Can Dündar'a Yapılmak İstenen Hukuksuzluk - Güner Yiğitbaşı

Can Dündar'a Yapılmak İstenen Hukuksuzluk - Güner Yiğitbaşı
Yeter be!
Bu ülkede, hükumeti devirmeye veya görevini yapamaz hale getirmeye teşebbüs suçunun ne olduğunu, daha doğrusu, ceza hukukunda teşebbüs kavramının ne olduğunu, bu kavramı bilmeyenlerin bırakınız hukukçu olmayı, hukuk fakültesinin ikinci sınıfından üçüncü sınıfına dahi geçemeyeceklerini, ülkemizde herkesin hukukçu geçindiğini ve hukukun iyice yozlaştırıldığını, hükumete yönelik demokratik bir eleştirinin dahi, hukuka aykırı bir biçimde, darbeye teşebbüs olarak nitelendirildiğini haykıracak ve bu topluma hukukun gerçeklerini, suça teşebbüs kavramının ne anlama geldiğini izah edecek, cesur ve memleketini seven, gerçek ceza hukuku akademisyenlerini ve tatbikatcılarını arıyoruz.
Özel Yetkili Savcılarla, Özel Yetkili Mahkemelerin ve bu savcı ve mahkemeler tarafından yürütülen Balyoz, Ergenekon ve benzeri soruşturma ve kovuşturmaların, bu ülkeye ve ülke insanına verdiği en büyük zarar; bize göre, bu suçlardan yargılanan kişilerin haksız bir şekilde yıllarca özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarından ziyade, bu savcı ve mahkemelerin Türk Hukuk sistemine vurduğu darbe ve hukuku ve hukukun temel kavramlarını yozlaştırmaları ve tanınmaz hale getirmeleridir.
Bir önceki “DEVLET SIRRI NEDİR?” başlıklı makalemizde, Can DÜNDAR'ın, MİT TIR'larıyla ilgili haberinden dolayı, ancak, devlet sırrının ifşası çerçevesinde suçlanabileceği saflığı ile Can DÜNDAR'ın devlet sırrı anlamında dahi suç teşkil eden bir fiilinin bulunmadığını, hukuki gerekçeleriyle izaha çalışmıştık.
Bu makalemizi yazıp yayınladıktan sonra, Can DÜNDAR hakkında Tayyip Bey tarafından yapılan suç ihbarına bir baktık ki; bizim, bu suçların tatbikatını savcı ve hakim olarak yapmış deneyimli bir hukukçu olarak aklımızın ucundan dahi geçiremeyeceğimiz alakasız bir yığın suçun da şüphelisi olarak gösterildiğine tanık olduk. Tayyip Bey, televizyon programında da açıkladı, niyeti, hukuk, mukuk tanımadan, Can DÜNDAR'ı zindanlarda çürüterek bitirmek ve bir muhalifinden kurtulmaktır.
Herkes bilsin ki; T.C. kimsenin babasının çiftliği değildir. Tayyip Bey, Anayasanın şemsiyesi altına sığınarak, Anayasayı rafa kaldırıp, Anayasayı ihlal edebilir ve kendisi hakkında şimdilik hiçbir yasal işlem yapılmayabilir, ancak, herkes bilsin ki,Can DÜNDAR gazetecilik görevini yapmış olup, yayınladığı haber, birilerinin hoşuna gitmedi gerekçesiyle, işlemediği suçların şüphelisi haline getirilemez.Türkiye Cumhuriyetinin demokratik bir hukuk devleti olma niteliğinden ve yargının bağımsızlığından geriye küçücük bir parça kalmış ise, bu böyle bilinmelidir.
Can DÜNDAR'ın suçlandığı birçok isnattan birisi de, hükumeti devirmeye veya görevini yapamaz hale getirmeye teşebbüs etmek suçudur.
Tayyip Bey; hukukçu mudur, bir suça teşebbüsün ne demek olduğunu bilmekte midir?
Bilmediği anlaşılmakta olup, hukukçu olmadığı için esasen bilmek zorunda da değildir. Ancak, mutlaka hukukçularına danışmıştır, suç duyurusuna baktığımızda, danışman hukukçuların da teşebbüs kavramını bilmedikleri veya bildikleri halde Tayyip Bey'e şirin gözükmek için, hukukçuluk onurlarını bir kenara bırakıp Tayyip Bey'i yanıltmış olduklarını üzülerek görmekteyiz.
Türk Ceza Kanununun 35. maddesinde suça teşebbüs tanımlanmıştır. Bu tanıma göre, kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayacak ve ancak elinde olmayan nedenlerle, işlemeyi kastettiği ve icrasına başladığı suçun hareketlerini tamamlayamayacak ve yarım kalacaktır.
Teşebbüsün bu tanımından hareketle, buradan soruyoruz, peki Can DÜNDAR'ın eylemi nedir?
Can DÜNDAR; Genel Yayın Yönetmeni olduğu Cumhuriyet Gazetesinde, kendi imzasını taşıyan bir haber yayınlamış ve “MİT TIR'ları ile Türkmenlere insani yardım değil, Suriye'de Esad yönetimi ile çatışan örgütlere silah ve cephane gönderilmiştir,işte fotoğrafları” denilmiştir. Eylemin tümü budur, Can DÜNDAR; eylemini, hiçbir engele takılmadan, elinde olmayan mani bir hale maruz kalmadan serbestçe gerçekleştirmiş, bitirmiş ve tamamlamıştır, eylemi elinde olmayan nedenlerle eksik kalmamıştır. Can DÜNDAR'ın bu eyleminin devamı olmadığı gibi, elinde olmayan nedenlerle tamamlanamayan bir hareket de kalmamış, tüm hareketleri tamamlanan ve teşebbüs halinde kalmayan bu tamamlanmış eylem sonunda, hükumet devrilmemiş veya görevini yapamaz hale gelmemiştir. AKP Hükumeti, aslanlar gibi, dimdik ayaktadır. Cebir ve şiddet içermeyen, tüm hareketleri tamamlanan eylemin kendisi ve yöntemi ile eylemde kullanılan vasıtalar, hükumeti devirmeye veya görevini yapamaz hale getirmeye elverişli değildir.
Ancak, şu bir gerçektir ki; batılı demokrasilerde, bir gazete haberi ile siyaseten zor durumda kalan siyasal iktidarlar, bu haberden dolayı devrilmezler ama, demokratik gelenek gereği kendiliklerinden istifa ederler.
Ha!Can DÜNDAR'ın bu haberinden sonra,batı demokrasilerinde olduğu gibi istifa etme gereği duymayan hükumet, aldatıldıklarını öğrenen seçmenlerin hışmına uğrar da, 7 Haziran Pazar günü sandığa giden seçmenlerin, üzerlerini çizmeleri nedeniyle, AKP iktidarı demokratik bir şekilde sandıkta devrilirse, bunun sorumlusu Can DÜNDAR olamaz. Bunun tek sorumlusu, hatalı ve ülke menfaatlerine aykırı Suriye politikasına imza atan AKP iktidarının kendisi olacaktır.
Olası bir sandık yenilgisi ile Can DÜNDAR'ın gazetesinde yayınladığı haber arasında şimdiden bir nedensellik (illiyet) bağı kurarak, Can DÜNDAR'ı hükumeti devirmeye teşebbüs etmekle suçlamak, akla ziyan bir hukuk cinayetidir.
Can DÜNDAR'ın eyleminde, cebir ve şiddet unsurunun bulunmadığını söylemeye gerek dahi yoktur.Eylemi, teşebbüs halinde kalmamış ve tamamlanmıştır, buna rağmen, hükumetin devrilmesi veya görevini yapamaz hale gelmesi gibi bir sonuç doğurmamış ve ortada böyle bir sonucu doğurmaya elverişli bir eylem de yoktur.
Biz, tüm hukukçuların istisnasız bilmeleri gereken ve ceza hukukunun en temel kavramlarından biri olan suça teşebbüs kavramını, bazı hukuk çevrelerine hala izah etmek zorunda kalıyorsak, Türk toplumu olarak, bu durumdan utanmamız gerekir.

03/06/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget