Hükümetin Terörle Mücadele Koordinatörü Başer’in ‘Bedelli’ Yorumu:
‘Zengin-Fakir Bölücülüğü’
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “bedelli askerlik” uygulamasına göre 30 yaşın üzerinde olup 30 bin lira ödeyebilen her Türk vatandaşı, hiç silah altına alınmadan askerlik vazifesini yapmış sayılacak.
Hükümetin bu önerisi, zorunlu askerlik uygulamasına getirdiği yaş ve bedel ayrıcalıklarıyla, toplumda eşitlik ve adalet duygularını zedeleyecektir. Erdoğan tarafından bir dönem hükümetin “Terörle Mücadele Koordinatörü” olarak görevlendirilen emekli Orgeneral Edip Başer de bu kanaatte olan isimlerden biri.
‘Ordunun moralini bozar’
Başer, öncelikle uygulamanın zamanlamasını eleştirerek, “Türkiye’nin içeride bölücü terör, dışarıda ise bölgesindeki istikrarsızlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu dönemde, böyle bir uygulama ordunun savaşma gücünü olmasa bile moralini tartışmasız biçimde olumsuz etkileyecektir” diyor.
Emekli orgeneralin ikinci eleştirisi getirilen yaş sınırına yönelik:
“Sınır olarak 40 yaş konsaydı yine bir parça anlaşılabilir olurdu. O yaştaki insanların fiziksel olarak buna uygun olmayacağı savunulabilirdi. Ancak 30 yaşındaki insanlardan TSK birçok alanda faydalanabilirdi.”
‘Bu ayrıma itirazım var’
Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan bedelli askerlik uygulamasında Başer’in asıl tepkisi ise para ödeyenlerin tek gün dahi silah altına alınmayacak olması. Duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getiriyor:
“21 gün bile olsa bu uygulamadan faydalanacak vatandaşların diğer askerlerle birlikte aynı karavanaya kaşık sallaması fevkalade önemliydi. Adaletsizliği bir ölçüde azaltırdı. Şimdi insanımız, askerliğin parayla satın alınabilir bir değer olduğunu düşünmeye başlayacak. Paran varsa yırtarsın, yoksa ya ölürsün ya da sakat kalırsın denecek. Vatan borcunu ödeme konusunda böylesine bir ayrım yapılmasına benim vatandaş olarak itirazım var.”
‘Ulus devletin sonunu getirir’
Başer’e göre uygulamanın en büyük sakıncası, yaratacağı “sosyal bölünme”de yatıyor:
“Bu ülkede muhtelif bölünme sebepleri vardır. Etnik bölücülük terörle karşımızda. Yıllardır mücadele ediliyor. Öbür tarafta dindar olanlar-olmayanlar şeklinde bir ayrıma gidildi. Şimdi de böylesine bir bedelli askerlik uygulaması getirmek yeni bir bölücülük yaratmaktır. O da zengin-fakir bölücülüğü. Böyle bir mantıkla ulus devleti devam ettirmek mümkün değildir.”
CHP ÖNERİSİNİN İKİ FARKI
Sekiz ay önce, 16 Mart’ta CHP de “kolay askerlik” önerisi vermişti. O dönem öneriyi getiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kendi önerilerinin hükümetin dün açıkladığından çok daha adil ve eşitlikçi olduğunu belirterek en temel iki farkı şöyle sıraladı:
1. CHP önerisine göre sadece parası olanlar değil parası olmayanlar da faydalanabilecekti. 28 yaşın üzerinde olup maddi durumu uygun olanlar gelirleri oranında bir bedel ödeyerek kısa dönem askerlik yaparken aynı yaş grubunda olan ancak 12 bin liranın altında yıllık gelire sahip olanlar da hiçbir bedel ödemeden kısa dönem askerlik yapabilecekti.
2. Uygulamadan paralı ya da parasız faydalanan herkes 21 günlük kısa dönem temel eğitime alınacaktı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak da CHP’nin önerileri arasında yer alan “askerlik süresinin kısaltılması” unsurunun hükümetin tasarısında yer almamasının önemli bir eksiklik olduğunu vurguladı.
***
Dün, temel eğitim bile içermeyen bedelli uygulamasını açıklayan Erdoğan, o günlerde CHP’ye şu yanıtı vermişti:
“Bu ülkede parası olan var, olmayan var. Parası olan bastıracak parayı askerlikten kurtulacak. Parası olmayana ‘o da gitsin askerlik yapsın’ diyeceksin. Bunu adalet terazisine oturtmak durumundasınız. Bu eğer o kadar rahat bir şey olsaydı, benim vatandaşımın, halkımın belli bir kesimini mağdur etmeyeceğini biz bilseydik, inansaydık, biz bunu kabul ederdik. Gerçekten böyle bir konunun üzerinde durulması gerekiyorsa böyle bir şeyi ancak referanduma taşırız ki halkımız bunun kararını versin. Çünkü ben şahsen böyle bir sorumluluğun altına Tayyip Erdoğan olarak giremem.”
Nereden nereye...
Utku Çakırözer/Cumhuriyet
Yorum Gönder