Diyanet’in El Atmadığı Alan Kalmadı

Umre, mele ve aile imamlığı Tatilde öğrenciler için umre turu düzenleyerek bir kez daha dikkatleri üzerinde toplayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son yıllarda el atmadığı konu kalmadı gibi. Bundan önce mele kadrosu açacağını bildiren kurumun bir başka projesi ise aile imamlığıydı.
Öğretmenin yerine imam Pilot bölgelerde imamlar, ev, kahvehane, esnaf, fabrika ziyaretleri gerçekleştirmeye başlamıştı. Kadına yönelik şiddetin durdurulması konusunda da rol verilen Diyanet, protokol sıralaması 41 basamak yükseltilerek ödüllendirilecek.

Yarıyıl tatili için Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı tüm okullarda öğrenci, veli ve öğretmenler için özel umre turu organize eden Diyanet İşleri Başkanlığı, son dönemde Kürt sorunundan eğitime, kadına karşı şiddetten çocuk gelişimine ve aile yapısına kadar birçok toplumsal konuda ön planda yer alan bir kurum haline geldi. Diyanet’in son dönemde “rol aldığı” konulardan bazıları şöyle:
Çocuklara umre turu: Başkanlık, yarıyıl tatilinde MEB’e bağlı tüm okullardaki öğrenciler, velileri ve öğretmenler için özel umre turu planladı.
Kürt açılımı için mele kadrosu: Önce Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dini konularda kendini yetiştirmiş ancak bir eğitimi bulunmayan kişiler için 1000 kişilik kadro öngördüklerini duyurmuş, ardından da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu kişilerin yalnızca imamlık yapmayacaklarını belirterek, “Mesela Doğu ve Güneydoğu’ya gönderilecek elemanlara Şafi fıkhını öğretme konusunda bu kişilerin bilgilerinden yararlanılabilir” demişti.
Milli bayramlara dini ayar: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı aile yapısının güçlendirilmesi için de bir proje başlatmıştı. Buna göre bakanlığa bağlı kuruluşlarda öncelikle ulusal ve dini günlerde ahlaki, dini ve milli duyguları geliştirmeye yönelik ortak çalışmalar yapılacak. Camilerde işaret dili tercümanı da bulundurulacak.

Aile imamları ailelerin iyi-kötü günlerinde yanlarında olacak: Kamuoyuna Cumhuriyet’in duyurduğu proje kapsamında, Ankara, Tekirdağ, Karabük, Amasya ve Elazığ’da pilot uygulamayla başlayan proje çerçevesinde cami imamı, ezan saatleri dışında ev, kahvehane, esnaf, fabrika ziyaretleri gerçekleştirmeye, konferans ve panellerin yanı sıra okula gönderilmeyen çocukların ailelerine yönelik ikna turlarına katılmaya başlamıştı. Diyanet’in ardından benzer bir proje de MEB tarafından başlatılmıştı. Bakanlık projesine göre imam hatip liselerinden oluşturulacak heyetler ev ziyaretleri de yapacak.
Kadına yönelik şiddete de imza: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında aile içi değerlerin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla imzalanan protokolle, toplumun kanayan yarası olan kadına yönelik şiddetin durdurulması konusunda da Diyanet’e rol verilmişti. Diyanet hazırladığı 5 aşamalı planda şunları yaşama geçirmeyi öngörüyor: “İlk olarak, bu tür konularda İslam dünyasında bazı insanlar yapmış oldukları yanlışlıkları dine onaylatma yolunu seçiyorlar. Bu önlenecek. Dini metinlerin doğru anlaşılması sağlanacak. Dinin bu konulardaki olumlu katkısı ifade edilecek. Cami içi ve dışında vaiz ve din görevlileri bu konularda bir farkındalık ve ortak bilinç oluşturacak. Diyanet personeli bu işe öncülük edecek.”
Protokoldeki yeri de yükseliyor: Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın üzerinde birlikte çalıştığı düzenleme çerçevesinde Diyanet’in halen 51. sırada olan yeri, 41 basamak yükselecek ve bakanlardan hemen sonra gelecek.
Cami-çocuk buluşması: Her yıl kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nın geçen yılki ana teması da “cami-çocuk buluşması” olmuştu. Hafta çerçevesinde imamlar ve din görevlileri çocuk yuvaları, Çocuk Esirgeme kurumlarını, ilköğretim okulları ve huzurevleri başta olmak üzere çeşitli kurumları ziyaret etmişti.

 Fırat Kozok /Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget