‘Vahim’ bir sürgün hikâyesi

Devlet yine başarıyı cezalandırdı: MİT TIR’ları operasyonunda görev yapan başarılı istihbarat köpeği Vahim sürgün edildi.

Devlet yine başarıyı cezalandırdı: MİT TIR’ları operasyonunda görev yapan başarılı istihbarat köpeği Vahim sürgün edildi.

AKP, dünya gündemine oturan MİT TIR’ları skandalının ardından, TIR’ların durdurulmasında rolü olan tüm kamu görevlilerini ve olayı haberleştiren gazetecileri hedef tahtasına koymuştu. Bu isimler ya tutuklandı ya da sürgüne gönderildi. AKP’nin öfkesinden nasibini alan iki ilginç aktörün daha bulunduğu ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Grup Başkanvekili Özgür Özel’in başkanlığındaki Ankara Milletvekili Murat Emir, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile İstanbul Milletvekilleri Didem Engin, Gamze İlgezdi ve Zeynel Emre’den oluşan heyet 28 Aralık’ta Hadımköy Askeri Cezaevinde tutuklu askerleri ziyaret etti.
‘Köpek ortada yok’
Heyete “Casus, hain, şerefsiz, vebalı, hummalı gibi muamele görüyoruz. Basından okuduklarınızın tamamı yalan. MİT’e silah çekmek, yere yatırmak filan hepsi yalan” diyen Adana İstihbarat Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Bekir Karataş, MİT mensuplarının kendilerine küfürler ettiklerini belirtirken, şöyle konuştu: “MİT’çiler Audi marka araçla askerlerin arasına daldı. Dört kişilerdi. İçlerinden iki kişi küfür etti. Olay çıkardı. Biz 115 kişiydik. Savcı TIR’lardan numune alıp serbest bıraktı. TIR’ları teslim etmek üzere Ceyhan Kışlası’na giderken bu kişiler yolu kesip olay çıkarttı. Yoksa kimsenin haberi bile olmayacaktı.”
TIR’larda inceleme yapılırken bomba arama köpeği “Vahim”in tepki verdiğini belirten Karataş, “Paralelci diye Vahim’i de sürdüler, nerede olduğunu bilmiyoruz. Onu eğiten görevliyi de sürmüşler” dedi. Vahim’in Malatya’ya sürüldüğü belirtiliyor.
‘Burun farkıyla’
CHP heyetiyle görüşen Biyoloji Şube Müdürlüğü Laboratuvar Amir Vekili Yarbay Mustafa Yardımcı, olayın gerçekleştiği dönem laboratuvar amirinin burun ameliyatı olduğunu belirterek, “Onun yerine ben vekalet ediyordum. Gelen numunelere ben baktım. Eğer o ameliyat olmasa ve numunelere baksa o Fethullahçı olacaktı. Burun farkı ile Fethullahçı olmaktan yırttı. Ben vekalet ettiğim için ben Fethullahçı oldum” dedi.
‘Radara giren TIR’lar durdurulamıyor’
Karataş’ın heyetle görüşmesinde en çarpıcı ifadelerinden birisi de, TIR olayının ardından Adana istihbaratında yaşanan korkuya ilişkin oldu. 11 kişinin olaydan sonra tutuklandığını belirten Karataş, “Bu olaydan sonra artık Jandarma İstihbarat rahat hareket edemez, korkar. Bu nedenle Suruç ve Ankara olaylarında bunun eksikliği olabilir. Biz bunları yaşamasak bu kişiler bu eylemleri yapamazdı. Şimdi istihbarat korkusundan rahat hareket edemiyor. Radara giren TIR’ı bile korkudan durduramıyorlar” diye ekledi.

‘Vahim’ bir sürgün hikâyesi

Adana hatırası
Binbaşı Bekir Karataş’ın sözünü ettği Vahim, Adana’da katıldığı narkotik ve kaçakçılık operasyonlarındaki başarılarıyla adını duyuran bir köpekti. Öyle ki, Adana İl Jandarma tarafından yapılan operasyonların ardından yakalanan uyuşturucu maddelerin önünde pozlar veren Vahim, yerel medyaya da sık sık haber olmuş.
Başarısı haber oldu
Bir keresinde 82 bin 52 kök dişi Hint keneviri ile 4 kilo 865 gram esrarı arkadaşı Vicdan’la birlikte bulan Vahim, yakalanan malzemelerin önünde poz vermiş. Jandarma tarafından yapılan operasyonun fotoğrafları Adana Valiliği aracılığıyla “operasyon hatırası” olarak basına geçilmiş.
Vahim, 2012 yılında da bu kez Vaka adlı arkadaşyla birlikte bir yıl içinde toplam 239 olayda 1 kaleşnikof, 8 tabanca, 12 av tüfeği, 322 fişek, 27 de molotofkokteyli yakalamış. Bu başarısıyla yine yerel medyaya “Jandarma köpekleri aman vermiyor” başlığıyla haber olmuş.

Fırat Kozok/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget