Hani kefeninizi giymiştiniz? - Güner Yiğitbaşı

Hani kefeninizi giymiştiniz? - Güner Yiğitbaşı
13/6/2015 Cumartesi gününden, bugün (17/06/2015) çarşamba gününe kadar, sevgili eniştemin ölümü nedeniyle İzmir dışında olduğumuz için, yazılı ve görsel medyayı şöyle bir göz ucuyla izleme dışında, can kulağıyla izleme imkanı bulamadım, daha doğrusu, kulaklarımı siyasetin kirliliklerine ve iki yüzlülüğüne kapatatarak, acımı doyasıya yaşamayı yeğledim.

Bu nedenle, inanın;seçimden bu yana aradan uzun zaman geçmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'in, ülkemizin siyasi geleneklerine göre, seçimde en fazla oyu alan AKP Genel Başkanı Ahmet Bey'e, bir koalisyon  hükumeti kurması için resmen görev verip vermediğini kesin olarak bilemiyoruz. Ancak, sezgilerimiz, henüz bir görevlendirme yapılmadığından yana olup, iş bu yazımızı sezgilerimize dayalı olarak yazıyoruz.

Şayet, henüz bir görevlendirme yapılmamışsa,Tayyip Bey, görevlendirme konusunda çok geç kalmıştır.

Siyasi geleneklerimize göre, Tayyip Bey; ilk önce Ahmet Bey'i hükumeti kurmakla görevlendirmeli ve Ahmet Bey seçim sonuçlarına göre, bir koalisyon hükümeti kurmak üzere muhalefet partileriyle görüşmelere başlamalıydı. Koalisyon arayışlarında görev Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'in değil, en çok oyu alan AKP Genel Başkanı Ahmet Bey'indir.

Tayip Bey, bulunduğu makam itibariyle, görevlendirmeyi yaparak, aradan çekilmesi gereken bir  kişidir.

Tayyip Bey ise ne yapmaktadır? Koalisyon kurma girişimlerini bizzat yürüterek, hükumeti kurma görevini alan başbakan adayı gibi davranmaktadır.Tayyip Bey'in bu tavrı, bugüne kadarki uygulamalara göre yadırgatıcı olmakla birlikte, Yüksek Seçim Kurulu'nun, suç işleme pahasına engin hoş görüsünden yararlanarak seçim meydanlarına bizzat çıkıp, AKP Genel Başkanı gibi mitinglerde boy gösterip konuşmalar yapması ve AKP için halktan oy istemesi, seçimin bir parçası olması nedeniyle, seçimlerden mağlup çıkan Tayyip Bey'in, koalisyonu kurma görevini kendisine vererek, bizzat koalisyon arayışlarına girip parti liderleriyle görüşmek istemesini, bir yerde doğal da karşıladığımızı itiraf etmeliyiz.

Deve misali, neremiz doğru ki?

Aslında doğru olan nedir? Tayyip Bey'in, sırasıyla parti liderlerine hükumeti kurma görevini vermesine ve tüm arayışlara ve görüşmelere rağmen, bir koalisyon hükumetinin kurlmasında başarısızlığa ulaşılması halinde, son çare olarak Cumhurbaşkanı sıfatıyla Tayyip Bey'in hakem rolüne soyunarak, parti liderleriyle görüşmeler yaparak, koalisyon arayışlarındaki tıkanmaya bir çözüm bulmaya aracılık etmesidir.

Tayyip Bey; seçim'e müdahil olduğu ve tarafsız bir Cumhurbaşkanı olamadığı için, kendince haklı olarak, hakem rolüne soyunacağı aşamayı bekleme gereği duymadan, balıklama koalisyon arayışlarının içine dalmıştır.

Korkunun, dağları sardığını görüyoruz. Tayyip Bey, kendisine kadar uzanacağından endişelendiği 17/25 Aralık sürecnin ve dört bakanla ilgili yolsuzluk dosyalarının, 292 milletvekiline sahip muhalefet partileri tarafından yeniden gündeme getirilmesinden korkarak, AKP'nin mutlak surette içinde olacağı bir AKP,MHP veya AKP,CHP koalisyonunu oluşturabilir miyim gayreti içinde çırpınmaktadır.

Artık ok yaydan çıkmış ve 13 yıllık tek başına AKP iktidarının sonuna gelinmiştir. Korkunun ecele faydası yoktur, demokrasilerde gerçekten suçsuz olan kişilerin, yargı önüne çıkmalarından ve hesap vermelerinden korkup çekinmeleri için bir sebep de yoktur, bizim bildiğimiz Tayyip Bey; çok demokrat, cesur ve yürekli, kefenini giyerek, bırakınız bağımsız yargı önünde hesap vermeyi, azraile dahi meydan okuyan bir kişidir(!) Bu nedenle, hükumeti kurması için bir kişiyi görevlendirmekte gecikmesinin nedeni de; kendisinin değil, ülkemizin ali menfaatleridir!. Acaba diyoruz, Deniz BAYKAL ile yaptığı özel ve gizli görüşmede, hükumeti kurma görevini, kendisi gibi ülkenin menfaatlerini üstün tutan BAYKAL'a teklif etti de, BAYKAL'dan cevap mı beklemektedir?

17/06/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget