Kişi Laik Olmazsa Devlet De Laik Olamaz - Güner Yiğitbaşı

Kişi laik olmaz, devlet laik olur,laiklik dinsizlik,din karşıtlığı değildir demiş.Bu laiklik tanımında yer alan; laiklik, dinsizlik,din karşıtlığı değildir.sözü doğrudur

Kişi Laik Olmazsa Devlet De Laik Olamaz - Güner Yiğitbaşı
Tayyip Bey 2011 Mısır konuşmasındaki o meşhur laiklik tanımında ne demiş?

Kişi laik olmaz, devlet laik olur,laiklik dinsizlik,din karşıtlığı değildir demiş.

Bu laiklik tanımında yer alan; laiklik, dinsizlik,din karşıtlığı değildir.sözü doğrudur, ancak, Tayyip beyin laiklik tanımında yer alan, kişi laik değildir,devlet laiktir sözü külliyen yanlıştır.

Tayyip beyin yanlış bir takıntısı var, o da şu;Tayyip bey diyor ki, hem dindar,hem de laik olunamaz.işte bu yanlış takıntısı yüzünden, kişi laik değildir, sadece devlet laiktir demek zorunda kalıyor  ve büyük bir yanılgıya düşüyor.

Tayyip Bey; aslında, kişilerin aynı zamanda hem dindar, hem de laik olabilecekleri gerçeğini bir kabul edebilse,kişi laik olmaz devlet laik olur yanlışına düşmeyecek ve kişilerin de devletler gibi laik olabileceği gerçeğini kabul edecek.

Tayyip Bey; dinine bağlı olmanın,laik olmaya engel olmayacağını kabul etmediği içindir ki;yönetiminde bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletini de laik bir şekilde yönetemiyor ve devletimizi laik kılamıyor.Böylece, devlet laiktir lafı da havada kalıyor.

Aslında, dinine bağlı olan kişinin laik de olabileceğini kabul etse, kendi dini inancının gereği olan kuralları kendi özel hayatında uygulamakla yetinse ve bu kuralları, yönettiği halkına da dayatarak,onların da bu dini kurallara göre bir yaşam tarzı kurmalarını talep etmese, örneğin; dini inanışına göre haram saydığı içkiyi kendisi içmemekle yetinse ve başkalarına da içki içmemeyi dayatmasa, sadece kendi aile yakınlarına sezaryenle doğum yerine normal doğum yapmalarını önermesine rağmen, yönetimindeki tüm bayanların da çocuklarını sezaryen yoluyla değil de normal yollarla doğurmaları gerektiğini empoze edip dayatmaya kalkışmasa, kürtajı herkes için tamamen yasaklama eğilimi içinde olmasa,hem dindar ve hem de laik bir kişi olduğunu ispat etmiş olacak ve hem dindar hem de laik olunamaz saplantısının yanlışlığını anlayacak ve bunun sonucunda da, kişi laik olmaz,sadece  devlet laik olur şeklindeki yanlış ve çelişkili değerlendirmesinden de kurtulacaktır.

Evet, kişi laik olmaz, devlet laik olur değerlendirmesi,büyük bir yanlış  ve çelişki içermektedir.

Siz,kişi olarak laik olamazsanız, bir gün devleti idare etmek konumuna geldiğinizde, sizin idareniz altındaki devlet nasıl laik olacak? Bana bir izah eder misiniz.

Devlet dediğiniz kim,devlet'e hayat veren kişiler değil mi,devleti oluşturan ve yöneten organlar kişilerden oluşmuyor mu,kişi laik olmaz dediğiniz anda, laik olmayan kişilerin iş başına geldikleri,devleti idare eden organların içinde yer alarak  hayat verdikleri o devlet, nasıl laik olacak hiç düşündünüz mü?

Tayyip Bey'in kulağa hoş gelen laiklik tanımı aldatıcı olup,asla kabul edilemez.Böyle bir laiklik asla olamaz.

Bize göre laiklik, kişilerin, kendi dini inançlarının kurallarına ve gereklerine,diğer kişilerin ve devletin saygı göstermesi, kişisel olarak bu inancın gereklerinin serbestçe yerine getirilebilmesi, buna en başta devlet olmak üzere kimsenin engel olamaması, ancak, o kişinin de kendi dini inancını ve onun gereklerini bir başkasına empoze edip dayatamaması, bu inançların kural ve gereklerinin,devletin tüm vatandaşları tarafından uyulması ve yerine getirilmesi zaruri olan bağlayıcı kurallar haline getirilememesidir.

07/01/2017
Güner YİĞİTBAŞI 
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget