Rus Uçağının Düşürülmesinde Komplo Teorisi

Rus Uçağının Düşürülmesinde Komplo Teorisi
Rusya, Suriye’de uzunca bir süredir beklemedeydi. ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD ile mücadele adı altında bölgedeki en önemli müttefiki Esad’ı devirme planlarını izledi. Gerek Esad’ın devrilmesi gerekse IŞİD ile mücadele konularında Türkiye’nin öne çıkan bir politika izlediğini ve Suriye’ye müdahale konusunda batılı koalisyon tarafından öne sürüldüğünü gördü.
Yapması gereken belliydi, Türkiye sınırındaki 3,5 yıldır Ankara destekli cihatçıların elinde olan Türkmen bölgesinin yeniden Suriye ordusunun kontrolüne geçmesi için karadan ve havadan operasyon başlatarak, sığınmacı akınını hızlandırarak, hava sahasını da daha sıklıkla ihlal ederek, Türkiye’nin tepkisini alacaktı. Türkiye’nin eninde sonunda bir Rus uçağını düşürmek zorunda kalacağı biliniyordu. Rusya da, bunun olması için ihlallere hız verdi.
Türk uçaklarının atacağı güdümlü füzelerin fark edileceği ve pilotların da, uçak isabet almadan atlayacağı bilindiği için kayıp, sadece bir uçakla sınırlı kalacaktı. Rusya böylelikle asıl hedefine sadece 1 uçak kaybederek ulaşacaktı. O da, Türkiye’nin uçağını düşürmesinden sonra tavrını sertleştirme ve Suriye politikasında tamamen söz sahibi olma noktasında gelmekti.
Savaş uçağı, NATO üyesi Türkiye tarafından düşürülmüş bir Rusya, artık Suriye’de istediği politikayı uygulayacak psikolojik havayı yakalamış olacaktı. Türkiye sınırında kontrolü sağlamak için de Suriye ordusu ile çok acımasız operasyonlar yapabilecekti.
Asıl hedeflerden biri olan, uzunca süredir bu bölgede konuşlanan IŞİD içindeki Çeçen grubu da tamamen bitirecek, Rusya’da, Paris’tekine benzer IŞİD saldırılarının önüne geçecekti. Bölgedeki Hatay sınırından giriş çıkış yapan IŞİD’li Çeçenler için Türkiye’yi uyarmak ve önlem alınmamasından dolayı yakınmak zorunda kalmayacaktı. Hepsinden önemlisi, Akdeniz’deki tek üssü ve müttefiki olan Suriye’de, Esad’ın kalıcı oluşunu sağlayacaktı.
Rusya, uçağın düşürülmesi türünden bir krizin karşılıklı sert açıklamalarla süreç içinde unutulacağını biliyor. Türkiye’nin, enerji konusunda göbeğinden bağlı olduğu Rusya konusunda yaklaşan kış soğuğunda daha fazla ileri gidemeyeceğini, “Bir uçaklarını düşürdük, kendimizi kanıtladık” havasıyla yetineceğini de biliyor.
Kısacası bu iş daha ileri gitmez ve Rusya, Suriye’de düşen uçağı sayesinde yakaladığı psikolojik hava ile Türkmen bölgesindeki IŞİD’li Çeçenleri, cihatçıları bitirir. Türkiye’nin de sadece destek açıklamaları yapacak müttefikleri tarafından yalnız bırakılacağını bildiğinden, (ABD’nin, uçak düşürülme olayı, Türkiye ile Rusya arasındaki bir olaydır sözünü unutmayalım) Esad’ı kalıcı kılacak politikalarını sonuca vardırmak için daha da hızlanır.
Bunları nereden uyduruyorum, Rusya Savunma Bakanlığı’nın sitesinde, Rus uçakları Suriye’de operasyona başlamadan, yaklaşık 1 hafta önce Vladamir Pavlov takma ismiyle, Genelkurmay istihbarat dairesi başkanı olduğu iddia edilen bir General (Anatoliy) Suriye konulu uzun bir yazı yazmıştı. Bu yazının özeti daha sonra The Moscow Times gazetesinde ve Le Parisien gazetesinde, Suriye’de olabilecekler başlığı altında yayınlandı. Anahtar cümle ise, “Batılıların Esad’ın ülke geleceğinde yeri yok iddiasında olduğu Suriye krizinde ve buna bağlı tutukları IŞİD krizinde anahtar ülke Türkiye’dir. IŞİD’li Çeçenlere göz yuman ve Esad’ı devirmeye hevesli Türklerin çatışma içine çekilmesi Rus politikasını kolaylaştırır. Bunun için gerekirse 1 uçak feda edilebilir. Böylesi bir krizin sonrasında köpürmüş bir Rusya’yı kimse karşısına almak istemez….”
Dedim ya komplo teorisi, ama bana ait değil.

 Gürbüz Evren /Gerçekgündem

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget