Kısaca anımsatayım: Van depremlerle sarsılırken, insanlar ölürken, yapılar yıkılırken, açlık yokluk, evsizlik barksızlık ve yöreyi egemenliğine alan çaresizlik kenti ele geçirirken, Van Şehit Koray Akoğuz Lisesi’nin müzik öğretmeni Ferhat Şimşek, “Kendi adıma ben ne yapabilirim” diye düşündü. Okul tümden yıkılmıştı. Çocukların çalgıları, araç gereçler, notalar, kitaplar, plaklar tümü yok olmuştu. Oysa yıkılan, yok olan ruhlara, gönüllere, yüreklere bile ilaç olabilirdi müzik.
Hiç vakit yitirmeden bir kampanya başlattı: “Van Portesine Bir Nota da Sen Koy” adlı bir kampanya…
Hep derim ya burası mucizeler ülkesi diye! Kanatsız bir melek imdada koştu. “Kanatsız meleğin” adı Gaye Çağlayan’dı; TRT- Radyo 3’te Müzik Mutfağı adlı programın yapımcısı ve sunucusuydu. O ve meslektaşı Burçin Buke, kampanyayı yaydılar, uçurdular. (Hani şimdilerde hükümetin budamakta olduğu TRT – Radyo 3… Hani birkaç kuşağı, kaliteli müzikle besleyen radyo… Hani Arınç’ın “dinlenmiyor” dediği ve Van da dahil olmak üzere bir sürü kentten taksit taksit kaldırılıp yok edilen Radyo 3!)
Kampanya büyük ilgi gördü. Ferhat Şimşek’in telefonun ucundaki sesi sevinç içinde anlatıyor: “Geçici dersliğimizde artık flüt sesleri, gitar sesleri, keman sesleri yükseliyor… Çocuklar klasik müzik dinliyorlar. Artık plaklarımız var, notalarımız var… Van Konteynır Kent Şehit Koray Akoğuz Lisesi çocukları artçı sarsıntılara rağmen müzikle moral bulmaya çalışıyor” diyor.
En çok müzik insanları ve müzisyenler seferber oldu… Çalgılar, notalar, plaklar ve müzik kitapları yağdı. Adalı Holding, yıkılan okulun yerine 24 derslikli bir okul, BORUSAN müzik odası ve konser salonu yapımını üstlendi.
Enkazı Müzik ve Edebiyatla Kaldırmak
Ferhat Şimşek bu olayın, Van’da görev yapan diğer müzik öğretmenlerine, edebiyat öğretmenlerine de ilham verdiğini belirtiyor. Ve bu projeyi Doğu’daki bütün okullara yaymaya çalışıyor!
Şuraya bakın! Hükümet, önayak olacak yerde, “dinlenmiyor” gerekçesiyle en nitelikli radyoyu kapatırken, 28 yaşında bir müzik öğretmeni, her okula bir müzik dersliği; Doğu’daki tüm okullara klasik müziği yayma çabası içinde!
Fikret Şimşek’in bir hayali de “Sürekli müzik yayını yapan ve çocukların dinleyerek öğrenecekleri bir radyo kanalını yayın hayatına geçirebilmek. Radyomuz açılırsa adını da ‘VANÇOCUK’ koymayı düşünüyoruz” diyor.
Okulun iki edebiyat öğretmeni Tuba Cebece ve Kamuran Gül’le birlikte “VAN PORTESİNDEKİ NOTALAR YERLERİNİ ALDI; ŞİMDİ KİTAP ZAMANI!” başlığıyla ikinci bir kampanya sürdürüyorlar.
Çünkü okulla birlikte kütüphane de kitaplıklar da enkaz altında kaldı, yok oldu. Çocukların yüreğindeki enkazı kitaplarla ve müzikle kaldırabileceklerine inanıyorlar.
Sizden bekledikleri, bu kez kitap! Ansiklopedi değil kitap!
Özellikle Lise 9-10-11 ve 12. sınıf öğrencilerinin okuyabileceği; başta MEB 100 Temel Eser olmak üzere Türk Klasikleri-Batı ve Doğu Klasikleri- Dünya Gençlik Edebiyatı kitapları ve üniversite sınavlarına hazırlık kitapları.
Haydi işbaşına! Enkazı kaldırmak için bir el de siz verin: İşte üç öğretmenin, telefonları: Ferhat Şimşek: 0507 750 33 89. Tuba Cebeci: 0507 443 51 06 ve Kamuran Gül: 0545 548 28 10.
Siz Cumhuriyet okurları bu idealist öğretmenlere el vermezseniz, kim verecek?...
Zeynep Oral/Cumhuriyet
Zeynep Oral/Cumhuriyet
Yorum Gönder
Ferhat Öğretmen, çok üzücü Van Depreminin ardından Van'da bir umut ışığı oldu..
İlk günden bu yana tüm gelişmeleri yakından izliyorum..
Okulundaki müzik ve resim alanında yetenekli öğrencilerini YAZ TATİLİ süresince İzmir ve Manisa'daki Sanat Eğitim Kurumlarımızda Konservatuvar ve Güzel sanatlar Lisesine hazırlamak için TAAHHÜTTE BULUNDUK..
Tüm masrafları Kurumumuza ait olmak üzere sayı sınırlaması olmaksızın VAN'lı yeteneklerimizi bekliyoruz...
Ferhat Öğretmenimize de umut ışığı olmasından dolayı sonsuz teşekkür ediyor, başarılar diliyorum..
Müzikolog Dr. Aydın ÖĞÜT
Pagos Eğitim Kurumları Koordinatörü
www.pagossanat.com.tr
www.ogutsanat.org