Mısır'da büyük Amerikan itirafı! - Arslan BULUT

Haber, Anadolu Ajansı bülteninde de üç gündür servise konuluyor ama “yasa dışı döviz soruşturması” diye nitelendiriliyor ve ayrıntısı yok. Bu sebeple eksik bilgileri Deutsche Welle ve BBC’den tamamladım.
Diyeceksiniz ki “Nedir bu kadar önemsediğin haber?”
Mısır’ın başkenti Kahire’de yerli ve yabancı 17 sivil toplum kuruluşunun bürolarına geçen perşembe günü polis tarafından baskın yapıldı. Bürolarda yapılan aramalara yargı mensupları da katıldı. Sivil toplum kuruşlarının yurtdışından ülkeye yasa dışı malî kaynak aktardığı iddia ediliyor.

***

Arama yapılan bürolar arasında ABD’de Demokrat Parti’ye yakınlığıyla bilinen Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI) ile Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla bilinen Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (IRI) adlı iki Amerikan kuruluşunun ve Almanya’da iktidar partilerinden Hristiyan Demokrat Birlik partisine yakınlığıyla bilinen Konrad-Adenauer Vakfı büroları da var.
Yugoslavya’yı parçalayan kuruluşlar da diyebilirsiniz. Mustafa Yıldırım’ın 23. baskısını yapan “Sivil Örümceğin Ağında” kitabında bütün yönleriyle açıkladığı gibi Endonezya’dan Venezuela’ya kadar bu ağlar atılmıştır. Ağlara takılan ülkeler bölünüyor! Mesela Doğu Timor’u Endonezya’dan böyle kopardılar..

***

Mısır yönetiminin, sözkonusu sivil toplum kuruluşlarına yönelik soruşturmayı Temmuz ayında başlattığı belirtiliyor. Gerekçe olarak ise o dönem Mısır’daki büyükelçilik görevine yeni başlayan Anne Patterson’un, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra, ABD’nin Mısır’daki insan hakları örgütlerine yaklaşık 31 milyon Euro ödediği yönündeki açıklamaları gösteriliyor.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Victoria Nuland ve Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Dirk Niebel, Kahire’deki aramaları sert bir dille eleştirdi.
Sivil toplum kuruluşlarında yapılan aramaları, Mısır’daki insan hakları örgütleri de eleştirdi. Örgütler yaptıkları ortak açıklamada, “Yüksek Askerî Konsey, Ocak Devrimi’ni yapan insan hakları örgütlerini ve aktivistleri karalamaya çalışıyor” denildi.
Kimmiş Ocak Devrimi’ni yapan insan hakları örgütleri ve aktivistler?
NDI, IRI ve Konrad Adenauer Vakfı’nın Kahire bürosundan yönlendirilen gençler, öyle mi?
Bu haberler veya itiraflar, Arap Baharı’nın arkasında kimlerin bulunduğunu görmek istemeyenlere saygıyla sunulur!

***

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili, ABD’nin Kahire Büyükelçisi Anne Patterson’ın, Mısırlı liderlerden aramalara son verileceği ve ele geçirilenlerin hemen iade edileceği sözü aldığını belirtti. Yetkili, Patterson’ın, ABD hükümetinin desteğini alanlar da olmak üzere tüm uluslararası sivil toplum kuruluşlarının en kısa sürede yeniden çalışmaya başlamasını umduklarını ifade ettiğini söyledi.
Ardından ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Mısır’daki Yüksek Askeri Konsey’in Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi’yi arayarak, 17 sivil toplum kuruluşuna yapılan polis baskınlarından duyduğu “derin endişeyi” dile getirdi.

***

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay’in sözcüsü Ravina Şamdasani de Mısır’da Askeri Konsey’in demokrasi ve insan haklarını savunan gruplara karşı “gereksiz sertlikte” müdahalede bulunduğunu iddia etti.
Sözcü, ülkede geçen aylarda da sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini sekteye uğratan çok sayıda müdahalede bulunulduğunu hatırlattı.
BM’nin Libya Özel Temsilcisi ve Libya Destek Misyonu’nun başı Ian Martin ise Libya’da siyasi geçiş sürecinde sivil toplumun daha çok rol oynaması gerektiğini söyledi.
Martin’in Zintan ve Yefren kentlerini ziyaret ettiği ve burada sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüştüğü açıklandı.
Bu haberler, 2011’in nasıl geçtiğini ve 2012’de mücadelenin daha çok hangi alanda süreceğini göstermiyor mu?

Arslan BULUT/YENİÇAĞ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget