Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan kurumun 85. kuruluş yıldönümü nedeniyle gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Fidan’ın basın mensuplarıyla buluşması sırasında yaptığı konuşma ve sonrasındaki soru yanıt bölümünde verdiği mesajlar şunlar oldu:
Uludere’deki hava operasyonu öncesi istihbaratın MİT’ten gittiği iddiaları konusunda, “Bu haberlerin gerçekle uzaktan yakından alakası yok” diyen Fidan, MİT’in Genelkurmay’a o konuyla ilgili istihbarat vermediğini belirten yazılı açıklama dışındaki soruları yanıtlamadı. MİT’ten yapılan yazılı açıklamada da, “28 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybeden 35 vatandaşımız ile ilgili olabilecek grup, yer, tarih, sayı ve geçiş güzergâhlarına ilişkin, teşkilatımızca herhangi bir istihbarat paylaşımı gerçekleştirilmemiştir” ifadesi kullanıldı. Haberlerde söz edilen, sızdırılan raporların 21 Aralık 2011 tarihli olanı hariç hiçbirinin Uludere-Ortasu kırsalı ile alakalı olmadığı vurgulanan açıklamada, “bu raporda da iddia edildiği gibi bir grubun, Türkiye’ye illegal geçiş yapacağına dair bir bilginin kesinlikle yer almadığı” kaydedildi.
Operasyon Genelkurmay’ın kararı
Fidan, “ABD’nin Predatorlarından ya da Heronlardan gelen insansız hava aracı görüntüleri MİT’e geliyor mu? Siz analiz ediyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Görüntü istihbaratı kapasitesi sistem içinde bizde değil. Genelkurmay’ın komuta kontrol ettiği bir konu. Bize gelmiyor. Görüntüyü alıyor. Askeri operasyon kararını kendileri veriyorlar. Görüntü istihbaratında Türkiye’nin yeteneği sınırlı. Ama geliştiriliyor. ABD’den alınan Predatorlar, yurtdışından satın alınan Heronlar var. Bizim yerli ANKA’larımız da operasyonel olduğunda yeryüzünde kendi insansız hava aracını uçuran üçüncü ülke olacağız.”
Oslo için soruşturma yok
PKK yöneticileriyle Oslo’da yaptığı görüşmeler konusunda kendisinin ya da MİT’in adli bir takibata uğrayıp uğramadığı sorusuna, “MİT herhangi bir yargı sürecinin tarafı değildir” yanıtı veren Fidan, sızdırılan görüntüler konusunda, “Bu pozisyonumdayken söyleyebileceğim bir şey yok. Ama orada ‘copy, paste ve edit (kopyala-yapıştır)’ edilmiş bir şey var” dedi.
İstihbarata koordinasyon geldi
MİT’te yapılan reform çalışmaları hakkında da bilgi veren Fidan, devletin istihbaratla ilgili tüm birimleri olan MİT, Emniyet, Genelkurmay ve Jandarma arasında koordinasyonu sağlamak için Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu açıkladı.
‘Genelkurmay’ yerine ‘Gölbaşı’
Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı olarak bilinen GES’in, MİT’e devrir işlemlerinin tamamlandığını belirten Fidan’ın ekrana yansıttığı teşkilat şemasında, birimin adı, kısaltılmış hali yine GES olacak biçimde ‘Gölbaşı İstihbarat Sistemleri’ olarak yer aldı. Fidan ‘tarihi süreç’ olarak nitelendirdiği ‘sinyal istihbaratı’ alanında devletin teknik olanaklarının birleştirilmesinin ikinci adımında GES ile MİT’in içindeki Elektronik Teknik İstihbarat Başkanlığı’nın (ETİ) bir çatı altına toplanmasının gündemde olduğunu açıkladı. Fidan, “Buradan toplanacak bilgiler, görev alanlarına göre Jandarma, Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı’na aktarılacak. Ama tüm raporlar Başbakan’a arz edilecek” dedi.
İstihbarat köyü
Fidan, Gölbaşı’ndaki GES tesislerini de modern bir istihbarat köyüne çevireceklerini belirtti. Fidan, “GES’in dışında 3 bin dönümlük ‘anten tarlası’ dediğimiz bir alan var. Bizim de orada antenlerimiz var. Şimdi bunun etrafındaki 3 bin dönümlük hazine arazisini de aldık. Buraya 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışacak bir elektronik istihbarat köyü kuruyoruz” dedi. Fidan, MİT’in personel ihtiyacının karşılanmasında önemli role sahip olan akademiyi de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden alınan Saray Tesisleri’ne taşıyacaklarını açıkladı.
İç ve dış istihbarat ayrıldı
Kendi döneminde yapılan değişiklikleri MİT’in teşkilat şeması üzerinde anlatan Fidan, iç ve dış istihbarattan sorumlu ayrı müsteşar yardımcılıkları olduğunu belirterek “MİT’te şu andaki yapılanma, hem aynı çatı altında olmanın hem de birbirinin faaliyet alanını etkilemeden otonom çalışmanın avantajlarını bir arada taşıyor” dedi.
Her ay toplantı
İç Güvenlik Müsteşar Yardımcılığı’nın ‘silahlı terörle mücadeleyi’ öncelikli tehdit içine alan bir yapılanma içinde olduğunu belirten Fidan, ilgili kuruluşların müsteşar seviyesindeki en üst yetkililerinin her ay terör konusunda toplandığını, her hafta da alt seviyede toplantılar yapıldığını belirtti.
1000 kanala takip
Türkiye’nin yürütüğü aktif dış politikayı desteklemek ve güçlendirmek için dış istihbarattan sorumlu müsteşar yardımcılığının önemli rolü olduğunu belirten Fidan, “Sadece bilgi toplayan değil zaman zaman dış politikada arabulucu olarak da kullanılır hale gelen bir trend içindeyiz. Demokrasi yaygınlaştıkça, ülkeler kamuoyu ile paylaşmak istemedikleri konuları istihbarat teşkilatları üzerinden halletme trendini devam ettiriyor” dedi.
Hedef: 2-3 yıl içinde küresel aktör olmak
MİT’in bölgede en iyi istihbarat teşkilatlarından biri olduğunu belirten Fidan, “Mükemmeliyeti arayış sürüyor. Bölgemizde iyi olmak yetmez. Global ölçekte hedefler koyuyoruz kendimize. İki üç yıl içinde bu hedeflere ulaşırız kanısındayım” dedi.
‘Modası geçmiş soruşturmalar’ yok
Personel alımı sırasında güvenlik soruşturması adı altında geçmişte olduğu gibi adayların aile üyelerinin siyasi, ideolojik görüşlerinin soruşturulup soruşturulmadığı sorulduğunda Fidan, “O türden garip, modası geçmiş tanımlara girmiyoruz” yanıtı verdi.
Kozinoğlu ve MOSSAD soruları yanıtsız
Fidan, cezaevinde yaşamını yitiren Odatv sanıklarından eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu ile MİT-MOSSAD ilişkilerine ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.
Utku Çakırözer/Cumhuriyet
Yorum Gönder