İleri Demokrasi! - Gündüz Akgül

İleri Demokrasi! - Gündüz Akgül
AKP iktidara geldiği günden beri ülkede demokrasiyi gerçekleştireceğini söylemektedir.
Herhalde bizim haberimiz olmadan demokrasiyi tüm kurum ve kuralları ile işler hale getirmiş olacak ki son iki yıldır, bu kez ileri demokrasiyi gerçekleştireceğini dile getirmeye başladı.
Literatürde demokrasi tarifi olduğunu biliyoruz, ancak ileri demokrasi diye bir şey var mı? Diye bilgin Google amcaya! Başvurdum.
Burada, “Halkın kendi kendisini yönetmesine” demokrasi denir, tanımını gördüm ve ileriyi demokrasi tanımını bulurum umuduyla araştırmaya devam ettim.
Demokrasinin, Eski Yunancada ki iki sözcükten kaynağını aldığın, Demos=Halk, Kratos=Otorite sözcüklerinin birleşmesiyle “demokratia” sözünün meydana geldiğini, buda Halk iradesi, Halkın kendi kendini yönetmesi demek olduğunu gördüm.
Zaten bunları öteden beri bildiğimiz için merakımı! gideremedim ve araştırmamı sürdürdüm.
Siyasi kararların, şehir halkı tarafından oy çokluğuyla alınmasına “doğrudan demokrasi” ,
Yurttaşlar, siyasi haklarını seçtikleri temsilcileri aracılığıyla kullanmalarına “temsili demokrasi”,
Yurttaşlar temsili demokrasinin bazı sakıncalarını gidermek amacıyla referandum, halk vetosu ve halkın yasa önerisi yapması şekliyle siyasi haklarını kullandıkları demokrasiye de “yarı doğrudan demokrasi”,
Azınlığın haklarını güvence altına almak için, çoğunluğu oluşturan iktidarların, yetkilerini Anayasa hükümleri ile sınırlandıran demokrasiye “anayasal demokrasi” veya “liberal demokrasi”,
Doğrudan, yarı doğrudan, temsili, liberal demokrasileri ve bunların ilkelerini dikkate almayarak, ekonomik ve toplumsal farkları azaltma, servet dağılımından doğan farkları en aza indirme şeklinde uygulanan demokrasiye “ekonomik” veya “sosyal” demokrasi,
Denildiğini saptadım.
Görüldüğü dibi demokrasi çeşitleri arasında “ileri demokrasi” diye bir demokrasi çeşidi gösterilmemektedir.
Demokratik yönetimlerde, ırk, renk, dil, din gibi özellikler hiç kimseye üstünlük sağlamaz, herkes yasalar önünde eşit kabul edilmektedir.
Laiklik demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur.
Ancak, yaklaşık 12 yıldır iktidarda olan AKP, tüm faaliyetlerinin ileri demokrasiyi yakalamaya yönelik olduğunu belirtmekte ve bu ileri demokrasinin ne olduğunu açıkça ifade edememektedir.
Anayasamız ve yasalarımız, Türkiye Cumhuriyetinin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirtirken, ileri demokrasiden söz etmemektedir.
Bu nedenle AKP’nin ileri demokrasi ile neyi kastettiğini birçok yurttaş gibi bende anlamış değilim.
Acaba AKP ileri demokrasiyle;
-Uygulamalarında görüldüğü gibi, Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen bir gençlik yetiştirmek yerine, kindar ve dindar bir gençlik yetiştirmeyi mi?
-Her kesimden (Yargıda, basında, Üniversitelerde ve diğer kamu kuruluşlarında) muhalif olanları dinlemek, haklarında soruşturmalar yaptırarak susturmayı ve tutuklatmayı mı?
- Büyük önderimiz ve laik Cumhuriyet kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili ne varsa (Gençliğe hitabe, okullardaki Atatürk köşesi, andımız) yürürlükteki yasa ve yönetmeliklerden çıkarmayı mı?
-Kurtuluşumuzun gururu ve simgesi olan milli bayramlarımızı (23 Nisan, 19 Mayıs, 30Ağustos, 29 Ekim) kaldırmayı mı?
-Yoksa bilemediğimiz başka bir şeyi mi?
Kastetmektedir.
İleri demokrasi tanımını literatürde bulamayınca, merakım iyice arttı!
Bu kez AKP iktidarı döneminde söylemlerinin bırakın ilerisini, demokrasi ile bağdaşıp bağdaşmadığına bakmaya başladım.
Laik Cumhuriyetin Başbakanı;
 “Hem laik hem Müslüman olunmaz. Bu millet isterse laiklik tabii ki gidecek’’ derse,
-İşçilerin temsilcilerine,  “Ayaklar baş olursa” diye çıkışıyorsa,
-Memurların temsilcilerini, “Haddinizi bilin” diye azarlıyorsa,
-Köylüyü, “Size mi çalışacağız” diye tersliyorsa,
-Bilim dünyası temsilcilerini “Kendi işinize bakın” diye dışlarsa,
-Çitçisini “Ananı al git” diye kovuyorsa,
-İşveren temsilcilerini, “Bitaraf olan, bertaraf olur” diye tehdit ediyorsa,
-Kadın erkek eşitliğini kabul etmediğini açıkça dile getirerek, “Ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum.” Diyebiliyorsa,
-35 Aydının canavarca yakıldığı Sivas davasının zamanaşımına uğraması üzerine, ''Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun” diyebiliyorsa,
-Ülkenin kurucu liderlerine, “İki tane ayyaş” diye hakaret ederse,
-Bağımsız yargının beğenmediği kararları için, "Yargı açısından yüzkarasıdır”, “Efendi bu senin değil, Diyanet’in işi” şeklinde yargıyı aşağılıyorsa,
-Demokrasiyi “amaç değil, araç olarak görüp, gelinen durakta inileceğini” söylüyorsa,
-İmam Hatipli olduğu için İmam-Hatibi kutsar şekilde, "İmam-Hatipler bir düşüncenin isyanıdır" diyerek İmam Hatip okullarını dayatıyorsa,
-Medyayı, “Alo Fatih” talimatıyla baskı altına alıyorsa,
Kusura bakmasın, o ülkede bırakın ileri demokrasiyi,  demokrasi bile olmaz.
Bayım, biz demokrasiyi içselleştirmiş demokratlarız, bu söylemler, demokrasinin değil, diktanın ipucunu veren söylemler olduğunu biliyoruz.
İmam Hatipliden, Bakan, Başbakan, Cumhurbaşkanı olabilir, ama demokrat olamaz.
Çünkü demokrasi size uymaz, ileri demokrasiden vazgeçtik, aksakta yürüse var olan demokrasimizi yok etmeyin, başka bir şey istemez.
Sevgili Dostlar,
Son günlerde sıkça ileri demokrasi savları gündeme gelince, iki yıl önce 12.02.2012 tarihinde yazdığım, “İLERİ DEMOKRASİ NEDİR?” başlıklı bir yazımı anımsadım. O yazımdan bazı bölümleri alarak ve o günden bu güne kadar gelişen olayları da ekleyerek tekrar sunmaya çalıştım.

06.07.2014
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget