7 Haziran seçimlerinde iktidardan düşme tehlikesi ile yüz yüze gelen AKP ve yandaşları, hep bir ağızdan, AKP iktidardan uzaklaşırsa koalisyon gelir ve ülkemiz bir kaosa girer diyerek yaygara koparmaya başladılar.
Koalisyon niçin siyasi istikrarsızlık ve kaos nedeni olsun ki?
Bu iddiayı yapanlar, demokrasiden nasibini almayanlardır.
Demokrasi, çoğunlukçu değil, çoğulcu bir rejim olup, değişik görüş ve ideolojiye sahip partilerin uzlaşabildikleri, ortak bir paydada buluşabildikleri bir rejimin adıdır.
Bir toplumda uzlaşma bilinci ve kültürü yoksa, orada demokrasinin varlığını savunamayız.
Demokrasi ve siyasi istikrar ile koalisyon kavramları,asla birbirleriyle bağdaşmayan zıt kavramlar değildir.
Demokrasinin gereği olan seçimlerin sonuçları, bir partiyi tek başına iktidara getirmemişse, yine demokrasinin gereği olarak, iki veya daha fazla parti bir araya gelip aralarında anlaşarak, bir koalisyon protokolu ve programı etrafında birleşip hükümeti kurarlar ve ülkeyi yönetirler.
Koalisyonlarda, koalisyon ortağı olan partiler; tek başına iktidar olduklarında uygulayacakları programlarından bazı tavizleri vermek zorunda kalabilirler, ancak ülke ve ülke insanının yararlarından, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin olmazsa olmazı evresel ilkelerinden asla taviz vermezler.
Önemli olan, koalisyona ortak olacak partilerin, bunu fırsat bilip, birbirlerinden, demokrasinin ilkeleri ile insan hak ve özgürlükleri alanında, demokrasiyi ve özgürlükleri geriye götürecek olan tavizleri koparma yoluna sapmamalarıdır.
Siyasi istikrar bozulmasın, koalisyon gelmesin diyebilmek için, ülkede tek başına iktidar olan partinin, yolsuzluk ve rüşvet batağına saplanmamış olması ve bu konuda sabıkasının bulunmaması, hakkındaki her türlü yolsuzluk ve rüvet iddialarından aklanmış olması, insan hak ve özgürlükleri, basın özgürlüğü,düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü,yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğüne saygı, kuvvetler ayrılığına sıkı sıkıya bağlılık, Cumhurbaşkanının tarafsızlığına riayet konularında hassas olması, bu konularda istikrarlı bir tavır içinde olması zorunludur.
Sadece, piyasalar baz alınarak, koalisyon olursa, borsa düşer, döviz fiyatları ve enflasyon artar,ülke çöker yaygarası büyük bir aldatmacadır.
Şu anda, ülkeyi 13 yıldır tek başına idare eden AKP'nin ülkemizi getirdiği duruma bir bakın, ülkemizde, demokrasi, yargı bağımsızlığı, toplantı ve gösteri yürüyüşü, düşünce ve düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğü, gelir dağılımında adalet,siyasi ve ekonomik istikrar ve huzurun var olduğunu söyleyebilir miyiz? Tabii ki hayır.
Demokrasi geleneğinin, parti içi demokrasi ve özgürlüğün tam olarak olgunlaşıp gelişmediği ve işlemediği ülkemizde, AKP örneğinde olduğu gibi,büyük bir çoğunlukla tek başına iktidara gelen partilerimizin ve liderlerinin, etkin bir meclis denetiminin de olmaması nedeniyle, kısa sürede keyfiliğe ve otoriter bir yönetime saptıkları, kendilerini Anayasanın ve yasaların üzerinde görmeye başladıkları dikkate alındığında, koalisyon iktidarlarında, koalisyon ortağı partilerin daha otokontrollü ve demokratik bir yönetimi uygulamaya koyacakları, demokrasinin ilkelerine ve tüm özgürlüklere daha saygılı olacakları, bu nedenle, bazı çevrelerin iddia ettikleri gibi, koalisyonlardan korkmanın, doğru ve gerçekçi olmadığı bilinmelidir.
Bugün tek başına iktidarda olan AKP'nin; ülkemizde, siyasi istikrarın değil, yolsuzluğun, yoksulluğun, yasakların, sosyal adaletsizliğin, otoriterliğin,işsizliğin ve tüm özgürlüklere yönelik baskının istikrar abidesi olduğu gerçeği karşısında, AKP ve yandaşlarının seçim kazanabilmek için, bir algı operasyonu olarak sunni bir koalisyon korkusu yarattıkları, inkar edilemez bir gerçektir.
Velev ki, koalisyonlar siyasi istikrarı yok ediyorlar ve ülkenin yönetiminde aksamalar yaratıyorlar, o zaman sormak gerekiyor, bu ülkede tek başına iktidar olmak ülkeyi 13 yıldır yöneten ve artık bitip tükenen sadece AKP'nin tekelinde olan bir hak mıdır, tek başına iktidarı savunan çevreler, niçin CHP'nin de tek başına iktidar olup bu ülkeyi yönetebileceğini bir türlü kabul etmek istemiyorlar?
Amaç, tek başına iktidar olarak istikararlı bir şekilde ülkeye ve ülke insanına hizmet değil, tek başına ve istikrarlı bir şekilde yolsuzluklara ve talana devam etmektir.
Kim diyorsa ki; koalisyonlar, siyasi istikrarı yok ediyor, o kişi yalan söylüyor ve halkın tercihine saygısızlık ediyor demektir.
05/06/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat
Yorum Gönder