Aydınlanma, demokrasi ve insan hakları mücadelesine omuz veren Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Server Tanilli'yi bugün son yolculuğuna uğurluyoruz.
Geçirdiği rahatsızlık sonucu önceki gün 80 yaşında hayatını kaybeden hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji uzmanı Prof. Dr. Server Tanilli için Cumhuriyet Gazetesinde tören düzenlendi.
Gazetenin bahçesinde düzenlenen törende konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Türkiye'de aydın olmanın, sosyalist olmanın çok zor olduğunu söyledi.
Tekin, Tanilli'nin de Türkiye'nin yetiştirdiği bir aydın olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''1978 yılında biliyorsunuz hain bir saldırıya uğradı. Yıllarca felç olarak hayatını devam ettirdi. Şimdi özellikle son dönemlerde çok tartışılıyor, '100 yıl önceki, 80 yıl önceki tarihimizle yüzleşelim' diye. Keşke yakın tarihimizle yüzleşebilsek. Server hoca gibi binlerce aydının hangi kurşunlara hedef olduğunu, katillerinin kimlerin olduğunu bütün arşivleri açıp bakabilsek. Bu ülkede yeni Serverler yaşanmasın istiyoruz. Büyük acılar çekti. Umut ediyorum ki bunlar son olur''
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de Server Tanilli ile tanışmalarının 1959 yılında üniversitede olduğunu anlattı.
Tanilli'nin güleç yüzlü bir bilim adamı olduğunu kaydeden Teziç, Tanilli'nin bugün bir aydınlanma büyüğü, Türk bilim dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden biri olarak anıldığını belirtti.
Teziç, Tanilli'nin insanı insan yapan değerlerin hepsini kucaklayan eserler verdiğini dile getirdi.
Tanilli'nin yazdığı ''Uygarlık Tarihi'' kitabına da değinen Teziç, bu kitabı Tanilli'nin zaman içinde üniversitelerdeki değişimi gördüğü için yazdığını söyledi.
Teziç, Tanilli'nin artık üniversite öğrencilerinin soru sorma becerilerinde azalma gördüğü ve kültür eksikliğini gidermek için bu kitabı yazdığını kaydederek, kitabın bugün amacına ulaştığını dile getirdi.
Tanilli'nin 1978 yılında uğradığı saldırı sonucu felç kaldığını belirten Teziç, ''Bu saldırı Tanilli'yi engelli hale soktu ama o ne hastalığın, ne de engelin esiri olmadı. Beyin gücü onun ayakta durmasını engellemedi'' dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı ve Cumhuriyet Vakfı adına gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç de Cumhuriyet Gazetesinin yine üzüntülü günlerden birini yaşandığını belirterek, ''Hem bir Cumhuriyet Gazetesi yazarı, hem de aydınlanmanın ölümsüz savunucusunu kaybettik'' diye konuştu.
Tanilli'nin ulusal sorunlara uluslararası ölçekte bakabilen bir bilim adamı olduğunu dile getiren Erinç, yaşadığı saldırı sonucu engelli kalmasına rağmen Tanilli'nin öldürülen aydınların direnme gücünü ve ruhunu kendi benliğine eklemeyi başardığını söyledi.
Erinç, Tanilli'nin Türkiye'nin sosyal sorunlarına akılcı, bilimsel çözümler bulan önemli bir bilim adamı olduğunu ifade ederek, ''Türkiye önemli beyinlerinden birini kaybetmiş oldu. Server Hoca'nın Türkiye Cumhuriyetine yaptığı katkıların devam edeceğini, ruhen bizi bırakmayacağını, yapıtlarıyla her an hatırlanacağını biliyoruz. Işıklar içinde yatması dileğiyle'' şeklinde konuştu.
Şair Ataol Behramoğlu da Tanilli'nin 2 büyük özelliğini söylemek istediğini ifade ederek, ''Birincisi bilimi halka indirebilmek, ikincisi de uğradığı saldırıda sakatlanmış olmasına rağmen mücadelelerine devam etmesidir. Tanilli, sadece bilim insanı değil, aynı zamanda şairdir. Hepimizin başı sağ olsun'' dedi.
Törene, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, sanatçı Tarık Akan'ın yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi çalışanları ve Tanilli'nin çok sayıda seveni katıldı.
Törende, Tanilli'nin tabutunun üstüne çok sayıda karanfil bırakıldı. Tanilli'nin cenazesi, daha sonra cenaze aracına konularak Üsküdar'daki Şakirin Camisi'ne götürüldü.
Yorum Gönder