Uğur Mumcu Ölümünün 23.Yılında Çeşitli Etkinliklerle Anılıyor


Uğur Mumcu Ölümünün 23.Yılında Çeşitli Etkinliklerle Anılıyor
Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, 23 yıl önce Ankara’da evinin önünde arabasının içinde menfur bir suikastla katledilişinin yıldönümünde çeşitli etkinliklerle Ankara’da anılmaya başlandı.
Bir hafta kadar sürecek anma etkinliklerine Ankara'nın Yenimahalle İlçesi'nde Batıkent Metro Durağında toplanan kalabalıkla, Uğur Mumcu Parkı'na yürüyerek başlandı. Uğur Mumcu Parkı'ndaki anıtın önündeki törene çelenk konulduktan sonra, Yenimahalle Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kartal, Atatürkçü Düşünce Derneği Batıkent Şube Başkanı Ali Karamahmut ve Meclis üyeleri katıldı. Burada Mehmet Kartal ve Ali Karamahmut yaptıkları konuşmalarda Uğur Mumcu’nun gazeteciliği, ülkeye yazılarıyla, kitaplarıyla yol göstericiliğiyle etkin bir yazar ve gazeteci olduğunu, gerici güçler tarafından katledildiğini vurguladılar. 

POLİS BENİ CANLI BOMBA SANDI
Evime çok yakın olan Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki anıtta yapılacak törene katılmak üzere sırt çantamı alıp oraya doğru yöneldim. Sırt çantamda, havlu vs yanında spor giyeceklerim falan olduğu için sırt çantam kabarıktı.  Rajiv Gandi Caddesi’ni geçince anıta doğru 300 m kadar bir dik bir yol vardı. İşte o yolda anıta doğru, 30-40 kişinin tören için toplandığı yere doğru çıkarken, anıt yanında toplanan beş altı polisten biri, elimde çanta ile yürürken bana doğru hızlıca geldi. Beni durdurup “çantanıza bakmak istiyorum” dedi. Polis, “necisin nereye gidiyorsun bu çanta ile”  diye sordu. Ben şaşırdım ve hiç beklemiyordum. Polise, -ben emekli öğretmenim, internet gazetecisiyim,  töreni izleyip sonra da spor salonuna gideceğim,  günümü öyle programladım-dedim.  Adam,  çantamdaki havlu, şampuan gibi sporda ve duşta gerekli olanlara sıra ile baktıktan sonra “nereden emekli oldun”  falan gibi sorular sorduktan ve ikna olduktan sonra, “bravo hocam kusura bakma, ortamı biliyorsun” dedi. Benim de, dilimin ucuna gelen bir türlü söyleyemediğim şu sözler aklıma geldi, -keşke Gar katliamından önce de böyle herkese titizlik gösterseydiniz de o canları yitirmeseydik- diyecektim,  ama sürtüşme çıkar endişesi ile söyleyemedim.
Sonra ülkemizdeki terör ve canlı bomba saldırıları, katliamları aklıma gelince, polisin aramasını çok doğru ve olağan karşıladım.

TÖRENDEKİLER ÇANTAMDAN KORKMUŞ
Uğur Mumcu anıtının bulunduğu yere kurulan ses düzeneğinden, Selda’nın sesinden, “Uğurlar olsun Uğurlan olsun” ağıt türküsü sokakları çınlatıyordu. Nihayet tören için oraya toplanmakta olan kalabalığın yanına ben de elimdeki çanta ile vardım. Hava çok soğuk ve ayazdı. Hiç kimsenin oturmadığı bir banka çantamı koydum, çantamdan ayrılarak makinemi elime aldım resim çekeceğim.
Kalabalık artıyor, çantamın yanı seyrekleşmeye başlamış, insanlar çantamdan uzaklaşıyormuş.  Bir süre sonra merhabalaştığım bir komşum, bana doğru yaklaştı, “komşu, adamlar senin çantayı soruşturuyor korkuyorlar, aman çantanı ya yanına al, ya da bir başka yere koy” dedi.
Polisin araması, oradakilerin çantamdan korkması ülkemizdeki terör dehşetinin halka yansıttığı tedirginliği ve korkuyu bana tekrar anımsattı. Görüyorsunuz halkımız artık nelerden korkmaya başladı. Turist korkuyor, ülkemize gelmiyor, turizm sektörü geriliyor; artık her yerli yabancı ülkemizden korkmaya başladı. Ne ki bazı uluslararası spor yarışmaları bile “terör” endişesi ile ülkemize verilemez haldi. Öte yandan başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde spor müsabakaların terör endişesi nedeni ile  iptal edilme endişesinin başladığını, yansıyan haberlerden öğreniyoruz.
Görüldüğü gibi konu konuyu açıyor,  suikasttan giden Uğur Mumcu derken terör korkusu bizi nerelere götürüyor.
Uğur Mumcu Ölümünün 23.Yılında Çeşitli Etkinliklerle Anılıyor

ADALET VE DEMOKRASİ HAFTASI DEVAM EDECEK
 Başta Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Necip Haplemitoğlu gibi seçkin aydınların evlerinin önünde katledilmeleri anısına 24 Ocak-31 Ocak 2016 arasında Adalet ve Demokrasi Haftası kabul edilerek, bu süre içinde katledilen aydınlar için çeşitli konferanslar, paneller, sergiler ve dinletiler gibi etkinliklerle anılacaklar.
Batıkent’te,  kendi adını taşıyan Uğur Mumcu Mahallesindeki anıtında yapılan törenden sonra, Mumcuların evlerinin bulunduğu Karlı Sokak’ta, Mumcu’nun suikasta uğradığı yerde, Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'nun yanı sıra bazı CHP milletvekilleri ve sevenleri anma etkinliğine katıldı. Güldal Mumcu ve CHP'li vekiller, kortej oluşturarak sokakta bulunan anıta çelenk bıraktı.
Daha sonra, Uğur Mumcu’nun mezarının bulunduğu Cebeci Asri Mezarlığı katılımcılarla ziyaret edildi. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Uğur’suz yıllar adlı sergi açıldı. Aynı gün akşamı Kuğulu Park’ta Uğur Mumcu Sokağı’na meşaleli yürüyüş düzenlendi. Aynı akşam da Emre Can Yavuz tarafından piyano dinletisi sunuldu.
Daha sonraki günlerde 31 Ocak 2016 ya kadar çeşitli, konferanslar, söyleşiler panellerle, sergiler ve dinletilerle Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri sürecek.

 
Uğur Mumcu Ölümünün 23.Yılında Çeşitli Etkinliklerle Anılıyor
Törene Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'nun yanı sıra bazı CHP milletvekilleri ve sevenleri de katıldı. Güldal Mumcu ve CHP'li vekiller, kortej oluşturarak sokakta bulunan anıta çelenk bıraktı.
 BOMBANIN PATLADIĞI YERE KARANFİL BIRAKILDI
Mumcu'yu anmaya gelenlere sokağın girişinde karanfiller dağıtıldı. Anma etkinliğine katılan birçok kişi, Mumcu'nun anıtına karanfil atarak mum yaktı ve türküler söyledi. Uğur Mumcu'nun suikaste uğradığı yerde saygı duruşunda bulunulmasının ardından tören sona erdi.
Uğur Mumcu Ölümünün 23.Yılında Çeşitli Etkinliklerle Anılıyor

SEVENLERİ UĞUR MUMCU PARKI'NA YÜRÜDÜ
Gazeteci Uğur Mumcu ölümünün yıl dönümünde Ankara'nın Yenimahalle İlçesi'nde de anıldı. Batıkent Metro Durağı'nda toplanan kalabalık, Uğur Mumcu Parkı'na yürüdü. Uğur Mumcu Parkı'ndaki törene Yenimahalle Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kartal, Atatürkçü Düşünce Derneği Batıkent Şube Başkanı Ali Karamahmut ve Meclis üyeleri katıldı.

Cevat Kulaksız
ckulaksizster@gmail.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget