, sakıncalı piyade olmuşlar, acılar çekmişlerdi. Ancak onlara en küçük bir leke konduramadılar. Onlar hep topluma saçtıkları ışık ile anıldılar. Öyle anılacaklar…
Muammer Aksoy bugün 100 yaşında. Her zamankinden daha zinde… Işık saçarak önümüzde yürüyor. Uğur Mumcu katledildiği 50 yaşındaki kadar cesur ve bilgi dolu. Karanlığın üzerine O’nun cesareti ile yürüyoruz.
Devrim şehitleri bu nedenle ölümsüzdür.
Sizleri hiç unutmayacağız”.
24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız
Tören alanında Çankaya Belediyesi, vatandaşlara hava çok soğuk olduğu için çorba ve çay dağıtıyordu.
24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız

Bir kenarda ellerini açmış bir vatandaş huşu içinde Uğur Mumcu için dua ediyordu.
24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız

Uğur Mumcu’yu sevenler katledildiği yere karanfiller bırakırken, bu arada eski milletvekillerinden Faruk Demir sazı ve müzik grubu ile konser veriyordu.
24. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı - Cevat Kulaksız

Bu arada tören sırasında göğsünde madalyalar takılı olan yaşlı bir koşucu atletle karşılaştım. 1928 doğumlu ve 99 yaşındaki Erdoğan Dulda adlı Türkiye’nin en yaşlı sporcusu da tören alanındaydı. 

“Atletizmde en eski ben kaldım, Çoğunlukla Atatürk koşularına katıldım. Ben hem Türkiye’de, hem Balkanlarda, hem Avrupa’da koşuyorum. Avrupa şampiyonluğum da var.”
Uğur Mumcu’nun katledildiği yerdeki törenlerden sonra Mumcu’nun mezarına gidilerek orada anıldı.
Bundan sonraki günlerde konferanslar, paneller ve öteki etkinliklerle Adalet ve Demokrasi Haftası devam edecek.
Cevat Kulaksız
ckulaksizster@gmail.com



Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget