Chp'nin Çok Acele Yapması Gereken Şey - Güner Yiğitbaşı

Chp'nin Çok Acele Yapması Gereken Şey - Güner Yiğitbaşı
CHP, 7 Haziran seçimleri sonunda tek başına iktiadar olacak çoğunluğu alamamıştır.

Esasen, CHP dışındaki hiçbir parti de tek başına iktidar olamamıştır.

Bu durumda yapılması gereken, bir koalisyon hükumetinin kurulmasıdır.

CHP, seçimlerden AKP'den sonra ikinci parti olarak çıkmış ve 132 milletvekilliği kazanmıştır.

Normalde, CHP ve AKP bir koalisyon kurduklarında, güven oyu alabilecek çoğunluğa sahiptirler.

Ancak, CHP'nin seçim bildirgesine baktığımızda, CHP'nin seçmenlere vaat ettiği; yolsuzluk ve rüşvet iddialarına bulaşan ve aklanmaktan kaçan AKP iktidarından hesap sormak ve suçluların yargılanmalarını sağlamak, Anayasal yetki hudutlarını aşan, Anayasayı açıkça çiğneyen ve parlamenter sistemi bekleme odasına aldığını beyan ederek rafa kaldıran, tarafsızlık yeminini çiğneyen, kendisine kaçak saray yaptıran, sarayda lüks ve debdebe içinde yaşayarak milletin parasını çarçur eden,seçimlerde AKP adına meydanlara çıkan ve tarafsızlığını yitirenTayyip Bey'i Anayasal çizgisine çekmek ve kaçak saraydaki lüks yaşantısına son vermek ve Tayyip Beyden de hesap sormak, seçim öncesinde AKP'nin açıkça karşı çıktığı ve kaynağını sorduğu, emekliye iki maaş ikramiye verilmesi, mazotun çiftçi için 150 kuruşa indirilmesi, asgari ücretin 1500 Türk Lirasına çıkarılarak vergiden de muaf hale getirilmesi gibi vaatlerini, AKP ile kuracağı bir koalisyon hükumetinde yerine getirebilmesi asla mümkün değildir.

Bu nedenle, CHP'nin; yukarıda bazılarını saydığımız vaatlerini yerine getirmesinin imkansız olduğu bir AKP ve CHP koalisyonuna razı olması, işin tabiatına aykırı olup, bizce asla mümkün değildir. Aklı başındaki bir CHP liderinin de böyle düşünmesi ve AKP ile koalisyona, kesinlikle yanaşmaması gerekir.

CHP'nin liderliğinde, MHP ve HDP'nin dışarıdan destek olacağı bir azınlık hükumetine, AKP'nin ve Tayyip Bey'in yeşil ışık yakması mümkün değildir. MHP ve HDP'nin de, bir CHP azınlık hükumetine dışarıdan destek olmaya sıcak bakıp bakmayacakları şüpheli olup, esasen buna sıcak baksalar dahi, CHP'nin, bir protokola bağlanmayan, pamuk ipliğine bağlı MHP ve HDP'nin dışarıdan destek sözlerine güvenerek, bir azınlık hükumetine razı olması da bize göre pek akılcı değildir.

Bu nedenle, CHP için, kendisinin rol alabileceği tek koalisyon seçeneği; bizim başından beri söylediğimiz gibi, CHP,MHP ve HDP koalisyonudur. Buna da MHP'nin karşı çıktığı bilinmektedir.

Tüm bu ihtimaller karşısında, CHP'nin yapması gereken şudur.

CHP; daha fazla gecikmeden, kamuoyuna bir açıklama yaparak, hükumet olduğu taktirde acilen yapması gereken şeylerin hiçbirini yapma imkanını bulamayacağı, ülkeye vakit kaybettirmekten başka hiçbir işe yaramayacağı için, AKP ile bir koalisyon yapmayacaklarını, esasen, AKP'nin rıza göstermeyeceği, ömrünün de ne kadar süreceği meçhul olan, dışarıdan destekli bir CHP azınlık hükumeti kurmalarının da imkansız olduğunu, tek ihtimal olan ve seçim sonuçlarının da açıkça örtüştüğü, MHP ve HDP'nin de kabul etmeleri halinde; CHP,MHP ve HDP koalisyonunu kurmaya ve halkımıza hizmet etmeye hazır olduklarını, CHP,MHP ve HDP koalisyonunun, kendileri dışındaki sebeplerle gerçekleşememesi halinde, olası bir koalisyon krizinin ve seçimlerin yenilenmesinin suçlusunun CHP olamayacağını net bir şekilde ilan etmelidir.

12/06/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget