Bir Akp ve Chp koalisyonu mu? - Güner Yiğitbaşı

Bir Akp ve Chp koalisyonu mu? - Güner Yiğitbaşı
Günlerden beri, seçim sonuçlarına göre koalisyon tartışmaları ve senaryoları, görsel ve yazılı basında sürüp gidiyor, bu tartışmalardan, en akılda kalan ve koşullara göre en olabilir gözüken senaryonun, AKP ile CHP'nin anlaşarak bir koalisyon hükumeti kurmalarının gerektiği senaryosudur.

CHP'nin; Meclis Başkanlığına aday olarak Sayın BAYKAL'ı göstermesi ve Sayın BAYKAL'ın da, olası bir AKP ve CHP koalisyonunda gizli ortak konumunda olacak olan Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'i siyasi yasaklı olmaktan çıkararak, Tayyip Bey'i kuyudan çıkaran adam misyonuna sahip bulunması ve de, bir süre önce gerçekleşen Tayyip Bey ve BAYKAL görüşmeleri hep birlikte değerlendirildiğinde, ufukta bir AKP ve CHP koalisyonu inşa başlangucının görüldüğünü söyleyebiliriz.

Dikkat ederseniz, bu konuda tedbirli konuşuyor ve ufukta görünen şeyin, bir AKP ve CHP koalisyon hükumeti inşa başlangıcı ve girişimi olduğunun altını özellikle çiziyoruz.

Bize göre, gerçekçi bir AKP ve CHP koalisyon girişimine geçilebilmesi için, büyük parti olarak başbakanlık AKP'nin, Sayın KILIÇDAROĞLU'nun da, AKP'ye ait başbakan'ın yardımcısı olacağına göre, bağımsız olmasının gerekmesine rağmen,AKP'li gibi davranan Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'in yokluğunda, Anayasanın gereği olarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'in vekili olacak olan Meclis Başkanının da, CHP'li Sayın BAYKAL'ın olması, koalisyonun selametli ve sağlıklı yürümesi için şarttır.

Bu nedenle, Meclis Başkanlığı seçiminde AKP'nin takınacağı tavır, olası bir AKP ve CHP koalisyonunun olabilirliğini ortaya koyacaktır.

AKP ve AKP'nin gizli koalisyon ortağı Tayyip Bey, gerçekten ve samimi olarak, erken seçimden yana değillerse ve bir AKP-CHP koalisyonundan yanaysalar ve CHP'yi, kendi iktidarlarının devamı için bir koltuk değneği olarak kullanma niyetini taşımıyorlarsa, Meclis Başkanlığını CHP'ye vermek ve CHP adayı BAYKAL'ı desteklemek zorundadırlar.

CHP yetkilileri de, gerçekten, AKP ile bugünden gizli bir koalisyon pazarlığı ve görüşmesi içine girmişlerse, AKP'nin iktidarını sürdürmesine koltuk değneği olmayacaklarını göstermeleri açısından, AKP'ye, Meclis Başkanı seçiminde CHP adayı BAYKAL'a destek olmalarını şart koşmalıdırlar.

AKP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrı, Sarayın ve AKP'nin samimiyetini ortaya koyacaktır.

25/06/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget