CHP niçin eriyor, taban ne istiyor?.. - Mehmet Faraç

12 Haziran 2011 seçimlerinde AKP yüzde 50, CHP ise yüzde 26 civarında oy aldı... AKP üçüncü kez tek başına iktidar oldu. “Yüzde 35” ve “yüzde 40” gibi uçuk rakamlarla “iktidar” vaat eden CHP ise tüm “yeni”leşme ve değişim iddiasına rağmen hezimet yaşadı!..
Sonuç aslında AKP açısından değil ana muhalefet partisi açısından sürpriz oldu!.. Çünkü 8 yıllık iktidarına rağmen yıprandığı düşünülen AKP’nin karşısına büyük medya desteğiyle çıkartılan Kılıçdaroğlu’nun CHP’si ne yazık ki bekleneni veremedi!..
Medyadaki kimi liboşlar, “yeni CHP”nin bir önceki seçimlere oranla oylarını 5 puan arttırdığını düşünse de, gerçek hiç de öyle değildi!.. Çünkü 28 Mart 2009’da yapılan yerel yönetim seçimleri bu iddiayı çürütüyordu.
Buna göre il genel meclisi seçimlerinde AKP 38.39 oy alırken CHP 23.8’de kalmıştı!.. Anlayacağınız 12 Haziran seçimlerinde CHP’deki oy artışı ancak yüzde 2 civarındaydı!..
Parti içindeki kimi kesimler “Yeni CHP” anlayışının oy açısından yarar getirmediğini kanıtlarıyla savunuyorlar. Çünkü bu çevreler Kılıçdaroğlu’nun seçilmesinden önce yapılan anketlerde CHP’nin zaten istikrarlı bir yükselişte olduğuna dikkat çekiyorlar. S
Buna örnek olarak Konsensus firmasının Mart 2010’daki anketi gösteriliyor. Söz konusu ankette AKP yüzde 37.4, CHP 24.1, MHP ise 16.7 çıkmıştı.
Avrasya’nın Nisan 2010‘daki anketinde ise AKP yüzde 30.4 çıkarken CHP’nin oy oranı yüzde 27 olarak belirlenmişti.
Özetle, Deniz Baykal’ın istifasından kısa bir süre önce medyaya yansıyan son anketlerde CHP’nin oy oranı yüzde 28.7’ye kadar tırmanmıştı…

Yükseliş ve İniş…

Hakkını yemeyelim Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin göreve gelmesinin ardından yapılan anketlerde partinin oy oranı yüzde 29 ile 32 arasında bile gösteriliyordu!..
O dönemde parti çevreleri bu anketleri coşkuyla karşılamıştı…
Sonradan CHP’de tuhaf şeyler olmaya başladı!..
Kılıçdaroğlu nedense kendisine başkanlık yolu açan kadroları tasfiye etme ihtiyacı duydu! Bu tasfiyede, yaşamları boyu CHP’ye bir kez olsun oy vermemiş, Altıok’a sürekli hakaret etmiş dönek liboşlar, limonata solcuları ve Truva kısraklarının dayatmaları da ne yazık ki etkili oldu!..
“CHP’den ulusalcıları, Atatürkçüleri, Kemalistleri atın” diye salyalı yazılar yazan bu çevreler, Atatürk’ün partisinin dizayn edilmesi operasyonuna sinsice destek verdi.
CHP yönetimi ise ne yazık ki bu tuzağa düşerek kendi tabanında dehşet verici bir kıyıma girişti!..
Hayatında CHP’nin kapısından girmemiş onlarca kişi parti yönetimine getirildi, milletvekili yapıldı!..
Örneğin CHP’yi yönetenlerin üçte biri, Parti Meclisi’ne seçildikten sonra Altıok’la müşerref oldu!..
Milletvekillerinin üçte biri de mebus olduktan sonra CHP ile tanıştı.
Evet, Kılıçdaroğlu’nun göreve gelmesinin ardından CHP ne yazık ki yalnızca ideolojik açıdan değil örgütlenme açısından da ciddi şoklar yaşıyor!..
Parti örgütleri bir türlü yerine oturmuyor. Daha doğrusu yeni CHP’ye monte edilmek istenen gruplar, parti’nin kökleriyle entegre olamıyor!.. Bu durum CHP’ye inanan ve yıllardır iktidar için mücadele eden gerçek partililer arasında yılgınlığa yol açıyor!..
Bakınız, partideki yönetim sıkıntısını çarpıcı biçimde gösteren görevden alma ve atama trafiğinin çok düşündürücü sonuçlarında neler var:

Tasfiye ve Çöküş


Deniz Baykal’ın istifasının ardından geçen 1.5 yıllık süreçte CHP 2 kurultay yaptı. Tam 4 kez MYK değiştirildi!
Kadın kolları genel başkanı 2 kez, gençlik kolları genel başkanı 3 kez değişti!..
İl başkanlarından 62’si ya adaylık sözü verilerek istifaya zorlandı ya da daha sonra tasfiye edildi!.. Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olması için oy veren il başkanlarından yalnızca 19 kişi kaldı!..
287 ilçe başkanı, 81 il kadın kolları başkanı, 81 il gençlik kolları başkanı ve 430 ilçe kadın kolları başkanı görevden alındı.
Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’a tam 5 kez il başkanı atandı. Ankara il başkanı 3 kez değişti!..
Peki, “yeni”leşme iddiasıyla başlayan hezimeti, örgütleri sürekli değiştirerek gidermeye çalışan CHP yönetiminin eline ne geçti?.. Bu sorunun yanıtı 12 Haziran seçimlerinin ardından yapılan anketlerde gizli.

İşte ana muhalefetin eridiğini gösteren sonuçlar:


Avrasya (AKAM): Temmuz 2011
AKP 53.3, CHP 20.8, MHP 12.1
GENAR Ağustos 2011
AKP 51.4, CHP 25.2, MHP 14.1
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Eylül 2011
AKP 54.7, CHP 24.8, MHP 10.8
SONAR Eylül 2011
AKP 52.82, CHP 22.37, MHP 14.1
ANAR Kasım 2011
AKP 53.5, CHP 22.9, MHP 11.9
Metropol Aralık 2011
AKP 51.8, CHP 21.0, MHP 11.4
SONAR Aralık 2011
AKP 54.83, CHP 19.52, MHP 16.13
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Aralık 2011
AKP 52.3, CHP 19.6

Mehmet Faraç/AYDINLIK

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget