T.B.M.M. Seçimlerinin Cumhurbaşkanı Tarafından Yenilenmesi


T.B.M.M. Seçimlerinin Cumhurbaşkanı Tarafından Yenilenmesi
Bugün de birazcık, çok muhtemel olasılıklardan birisi üzerinde kafa yoralım dedik.
Bazı kişiler bilmeyebilirler, Cumhurbaşkanının Anayasada yazılı olan yasama ile ilgili görev ve yetkilerinden birisi de, ilgili Anayasa maddesinde yazılı olan bazı koşulların gerçekleşmesi halinde,Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerini yenilemektir.
Şimdi bana, daha seçimler yapılıp sonuçları alınmadı, seçimlerin yenilenmesini niçin gündeme getiriyorsun diye kızanlar olacaktır.
Bana sakın kızmayın, Tayyip Bey'in böyle bir girişimine tanık olduğunuzda şok'a girmeyin diyerek, şimdiden, bazı koşulların gerçekleşmesi halinde, cumhurbaşkanı olarak Tayyip Bey'in Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerini yenileme yetkisinin bulunduğuna hazırlıklı olmanız için, bu konuya değinmek gereğini duymuş bulunuyoruz.
Hepiniz tanık oluyorsunuz, AKP'nin fiili genel başkanı gibi davranan Tayyip Bey, 13 yıl önce eline geçirdiği iktidarı bırakmaya hiç niyetli gözükmüyor.Bunun için, kendisini yetersiz bulduğu Ahmet Bey'i bir kenara koyarak, AKP'nin iktidardan düşmemesi ve kendisinin de başkan olması için, Anayasayı çiğnemeyi göze alarak, yapmış olduğu tarafsızlık yeminine aykırı olarak, AKP lideri gibi meydanlara çıkıp,AKP lehine seçim propaganda mitingleri yapmakta ve AKP'ye oy istemekte, bununla da yetinmeyerek, tüm muhalefet partilerini, onların seçim beyannamelerini eleştirmekte ve muhalefet liderlerine yönelik olarak, hakarete varacak derecede iftira ve suçlamalara tevessül etmektedir.
Özellikle yandaş televizyonlarda monolog halinde geçen sözüm ona karşılıklı soru ve cevap şeklindeki mülakatlarında, %10 seçim barajını ve siyasi istikrarı savunmakta, HDP'nin seçim barajını aşmaması için elinden gelen gayreti göstermekte, oyunu ve görüşünü önceden belli eden bir yargıç gibi,ülkemizde koalisyonlara sıcak bakmadığını açıkça beyan ederek, 7 Haziran seçimlerinde hiçbir partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edememesi halinde, bir AKP azınlık hükumeti dışında herhangi bir koalisyon hükumetlerine ışık yakmayacağının, hükumet kurma krizi çıkaracağının sinyallerini vermiş bulunmaktadır.
Hepiniz çok iyi bilirsiniz, Tayyip Bey, kafasına koyduğunu yapmak için elinden gelen gayreti göstermekte hünerlidir, AKP'nin, tekrar ezici çoğunlukla iktidar olması ve başkanlık sistemini getirmek için, Anayasayı çiğneyerek,taraflı ve partili bir cumhurbaşkanı olması gibi.
Ben şimdi diyorum ki; en başta tüm parti liderleri olmak üzere, hepimiz elimize bir Anayasa alarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin Cumhurbaşkanı tarafından yenilenmesinin koşullarını düzenleyen 116. maddesini şimdiden okumaya başlayarak dersimize çalışalım.
Bizim bildiğimiz ve tanıdığımız Tayyip Bey; seçim sonuçlarına göre ortaya çıkacak olan olası bir koalisyon halinde, Anayasanın 116. maddesindeki koşulları yaratarak, seçimleri yenileme yetkisini kullanmak için gerekli tüm plan ve hazırlıklarını yapmıştır bile.
Haydi başlayın Anayasanın 116. maddesini okumaya.
Hepinize iyi okumalar ve zihin açıklıkları diliyorum.
Umarız, AKP dışındaki en güçlü partimiz, tek başına iktidar olma çoğunluğunu elde eder de, Tayyip Bey'in çalışmaları boşa gider ve seçim öncesindeki çekişmeler seçimden sonra da devam etmez.
Bu seçimden önceki son yazımızda, 7 Haziran seçimlerinin, ülkemize; özgürlük,adalet,iş,aş, dürüst bir iktidar ve yönetim, her kurum ve ilkeleriyle tıkır tıkır işleyen hukukun üstünlüğüne, hak ve özgürlüklere dayalı demokrasi getirmesini, halkımızın da, oylarını bu amaçları hayata geçirecek doğrultuda kullanmalarını diliyoruz.

05/06/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget