İşte, Kılıçdaroğlu'nun elini rahatlatan belgeler - Saygı Öztürk

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında mektuplaşma, karşılıklı atışmalara neden olan Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yolsuzluk, rüşvet iddiaları 2007 yılında kapatılmıştı.

CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Konya Milletvekili Atilla Kart ve 18 arkadaşının şikayeti üzerine Kayseri Cumhuriyet Savcıları Murat Yerdeyatar, Mustafa Kemal Yılmaz ve Murat Çimen tarafından daha önce re’sen başlatılan soruşturma birleştirildi. Bir dönem kapatılan dosya, şimdi önemli bir noktaya taşındı.

İfade ile defterdekiler örtüşüyor
Kayseri Büyükşehir Belediyesinde görevli Hacı Ali Hamurcu’nun 17 Temmuz 2007’de Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadede ve el yazısı notlarında akaryakıt istasyonları, otopark ve yed-i emin depoları, taksi durakları, minibüs hatlarının ruhsatlarının verilmesi sırasında Büyükşehir belediyesi görevlilerinin menfaat temin ettiğini öne sürmüştü. İfade ve defterdeki bilgiler de örtüşüyordu.

Rüşvete konu olan iddialar için görevlendirilen ODTÜ’den üç öğretim üyesi, raporlarında yasa hükümlerine uyulmadan ruhsat verildiğini de belirledi. Savcılık araştırmasında da, bir çok konunun zaman aşımına uğradığı anlaşıldı.

“Görevi kötüye kullanmakla” soruşturulacaklar
CHP yetkililerinin önümüzdeki günlerde açıklayacağı savcılık belgelerine ulaştık. “Görevi Kötüye Kullanma” suçlamasıyla haklarında soruşturma yapılabilmesi için haklarında “soruşturma izni” istenecek olan ve dosyaları ayrılıp 2011/23553 numarası verilenler ve bunların görevleri şunlar:

Hayri Naziksoy: 2004-2009 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal ve Onarım Dairesi Başkanı. 2009’dan bu yana Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı.
Seyit Ahmet Okur: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı.
Mustafa Yalçın: 1999’dan bu yana Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri.
Süleyman Temeltaş: Şikayetçi Hacı Ali Hamurcu’nun belediyede çalıştığı dönemde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Dairesi Başkanıydı. Olayların ortaya çıkmasından sonra emekliye ayrıldı.

Rüşvet almak-vermekle soruşturulacaklar
İki belediye yetkilisi hakkında “rüşvet almak”, bir vatandaş hakkında da “rüşvet vermek” suçlamasıyla soruşturma açılması uygun bulundu ve bu iddialar için 2011/27100 numaralı dosya oluşturuldu. İşte soruşturulacak olanlar:
Mustafa Yalçın: 12 yıldır Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri. Rüşvet alma iddiasıyla soruşturulacak.
Ahmet Acer: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı. Rüşvet almak iddiasıyla soruşturulacak.
Yağmur Çöl: Akaryakıt istasyonu sahibi, rüşvet vermekle suçlanıyor.

İcbar suretiyle irtikapla suçlananlar: 2011/27100 numaralı dosyada bazı görevliler hakkında da “icbar suretiyle irtikap” suçlamasıyla işlem yapılacak. Bu isimler de belgelere göre şunlar:

Zekeriya Karayol: Kayseri Büyükşehir Belediyesini oluşturan 5 metropol belediyeden birisi olan İncesu ilçesinin belediye başkanı. Üç dönemdir AKP’den belediye başkanı seçiliyor.
Ersel Elcuman: Kayseri Büyükşehir Belediyesine bağlı İncesu ilçe Belediyesi Fen İşleri Müdürü.
Hilal Aybak: Kayseri Büyükşehir Belediyesi İmar Şube Müdürü.
Süleyman Temeltaş: İhbarcı Hacı Ali Hamurcu’nun çalıştığı dönemde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Daire Başkanı. Olayların ortaya çıkmasından sonra emekliye ayrıldı.
Hacı Ali Hamurcu: Rüşvet alındığını deftere yazan ve Emniyet’teki sorgusunda bunları anlatan kişi. Halen İstanbul’da tutuklu.

Özhaseki’nin şikayeti yersiz bulundu
Büyükşehir belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Hacı Ali Hamurcu’nun, rüşvet dağıttığını ilişkin “iftirada bulunduğunu” öne sürdü ve hakkında soruşturma açılmasını istedi. Savcıların bu konudoaki kararı ise şöyle oldu:
“Hacı Ali Hamurcu’nun, gerek şikayetçi-şüpheli Mehmet Özhaseki gerekse diğer şüpheliler hakkında iftirada bulunduğuna dair hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.”
Kayseri’yi siyasiler daha çokk konuşacak, tartışacak gibi gözüküyor. Ama hemen belirtelim, bunlar sadece iddia. Karar verecek olan ise yargıdır…

Saygı Öztürk/SÖZCÜ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget