Bir Varmış Bir Yokmuş - Işık Kansu

Güzelyurt; ceviziyle, kayısısıyla, iyi insanları ile Malatya’nın şirin bir beldesi...
Beldenin çalışkan ve özverili CHP’li Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları, Güzelyurt’ta, Malatya’nın 53 beldesinde bulunmayan atık su arıtma ve kanalizasyonunu tamamlamak üzere. Millioğulları’nın olağanüstü çabaları sonucunda, maliyeti yaklaşık 2 milyon TL tutarında bulunan tesisler 2 aya kalmaz açılacak.
Başkan Millioğulları, gölete su tutturdu, çevresine 3 bin ağaç
diktirdi. Halka ucuz ev verilebilmesi için arazi kamulaştırdı, TOKİ ile toplu konut yapımı için görüşmeleri sürdürüyor. Kayısı paketleme ve işleme amaçlı fabrika için büyük oranda destek verdi. Kasabanın 100 yıllık içme suyu sorununu çözdü. Modern bir mezbaha açtı. 20 kilometre asfalt döktü, İnönü Parkı’nı açtı.
Sonra ne mi oldu?
Güzelyurt, AKP’lilerin kabul ettiği yasa ile belediye olmaktan çıkarıldı. Artık, bu beldenin bir belediye başkanı olmayacak. Mahalle gibi işlem görecek. Görebilirse eğer...

Yolsuzluksavar
CHP’li Aykut Erdoğdu’ya “yolsuzluksavar” diyenler bile var. Son dönemde binlerce insan, Facebook’ta videolarını izliyor, yolsuzluklar konusunda anlattıklarını can kulağıyla dinliyor.
O yüzden birilerini çok rahatsız etmişe benziyor. Özellikle de iktidar yandaşı şirketleri, işadamlarını. Açıkladığı dosyalar yüzünden zarar gördükleri gerekçesiyle Aykut Erdoğdu’yla önce araya aracı koyarak bağlantı kurmak istemişler. Erdoğdu kulak asmayınca, sözlü olarak uyarmaya kalkışmışlar. Yine başaramayınca, bu kez davalar açmışlar. Hakkında çok sayıda dava açılan Erdoğdu, yolsuzlukla mücadelede çok kararlı.
Şimdiye değin gündeme getirdikleri dosyalardaki yolsuzlukların milyar dolarlar düzeyine ulaştığını belirtip diyor ki:
“Yolsuzluk miktarını tespit edebilmek mümkün değil. Bu, mürekkeple su ilişkisi gibi. Suya mürekkep döktüğünüzde, onun içinde ne kadar mürekkep, ne kadar su var, bilemezsiniz. Mürekkepli su olur. Biz de, yolsuzlukların ancak bir kısmını açıkladık, açıklayabiliyoruz. Henüz daha vakit ayıramadığımız sektörler var. Eğer bir yolsuzluk rakamı verirsek, kamuoyunu yanıltmış oluruz. Ama şunu söyleyebilirim:
AKP’nin önderliğinde yürüyen, bütün kadrolarının içinde olduğu, hemen hemen tüm sektörlerde yerleşmiş bir yolsuzluk düzeni vardır bugün. Yasama, yürütme ve yargının içerisine yerleşmiş bir yolsuzluk çetesinin gözetiminde yürüyor işler. Yapılan yasalarla, yürütmenin uygulamaları ve yargının kararları ile korunan bir yolsuzluk çetesidir bu.”
Yolsuzlukla savaşımın önümüzdeki dönemde daha da şiddetli olacağı kanısında Aykut Erdoğdu. Çünkü yolsuzluklardan yakınan yargı ve yürütmenin içindeki dürüst insanlar, yeni belgeler paylaşmaya başlamış CHP ile.
Yolsuzluk geçmişte de vardı. “Ama” diyor Aykut Erdoğdu, “Bu sorun artık milli güvenlik, halkın geleceği meselesi haline geldi.” O denli büyüdü, canavarlaştı yani.

AA’nın Yanıtları

CHP’li Umut Oran’ın Anadolu Ajansı (AA) ile ilgili verdiği soru önergesini bu köşede duyurmuştuk. Oran, “AA Genel Müdürü Kemal Öztürkün yakın arkadaşı Seyfettin Mut aracılığıyla Toprak Ajans isimli bir şirket kurulduğu ve AA’nın 301 personelini bu şirket üzerinden taşeron olarak çalıştırdığı bilgisi doğru mudur” diye sormuştu. Kemal Öztürk, önergeye verdiği yanıtta demiş ki:
“AA ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirdiği hizmet alımları için birlikte çalışacağı taşeron firmayı seçerken AA Satın Alma Yönetmeliği’ne göre çeşitli firmalardan teklif alınarak en iyi teklifi veren firmadan hizmet alımı yapılmıştır. Toprak Ajansı alanında başarılı hizmetler sergileyen çok daha önceki yıllarda kurulmuş bir şirkettir. Kadrolu personel yerine Toprak Ajansı’ndan hizmet alımı yapılması nedeniyle kamu zararı oluştuğuna dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.” Sonuç olarak, Toprak Ajansı’ndan hizmet alımı yapılmış mı? Yapılmış.
Gelelim Umut Oran’ın bir başka sorusuna:
“Ankara’da Audi A6, İstanbul’da VW Passat ve İzmir’de ayrı bir aracın Kemal Öztürk’ün makamı için kiralandığı, Ankara’daki araç için aylık 4 bin 750 TL ödendiği bilgisi doğru mudur? Makam araçları için aylık olarak ödenen toplam kira bedeli nedir” diye sormuştu.
AA’dan soruya verilen yanıt aynen şöyle:
“Genel Müdürlüğümüzde 23’ü resmi plakalı, 54’ü kiralık hizmet aracı olmak üzere toplam 77 araç bulunmaktadır. Araçlardan sadece 1 tanesi Genel Müdürlük makamına hizmet vermek için tahsis edilmiştir. Diğer araçlar, Türkiye genelinde kurumumuzun asli görevi olan haber hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Kurumumuzda yedek parça ve arıza masraflarından tasarruf etmek amacıyla, garanti süresi ve ekonomik ömrünü dolduran araçlar, elden çıkarılmak suretiyle kiralık araçlar ile yenilenmektedir.”
Yanıt, sorunun karşılığı değil. Genel müdür için kiralanan aracın kirası nedir, Umut Oran bu bilgiyi öğrenemedi örneğin.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget