Fransa Temsilciler Meclisi’nin, Türkiye aleyhine alacağı karara gözler çevrilmişken, TBMM’den milletvekili ve emekli milletvekillerine yüzde 100 oranından fazla zam yapılması konusunda tüm partiler onay verdiği için o maddenin yasalaşması da toplam 10 dakika bile sürmedi.
29 milletvekili yasanın reddi için oy kullandı. Ancak, bu yönde oy kullanan vekiller de, sadece “milletvekillerine zam maddesi”ne değil, yasanın tümünün aleyhinde oy kullandılar. AKP’nin, sanki ilk önergenin bir parçasıymış gibi ikinci önergeyi de başkanlık divanı üyelerine imzalattırdığı böylece, ikinci zammı da gerçekleştirdiği anlaşıldı.
İşte zam getiren madde
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 43 üncü Maddesinin başlığı "Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Başbakanlık, Bakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevinde bulunanların aylıkları" şeklinde değiştirilmek istendi ve maddeye beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere fıkralar eklendi.
Buna göre Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödenekteki değişime bağlı olarak milletvekili ve emeklilerinin maaşlarında da artış olacak.
Maddeyi oylarınıza sunuyorum
Yasada yapılmak istenen önemli değişiklik için TBMM’de grubu bulunan partilerin ilk önerge üzerinde anlaşmaları nedeniyle, yasa değişiklik maddesinin okunması ve oylanması da toplam 10 dakika içinde gerçekleşti. İşte TBMM tutanaklarındaki o bölüm:
Başkan: Sayın Komisyon, önergeye salt çoğunlukla katılıyor musunuz?
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan: Yeterli çoğunluğumuz vardır, katılıyoruz.
Başkan: Komisyon önergeye salt çoğunlukla katılmış olduğundan, önerge üzerinde yeni bir madde olarak görüşme açıyorum. Söz isteyen var mı? Yok. Önerge yok.
Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.
Hayırlı uğurlu olsun.
Mehmet Şandır (MHP): Sayın Başkan, müsaade ederseniz kısa bir açıklama yapmak istiyorum.
Başkan: Sayın Şandır, buyurunuz.
Mehmet Şandır: Sayın Başkanım, bu önergede Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanında partilerimiz adına görevli olan arkadaşlarımız imza koymuşlardır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak söylüyorum: Bu önergeye imza koyan Başkanlık Divanı Üyesi arkadaşımız grubumuzu temsilen koymuştur. Bunu bilgilerinize sunarım. Diğer arkadaşlarımızın da bu yönde açıklamaları olacağını ümit ediyorum, diğer grup başkan vekillerinin.
Başkan: Herhâlde yani grupların bilgisi olmadan Başkanlık Divanında…
Hasip Kaplan (BDP): Sayın Başkan söz istiyorum.
Ayşenur Bahçekapılı (AKP): Sayın Başkan…
Başkan: Sayın Kaplan, size açayım mı? Sayın Bahçekapılı, Sayın Emine Ülker Tarhan; sırayla hepinize söz vereceğim de onun için. Sayın Hasip Kaplan, buyurun.
Hasip Kaplan: Evet, Sayın Başkan, doğrudur, bizim de idare amirimizin imzaladığı ve grubumuzun görüşünü yansıtan bir önergedir.
Başkan: Sayın Tarhan…
Emine Ülker Tarhan (CHP): Sayın Başkan, biz de katılıyoruz.
Başkan: Sayın Bahçekapılı…
Ayşenur Bahçekapılı (AKP): Divan üyesi arkadaşımız da grubumuz adına imza atmıştır, biz de katılıyoruz.
Başkan: Teşekkür ederim. Sayın milletvekilleri, tasarının görüşmelerinde herhangi bir karışıklığa meydan vermemek açısından mevcut madde numaraları üzerinden devam edilecektir ancak kabul edilen yeni madde nedeniyle kanun yazımında madde numaraları teselsül ettirilecektir.
İmzalar Başkanlık Divanı üyelerinin
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, AKP, CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, milletvekili emeklilerinin ve mevcut milletvekillerinin maaşlarında artış konusunu görüştü ve bu konuda partilerle uzlaşma sağlandı.
Görüşmenin yapıldığı sırada CHP Parti Meclisi toplantısında bulunan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Tanju Özcan, Grup Başkanvekili tarafından TBMM’ne çağrıldı. Kendisine emekli milletvekillerinin zamları için partilerin anlaştığı, bu değişikliğin arkasında TBMM Başkanının olacağını, önergede grup başkanvekili olarak değil, başkanlık divanı üyelerinin ve birer milletvekilinin imzalarının bulunacağı söylendi. CHP’den Tanju Özcan’ın yanı sıra Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş önergeye imza koydu.
Özcan: Önergenin parçası olarak değerlendirdim
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Grup Başkanvekilinin isteğiyle imza attığım ve zam oranını 42 olarak belirleyen önergeye imza attım. Ancak, daha sonra bu oranının yüzde 60’a çıkarılmasına ilişkin ikinci önerge geldi. Bana ikinci önergeyi imzalamamam konusunda partimden herhangi bir şey söylenmedi. İlk önergenin bir parçası olarak imzaladım. Beni bunun düzenlemenin mimirı gibi gösteriyorlar. Ama yapılan emeklilikle ilgili düzenleme beni hiç ilgilendirmiyor. Çünkü, düzenleme 2020 yılına kadar yapıldı. Oysa ben ancak 2031 yılında emekli olabileceğim.”
Zammı savunan Toptaş: Kendi hakkımızı koruyamazsak
Tanju Özcan’la birlikte CHP adına önergede imzası bulunan Afyankarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da, SÖZCÜ’ye şunları söyledi
“Milletvekillerinin kendilerinin yasası yok. Milletvekilliğinin bir standardı olmalı. Milletvekili maaşının, Cumhurbaşkanı maaşına endekslemeyi uygun buldum. Bu konuda Mecliste konsensüs vardı. Ben imza attım. Başka bir arkadaşım da imzalayabilirdi. Böyle bir imzanın da haklı gerekçelerim var. Doğru olan şeyin yapılmasında ben kendi hakkımı koruyamazsam başkasının hakkını nasıl koruyacağım.
Para için gelmedik ama…
Disiplin Kurulu’na verileceğime ilişkin haberler konusunda ise “Verilirsem, ben de kendimi savunurum. Hangi koşullarda milletvekili yaptığımızı bir bilseniz. Gelen misafirlerimize yemek ikram etmeyeyim mi? Bir tane değil, 20-25 kişi geliyor. Kendi hakkını savunamayan, başkasının hakkını savunamaz. Evet, buraya para için gelmedik ama karnımızın da doymasına ihtiyacımız var”
Halaçoğlu: meğer zam yapılıyormuş
Yasanın tümüne “red” oyu veren dolayısıyla milletvekili ve emeklilerinin maaş artışına da red oyu kullanmış sayılan milletvekillerinin bazıları da SÖZCÜ’nün sorusu üzerine zammı savundu, ancak ilaçla ilgili düzenlemeye karşı olduklarını belirttiler.
CHP Milletvekillerinden Mehmet Kesimoğlu, “Yasanın tümüne karşı çıktım. Emeklilerden sağlıkla ilgili katkı alınması doğru değil” derken MHP’li Yusuf Halaçoğlu ise şunları söyledi:
“İlaçlara kutu başı için para alınacak. Aspirin bile alsanız para verilecek. Böyle bir şey olabilir mi? Sağlık için ‘bedeva’ diyorlar ama milletten dünyanın parasını çekiyorlar. 5 kutu ilaç alacaksa 5 lira verilecek. O yüzden yasanın tümüne hayır dedim. Zammın nasıl geçtiğini ise anlamadım. Bir araya dışarıya çıktım. İçeriye girdiğimde herkes el kaldırıyordu. Meğer maaş artışı olmuş.”buymuş.
Esat Kıratlıoğlu: Ucuz kahramanlık
Eski milletvekili ve bakanlardan Esat Kıratlıoğlu, zamlara karşı çıkanları eleştirdi ve SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“Türkiye’de adaletsizlikten bahsetmeyen yok gibidir. Bu adaletsizliklerin içerisinde aynı zamanda her türlü yolsuzluk ve hırsızlık diz boyudur. Bunu bilmeyen de yoktur. Emekli milletvekillerine yapılan maaş artırımı elbetteki diğer memurlara göre bir adaletsizlik ortaya koymaktadır. Ancak, herkes diğer adaletsizlikleri, yolsuzlukları, hırsızlıkları bırakıp en ucuz kahramanlık yolu seçilerek milletvekili emeklilerinin durumunu ortaya koyarak ucuz politika yapmaktadır. Ben, her türlü adaletsizliğe karşıyım.”
İşte, yasanın tümüne “hayır” diyen milletvekilleri
Meclis Genel Kurulu’nda 217 oyla kabul edilen milletvekilleri zammıyla ilgili değişikliğe 29 milletvekili ret oyu verdi.
Yasanın tümü üzerindeki oylamada CHP'den 18, MHP'den 10, BDP'den 1 milletvekili ret oyu kullandı. Ret oyu kullanan milletvekilleri şunlar:
CHP: Levent Gök Bülent Kuşoğlu, Emine Ülker Tarhan, Uğur Bayraktutan, Osman aydın, Bülent Tezcan, İlhan Demiröz, Mustafa Serdar Soydan, Adnan Keskin, Kazım Kurt, Mevlüt Arslanoğlu, Mahmut Tanal, Mehmet Kesimoğlu, Özgür Özel, Haluk Koç, Emre Köprülü, Orhan Düzgün, Dilek Akagün Yılmaz,
MHP: Muharrem Varlı, Kemalettin Yılmaz , Ali Öz, Mehmet Şandır, Yusuf Halaçoğlu, Alim Işık, Erkan Akçay, Mesut Dedeoğlu, Mehmet Erdoğan, Bülent Belen,
BDP : Sırrı Süreyya Önder.
Saygı Öztürk/SÖZCÜ
Yorum Gönder