Zeki Amca - Yılmaz Özdemir

[pslide] [item url="https://haberguncel.blogspot.com.tr/2011/07/zeki-tekiner-cinayeti-17-haziran-1980.html" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzyQctn3KL2WvEGUMdbPw_t846GB_OEMbPezGfQ_QboHtrVmvkW_6hXVYBipHRRXIrk9OXaAjYaFSd1eonDmVI8XuFI3rTjlPtZiL4eDklIKVMvH2p7CsfAHM7lUmsC9zkBBBl2xgpNac/s320/zeki-tekiner-cenazezi-haberg%25C3%25BCncel+%25289%2529.jpg" title="Zeki Tekiner Cinayeti (17 Haziran 1980 )"]Mehmet Zeki Tekiner Hukuk Adamı - Siyasetçi 1961 Kurucu Meclis CHP Nevşehir Üyesi 1973-1977 CHP Nevşehir Milletvekili 1955-1957, 1966-1973, 1978-1980 CHP Nevşehir İl Başkanı 1 Mart 1929 - 17 Haziran 1980. [/item] [/pslide]
Zeki Amca - Yılamaz Özdemir
Sekiz yaşında bir çocuktum, 1981 yılının ilk aylarında Nevşehir’de bir bebek dünyaya gelmişti ve isim düşünülüyordu, Almanya’da bulunan dedesi köydekileri arayıp ‘’Adı Tekiner olsun’’ demişti fakat 12 Eylülcüler yönetimdeydi ve köylüler ‘’Tekiner’’i öldürenlerin 12 Eylülcüler olduğunu biliyorlardı. O bebeğin adı ‘’Ertekin’’ olarak nüfusa kaydettirildi.
Nevşehir’de büyüklerimden dinledim O’nun öyküsünü. Birkaç kelime ile anlatmamı isteseler sanırım şöyle sıralarım. ‘’Devrimci, emekten yana, idealist, cesur, yiğit, insan’’.
Mehmet Zeki Tekiner; 1980 yılının 17 Haziran günü Nevşehir şehir merkezinde güpegündüz herkesin gözü önünde arkadaşı Yavuz Yükselbaba ile birlikte katledilen  CHP Nevşehir İl Başkanı ve eski milletvekili.
O’nun engin hoşgörüsüne sığınarak ‘’Zeki Amca’’ diye hitap ederek yazıma devam edeceğim.
Zeki Amca, sadece CHP milletvekili ve il başkanı olmanın ötesinde bir halk önderidir. O en büyük emek örgütü olan DİSK’in avukatlığını yapar sadece işçilerin değil emekçi memurların, özellikle aydın, demokrat ve Atatürkçü öğretmenlerin davalarına hiçbir ücret almadan sahip çıkar.

Zeki Amca’nın gecesi gündüzü olmaz, nerede bir köylünün başı sıkışsa ya da birileri haksızlığa uğrasa gece yarısı olsa dahi onların yanına ve yardımına koşar.
Zeki Amca, bozkırın ortasında Nevşehir gibi bağnazlığın ve ilkel milliyetçiliğin kalelerinden olan bir ilde aydınlanmadan yana ve cumhuriyet değerlerinin halka doğru anlatılması için canı pahasına mücadele etmiş ve halkın gönlünde haklı bir yer edinmiş bir hukuk ve siyaset insanıdır.
Zeki Amca’nın parada ve makamda gözü yoktur, O parayı ve makamı sadece halka hizmet için bir araç olarak kullanır. Öyle ki 1977 seçimlerinde halihazırda milletvekili ve seçilmesi garanti olduğu halde cezaevinde bulunan CHP Nevşehir İl başkanı Mustafa Bilgin’i cezaevinden kurtarabilmek için adaylıktan feragat eder ve Mustafa Bilgin’in ilk sıraya yazılmasını önerir.
Zeki Amca’yı kısacık bir yazıda anlatmak ve imkansız. Dilimize yerleşen ‘’Kanı yerde kalmayacak’’ gibi feodal bir söyleme sanırım karşı çıkardı. Onun için diyorum ki ‘’Davası yerde kalmayacak’’ ve bizler O’nu örnek alarak halk için, halk adına bu davayı yüceltip Zeki Amca’dan aldığımız bayrağı gelecek kuşaklara teslim edeceğiz.
Zeki Amca, ruhun şad olsun, ışıklar içinde uyu.

 Yılmaz Özdemir

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget