7 Haziran Seçiminin Yorumu - Güner Yiğitbaşı

7 Haziran Seçiminin Yorumu - Güner Yiğitbaşı
Kullanılan tüm devlet imkanlarına, Yüksek Seçim Kurulunun ve Cumhurbaşkanının taraflı tutumlarına rağmen, muhalefet partileri için eşit ve adil  olmayan bu seçimin yenileni, AKP ve Tayyip Bey ile CHP, yeneni ise, HDP, demokrasi ve parlamenter sistem olmuştur.

Tayyip Bey'in bekleme odasına aldığı bu seçimin galiplerinden Parlamenter sistem, bekleme odasından çıkmıştır.

Tarafsızlığını yitirerek AKP adına seçim meydanlarına çıkıp propaganda yaparak AKP için oy isteyen ve seçimi adeta başkanlık sisteminin referandumu haline getiren  Tayyip Bey ve başkanlık iddiası, halktan güvenoyu alamamıştır.

Seçimin mağluplarından olan %10 seçim barajı; korkunun ecele faydasının olmadığını, eşitlik ve demokrasinin erdemini bize göstermiştir.

%10 seçim barajını savunan AKP ve Tayyip Bey, Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmuştur.

Şöyle ki; AKP ve Tayyip Bey, çoğa tamah etmeyip %10 seçim barajını %5 gibi makul bir seviyeye indirseydi, HDP %10 seçim barajını aşmak için cansiperane seçim mücadelesi verme gereği duymayacak, keza HDP'ye diğer partilerden barajı aşmasına yardım etmek için büyük oranda oy kayması olmayacak ve HDP daha az bir oyla barajı geçebileceği için, daha az oya ve milletvekiline razı olacaktı. Bu nedenle, AKP'nin %10 seçim barajı ısrarı; AKP'nin daha az oyla aldığı tek başına iktidarı, daha fazla oyla kaybetmesine neden olmuştur.

Gerçekten; HDP, barajı aşabilmek için kendisini daha fazla oy almaya zorladı ve bunun sonucunda da meclise seksen civarında büyük bir milletvekili grubu ile girme başarısını göstermiştir.

Bize göre bu seçimin mağluplarından birisi olan CHP,bu seçimlere iyi hazırlanmış,çok iyi projelerle seçmenin önüne çıkmış, emeklilere iki maaş ikramiye, çiftçiye mazotu 150 kuruştna verme vaadine rağmen, bu vaadleri dahi karşılık görmemiş ve CHP, her zamanki kemik oyunda yerinde saymıştır. Bunun sorumlusu KILIÇDAROĞLU değildir, maalesef Türk seçmeni, AKP ve Tayyip Beyin yalanlarına dayalı menfi propagandalarınıı etkisinde kalarak, tarihi ve haksız ön yargılarını kırıp aşamamıştır.

CHP'nin başarısızlığının en önemli nedenlerinden biri, Doğu ve Güneydoğuda hiç varlık gösterememesi olup,HDP gerçeği karşısında, bundan sonra da, Doğu ve Güneydoğuda hiç başarı şansı olmayan CHP'nin, Doğu ve Güneydoğu illeri dışında kalan illerde çok güçlü hale gelmek için, çok çalışmaktan ve ilave  projeler üretmekten başka bir şansı bulunmamaktadır.

HDP bile, neredeyse Tüm Türkiyeden oy alabilen bir parti haline gelmesine rağmen, CHP'nin batı illerine hapis olması düşündürücüdür. CHP, batı illerinde hapis kalmasına rağmen, özellikle çok milletvekili çıkaran büyük iller başta olmak üzere, batı illerindeki oy oranlarını daha fazla artıramadığı taktirde, ülkemizde iktidar yüzü göremeyecektir.

Peki bundan sonra ne olacaktır?

Bizim tanıdığımız Tayyip Bey, bu seçim yenilgisini hazmedemiyecek, taraflı cumhurbaşkanlığı çılgınlığına bir yenisini ekleyerek, hükumeti kurdurmamak için elinden geleni yapacak ve Anayasanın 116. maddesini işletilerek seçimlerin yenilenmesi yoluna gidecek, yenilenen seçimler sonunda ise, elleriyle kurduğu AKP'yi yine kendi elleriyle tarihin tozlu sayfalarına gömecektir.

07/06/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget