Kilden tabletlerden dijital tabletlere...
İnsanoğlunun, yazıyı buluşundan bunca zaman sonra yeniden tabletlere dönmesi hoş bir şaka gibi...
Nereye gitseniz insanların elinde bir tablet.
Uçakta, lokantada, kahvede, bekleme salonlarında, toplantı masalarında, evde...
Geçenlerde bir arkadaşıma ziyarete gittim. Bizim adam elinde bir tablet, elektronik postalarına bakıyor, eşi masaya geçmiş, önündeki tabletten sosyal paylaşım sitelerinde geziniyor, küçük oğlan bir köşeye yerleşmiş, tabletinde acayip sesler çıkartan bir oyun oynuyor.
"Kız nerede" diye sordum, "yukarıda, televizyonda oyun oynuyor" diye cevap verdiler.
"Birbirinizle de tablet üzerinden konuşsanız" diyecek oldum, "merak etme zaman zaman o da oluyor, kıza mesaj atalım da insin, seslensek duymayacak bu gürültüde dediler."
Bu iletişim biçimi aynı zamanda aynı yerde bulunmadan işlerinizi yapmayı ya da bir okula gitmeden eğitim almanızı, bir kütüphanede oturmadan istediğiniz kitabı okumayı bile sağlıyor.
***
Bigisayarların insanları yalnızlaştırdığı, sosyal hayatın son bulacağını yazıp çizenler çok olmuştu. Tıpkı televizyonun ilk günlerindeki gibi...
Televizyon interaktif bir araç değil. Karşısına geçip pasif bir biçimde izlediğiniz programlardan, filmlerden oluşuyor.
Ama bilgisayarın yeni biçimi öyle değil. İnsanlar kendi başına bir dünya kuruyor, bilgisayarını kendisine özel bir hale getiriyor. Tabletlerin içine konduğu çantaların renginden ekrandaki görüntüye, içine konulan programlardan kullanma tarzına kadar pek çok şeyi kişiselleştiriyor.
Söylediğim Örnekteki aile birbiriyle konuşacakları yerde kendi dünyalarına çekilmiş görünüyorlar, doğru. Ama aynı zamanda herkes o kendi dünyasında pek çok kişiyle sürekli canlı iletişim halinde.
Hem de dünyanın farklı yerlerinden, tanıdıkları ya da belki hiç tanımadıkları insanlarla...
Sosyal hayattan kopmuş görünmekle birlikte, hiç ulaşamayacağı bir sosyal ortam yaratıp kendisine eş bile bulabilecek kadar onlarla yakınlaşabiliyor.
***
Geçmişte oyunlar daha çok başkalarıyla doğrudan oynanırdı. Şimdi tek başınıza da oyun oynayabiliyorsunuz, ama isterseniz farklı yerlerdeki insanlarla"canlı oyunlara da katılabiliyorsunuz.
Ayrıca artık bu araçtan elinde tutan herkesin, dünyanın öteki ucuna kadar ne yapıp ettiğini anlatma imkânı var. Üstelik görüntülü olarak.
Ve daha ilginci, sayısız insanla aynı anda herhangi bir konuda tartışmak,konuşmak,görüşlerini iletmek gibi bir şansı da var.
Sümer tabletlerini, saklandıkları yerlerde yüzlerce yıl sonra bulup çözmeye çalışmıştık. Günümüz tabletlerinde yazılan her şey kendiliğinden bir arşive kaydediliyor.
O zaman için tabletlere devlet kayıtları, yazışmaları, ticari mektuplar dışında pek az şey yazılıyordu. Bunu da ancak zenginler yapabiliyordu.
Şimdiyse küçük çocuklar bile incecik bir dijital ekran ellerinde, akıllarına gelen her şeyi tarihe not düşüyor.
Yeni tablet çağı belki de yerleşikliğin getirdiği toplumsal düzenleri ve kurumları bile yeniden düşünmemizi gerektirecek.
Kürşat Başar/Cumhuriyet
Yorum Gönder