Türkiye’de Kadının Statüsü ‘Güncelleme’ ile Yükselecek - Utku Çakırözer

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AKP hükümetinin başarılı isimleri arasında sayılıyor. Türkiye’de kadının statüsünün yükseltilmesi ve özellikle de kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yaptığı çalışmalar toplumun geniş bir kesiminden takdir topluyor. Hazırladığı tasarı için muhalefet partileri ve AKP’ye eleştirel bakan sivil toplum örgütlerinin de önerilerini dinleme konusunda son derece özenli davranan Şahin, önerilerden doğru bulduklarını kabullenme noktasında da herhangi bir kompleks içinde olmayan yapıya sahip.

‘Kanun çıkınca şiddet azalacak’
Şahin ile yaptığımız kısa sohbette, çalışmaları hakkında ilk elden bilgi edinme fırsatı bulduk. Göreve geldiği günden bu yana en fazla mesaiyi Kadın ve Aile Bireylerini Şiddetten Koruma Yasa Tasarısı Taslağı için harcamış. Nedeni malum. Türkiye’de son 7 yılda kadına yönelik şiddet yüzde 1400 artmış durumda.
Halihazırda 3 maddeden oluşan Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun’un 30 maddelik temel bir yasaya dönüşeceğini belirten Şahin, “Koruyucu tedbirler ve önleyici tedbirler nasıl alınacak, uyulmadığında kolluk kuvvetleri ne yapacak, bunların hepsi yasada yer alacak. Sadece mağduru koruma değil, şüphelinin de psikolojik tedaviyle rehabilite edilmesi zorunlu hale gelecek” görüşünde.
Taslağı hazırlarken kadın örgütleri, barolar ve muhalefet partilerinin önerilerini dinlemiş. Muhalefetten gelen “sanal âlemdeki tacizleri de kapsayacak biçimde ‘musallat olma’ fiilinin de suç kapsamına alınması” önerisini yerinde bularak taslağa dahil etmiş. Baroların ‘şikâyete bağlı tutuklamaların olumsuz sonuç doğurabileceği’ uyarısını da yerinde bularak uygun düzenlemeyi yapmış.
Kanunun kadınlara yönelik şiddeti nasıl etkileyeceği konusunda İngiltere örneğini veren Şahin, “Benzer bir yasayla, kadına yönelik şiddeti ilk aşamada yüzde 30 azaltmış, uzun vadede de üçte bir seviyesine indirmişler. Türkiye’de de bitmese bile mutlaka azalacak” diyor.

‘Çocukluktan çıkış yaşı 18’e yükseltilmeli’
Muhafazakâr bir siyasi akımın içinde yer alıyor olmasına rağmen Şahin, bu kesimlerde sık rastlanan “çocuk gelinler” diye adlandırılan küçük yaşta yapılan evlilikler konusunda çok büyük duyarlılık içinde. Türkiye’de “çocuğun yaşı” konusunda mevzuatta bir karışıklık olduğunu vurgulayan Şahin, “Medeni Kanun’a göre 17 yaş altı, TCK’ye göre 15 yaş altı, Çocuk Koruma Yasası’na göre ise 18 yaş altı çocuk sayılıyor. Bence 15 yaş çok küçük. Mutlaka 18 ile revize edilmesi lazım” görüşünde. Şahin’e göre, “kız çocuklarını okullulaşma oranı”nın yükseltilmesi de erken evliliğin önüne geçebilecek en büyük koruyucu tedbir konumunda. Bu alanda son 10 yılda ortaöğretimdeki kızların oranının yüzde 55’ten 65’e yükseltilmiş olmasını önemsiyor ama yeterli görmüyor.
Bürokrasiye ‘istatistikleri güncelle’ talimatı
Türkiye, kadının toplum ve iş hayatındaki statüsü ve cinsiyetler arası eşitlik konusunda uluslararası alanda iyi bir yere sahip değil. Kadın erkek eşitsizliğinde 130 ülke arasında 126. sırada, parlamentoda temsil oranında ise 109. sırada. Bu istatistikleri anımsattığımda, önceki bakan Selma Aliye Kavaf’tan dinlediğim sözlerin aynısını duydum Şahin’den. “Türkiye’den dünyaya verilen istatistikler hatalı” diyen Şahin, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı’nı çağırarak “BM ve OECD gibi uluslararası kuruluşlara gönderilen istatistiklerin doğruluğunun kontrol edilmesi ve güncellenen rakamların gönderilmesi” talimatı verdiğini belirtti.
İstatistiklerde “hata” olduğu konusunda ısrarlı olan Şahin şöyle dert yanıyor:
“Türkiye’nin en iyi olduğu konu sağlık. Orada bile dünya 60.’sı gözüküyoruz. Eğitimde 90., cinsiyet bazlı oranlarda 100 küsuruncuyuz. Bizim sorunumuz güncelleme ve bazı değişkenleri eşitlemeden kaynaklanıyor. Meclis’te kadın vekil oranı yüzde 14’e çıktı ama orada yüzde 9 gözüküyor. BM’nin ilgili biriminin yetkililerini de Türkiye’ye davet ettim bu rakamların bir an önce düzeltilmesi için.”
***
Şahin’in iyi niyetli çabalarının kadına yönelik şiddeti ne ölçüde önleyeceğini kanun çıkmadan görmek zor.
Ama, Şahin’in “istatistik mücadelesi” sonuç verirse, Türkiye kısa süre içinde kadın-erkek eşitliği ve diğer alanlarda dünya sıralamasında sınıf atlayacak. Kâğıt üzerinde olsa bile...

Utku Çakırözer/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget