Alt başlıkta ise “Bir grup Yargıtay üyesi de, tepkilerini hazırladıkları ortak bildiri ile ortaya koydu. Bildiride, tasarının ‘mahkemeleri tamamen yürütme organına bağlı ve uyumlu üyelerden oluşturma ve yargıyı fiili olarak yürütme organına bağımlı hale getirme amacı’ taşıdığı vurgulandı.” Açıklaması vardı…
Yıllarca yargıda çalışan biri olarak diyorum ki…
Bu tasarı yasalaştığı takdirde siz seyredin gümbürtüyü, bağımsız ve tarafsız yargı (eğer zerresi kalmışsa) hallaç pamuğu gibi dağıtılacak…
Peki, neden bu günlere gelindi?
Bunda yargı mensuplarının sorumluluğu yok mu?
Şimdi bu sorulara yanıt aramaya çalışalım…
AKP iktidara geldiği günden beri kafasındaki programı uygulayabilmek için, ayak bağı olarak gördüğü yargıyı taraf haline getirmenin bilinciyle, her yasa değişikliğinde yargıyı bağımsızlığını törpüleme, yargıyı yürütmenin emrine alma girişimlerini öne alarak epeyce yol almayı başardı…
Ne yazık ki yargıdan ciddi ve yüksek sesle bir itirazla karşılaşmadı…
İtiraz edenlerde, yer değiştirmeye, soruşturmaya tabi tutulma yoluyla susturulmaya çalışıldı…
Bu gün yargıya son darbeyi vurmak ve yargıyı tamamen yürütmenin emrine almak için Yargıtay ve Danıştay üyelerinin tamamının yenilenmesi gündeme gelince, yüksek yargı gerçeği anladı ve tepki vermeye başladı…
Sormazlar mı adama?
-Bu günlere gelişi hazırlayan 12 Eylül 2010 halkoylamasıyla, Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) ve onun yaptığı atamalarla, Yargıtay ve Danıştayı’ın yeniden yapılandırılmasında itiraz ettiniz mi?
-Kendilerini sosyal demokrat, ülkücü olarak tanımlayanlar, HSYK oluşturulması sırasında iktidardan yana tavır koyan, “Yargıda Birlik Platformu’nda” yer alıp, bazıları bu gün Yargıtay üyesi olanlar, bu günlerin geleceğini öngörebildiniz mi?
-Hukukun üstünlüğü göz ardı edilerek, yargının verdiği kararlar için; “bu karar yargı açısından yüz karasıdır”, “Danıştay’ın verdiği karar ideolojiktir”, “Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın verdiği kimi kararları bizi çıldırtmıştır”, “Anayasa Mahkemesinin verdiği karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” dendiğinde gereken yasal tepkiyi gösterdiniz mi?
-Meslektaşlarınız, uydurma kanıtlarla, kumpaslarla Ordu mensuplarını, aydınları, basın mensuplarını yıllarca mağdur ederken hukuk adına sesinizi yükselterek itiraz ettiniz mi?
-Başkanlarınız, Cumhurbaşkanı ile çay hasadına çıkarken, muhalefet partilerinin eleştirisine alkış tutarken, bunun yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile bağdaşmayacağına dair tepki gösterdiniz mi?
Ne yazık ki yüm bu soruların yanıtları koca bir HAYIRDIR…
Çuvaldız, iğne batırma örneğinde olduğu gibi…
Yargı bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne çuvaldız batırılırken tısss yok…
Kendilerine İğne batırılırken isyan…
Sayın meslektaşlarım, kusura bakmayın, atı alan Üsküdar geçmek üzere…
Yıllardır yargı bağımsızlığı yok ediliyor diye bağırmaktan sesimiz kısıldı…
Söylenenleri, yazılıp çizilenleri dinlemediniz, görmediniz, görmek istemediniz…
Katkılarınızla yok ettiğiniz yargı bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne gereksinim duyduğunuz bu gün arayıp bulamıyorsunuz…
Tıpkı Papaz Martin Niemoller gibi…
Nazilerin, Almanya’da iktidara gelişini sırasında, Papaz Martin Niemoller;
“Önce Sosyalistleri topladılar. Sesimi çıkarmadım, Çünkü ben sosyalist değildim.
Sonra sendikacılar topladılar, sesimi çıkarmadım, çünkü sendikacı değildim.
Sonra Yahudileri topladılar, sesimi çıkarmadım, çünkü Yahudi değildim.
Sonra beni almaya geldiler. Benim için sesini çıkartacak kimse kalmamıştı”
Sayın Meriç Velidedeoğlu, bir yazısında, hocaların hocası rahmerli H.V. Velidedeoğlu’nun şöyle söylediğini yazdı. “Hukuk ve adalet ancak bunların uğruna savaşmakla elde edilir ve hukuk devleti böyle ayakta kalır!”
Ama merak etmeyin…
Demokratik hukuk devletini, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığın içselleştirmiş milyonlarca demokrat ve aydın var ülkede…
Bizler, yargıyı yeniden yapılandırma adı altında, yargıyı yürütmenin emrine alma ve tamamen işlevsizleştirilmesine olanak tanımayacağız…
Bütün yasal yolları sonuka kadar kullanarak, buna engel olmaya çalışacağız…
Yeterki siz sağlam durun…
18.06.2016
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı
Yorum Gönder