Enflasyon Sepetini İstatistiklerde Değil De Pazarda Doldurduğunuz Zaman

Enflasyon Sepetini İstatistiklerde Değil De Pazarda Doldurduğunuz Zaman Enflasyon en basit anlatımıyla fiyatların yükselmesi ise, onun hangi yükseklikte olduğunu en iyi semt pazarlarında görüyoruz

Enflasyon Sepetini  İstatistiklerde Değil De Pazarda Doldurduğunuz Zaman
Enflasyon en basit anlatımıyla fiyatların yükselmesi ise, onun hangi yükseklikte olduğunu en iyi semt pazarlarında görüyoruz.
Çünkü semt pazarları emeklinin, asgari ücretlinin yani dar gelirlinin alış veriş ettiği, onun hayatındaki ürünlerin alınıp satıldığı yer.
Buralarda şimdilik fiyatlarda önemli bir oynama yok. Çünkü ihracatın daralması dışarı giden ya da gidecek ürünün iç pazara "dökülmesi" fiyatları aşağı çekerken yoğun kış şartları dolayısıyla düşen üretim yukarı çekiyor. Yani iki farklı etki çarpışıyor ve karasızlık yaratıyor piyasada.
Bu kararsızlık bir süre sonra değişecek ve pazar fiyatları yükselecek, pazardaki yurttaşın satınalma gücü düşecek.
Sebebi açık:
Artık dünyaya değil sadece iç pazara yönelik kapasite kullanıldığında üretim ölçeği düşer, birim maliyetleri yükselir.
Döviz fiyatları, enerji fiyatları (doğalgaz, petrol) yükselince fiyatlar artar.
Hatta ilk artışı "asgari ücreti 1300 lira yapıyorum" diyen hükümet yapmadı mı?
Bir de baktık ki, 1300 vereceğim diyen de hükümet, yılda 12.600 liradan fazla geliri olandan %15 değil %20 vergi alırım diyen de aynı hükümet ama Ekim 2016'da yıllık gelir toplamı 12.600 lirayı aştığı için asgari ücretlinin eline artık o hükümetçe sözü verilen 1300 lira geçemeyecek.
Sadece asgari ücretlide mi bu durum?
Hayır, bu sene 1300'liranın üzerinde ücreti olanlar da umduklarından fazla vergi ödeyecekler. Hatta şunu söylemek mümkün: asgari ücretliye ilk 10 ayda verilen 1300 liranın bir kısım yükünü diğer ücretliler kendi yükseltilmiş vergileriyle ödeyecekler.
Sonuçta, maalesef ekonominin bu günkü koşullarını yaratan nedenler değişmedikçe bizim ekonomilerimizin ve bizlerin durumu da değişmeyecek
Çevrede harp ne zaman biter, Suriye ve Iraklılar ne zaman misafirliklerini sonlandırır, terör ne zaman ortadan kalkar, ihracat pazarlarımız, komşularla ilişkilerimiz kaç vakitte düzelir hiç düşündünüz mü?
Önce onu düşünün, bulduğunuz cevap enflasyonun ne zaman düşeceği, geçimin ne zaman kolaylaşacağının, zamların ne zaman sonlanacağının da cevabı olacaktır.

 Bülent Soylan
 [youtube src="47V7busdpwM"][/youtube]

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget