Maymuncuk - Güner Yiğitbaşı

Maymuncuk - Güner Yiğitbaşı Kendimizi sorumsuz hissedip koruyamaz ve kaybedersek, bir gün, kapı kilidinin göbeğine çilingirin maymuncuğunu sokmasına izin vererek seyretmek zorunda kalacağımız unutulmamalıdır.

Maymuncuk - Güner Yiğitbaşı
AKP'nin, sözde özgür ağırlığı olan ve partinin ağır ağabeyi olarak anılmasına rağmen, Tayyip Bey'in krikosu olmaktan öteye hiçbir ağırlığı olmayan, sürekli kendi itibarından yiyerek AKP içindeki varlığını ve Tayyip Bey karşısındaki ağırlığını ancak muhafaza edebilen Bülent ARINÇ; durup, durup aniden yaptığı marjinal açıklamalarından bir yenisini daha yaparak,”Kadın iffetli olacak, herkesin içinde kahkaha atmayacak.” demiş.

Bu lafı edeli aradan biraz zaman geçti, bu konuyu,bayram telaşı ve Bodrum ziyaretimiz nedeniyle,anında makaleye dökemedik ama, bu konuya değinen bir makale yazmaz isek, bir yerimizin eksik kalacağını düşünerek, bilgiyarımızın karşısına geçip birşeyler yazmaya başladık.

Bize göre,Sayın ARINÇ; yine boyundan büyük ve yanlış bir laf etmiştir.Herkesin içinde kahkaha atan  kadın, asla iffetsiz olarak damgalanamaz.. Sayın ARINÇ'ın sübjektif ahlak anlayışı ve değer ölçüleri bu olabilir, ama, onun sübjektif ahlak anlayışı toplumun  tümünün ahlak ve değer anlayışına yön veremez.

Sayın ARINÇ, kendilerinden sorumlu olduğu yakın ailesinin kadınlarına sahip çıkarak, kendi sübjektif ahlak anlayışına uygun davranmalarını ve herkesin içinde kahkaha atmalarını engelleyebilir, ancak, bu sübjektif kendi ahlak anlayışını genelleştirerek, herkesin içinde kahkaha atan bir kadını iffetsiz olarak ilan edip değerlendiremez.Bu dayatmayı yapmaya asla hakkı yoktur.

Sayın ARINÇ'ın herkesin içinde kahkaha atması nedeniyle iffetsiz olmakla suçladığı kadınlar; bizim anamız, karımız, bacımız ve kız çocuklarımızdır.

ARINÇ'a hak verirsek, bir kahkahanın, bir kilo pirzolaya bedel olduğuna ilişkin özdeyişimizi nereye koyacağız?

Sayın ARINÇ'ı savunanlar diyeceklerdir ki; ARINÇ; herkesin içinde kahkaha atan kadının iffetsiz olduğunu söylemek istemiştir.

O zaman biz de diyeceğiz ki, kadınlarımız da dahil olmak üzere, insanlar tek başına kaldıklarında, yalnızken, komik bir fıkra okumak gibi bazı istisnai durumlarda gülerler ve bazen okuduklarının çok komik olması halinde tek başlarına kahkaha atarak duygularını dışarıya vururlar.Onun dışında, kural olarak  tek başına ve yalnızken gülerek kahkaha atana deli dendiğine ilişkin bir sözün varlığını da hatırlatmak isteriz.

Gerçek ve samimi dindarlarımız dışında kalan ve kendilerine dinci diyebileceğimiz kesimler; Allahın, kadın ve erkek olarak eşit yarattığı kullarından olan kadınlarımızın, aynı zamanda kendi anaları,karıları, bacıları ve kızları olduklarını görmezlikten gelerek, kadınlarımızı, kahkaha atarak, saçını göstererek, erkekleri ayartan, onların cinsel duygularını kabartan ve onların ahlaklarını bozan, onları yoldan çıkaran bir fettan ve şeytan gibi göstermeye çalışmamalıdırlar.

Erkeklerimiz,niçin kendilerini terbiye etmek, terbiyeli davranmak,harama uçkur çözmemek ve ahlaklı olmak için özel gayret sarfetmezler de, her türlü fedakarlığı ve korunmayı, karşı cins kadınlarımızdan beklerler, ortaya çıkan en ufak bir olumsuzluk da, suçu kadınların üzerine atarlar? Bunu anlamak gerçekten çok zor.

Hepiniz bilirsiniz, insanların olduğu gibi, bazı nesnelerin de erkeği ve dişisi, daha doğru bir ifadeyle erkek ve dişi olarak anılan parçaları vardır. İnsanlar gibi, onlar da erkeği ve dişisiyle bir bütünü oluştururlar.

Teşbihte hata olmaz, bir örnekle açıklamak gerekirse, hepimizin evlerinde bulunan kapı kilitleri, kapıya monteli bir delikten oluşan ve göbek olarak tabir ettiğimiz dişi parça ile şekilli bir uzantı ve demir parçası olan ve kilidin göbeğindeki deliğe giren ve anahtar olarak tabir edilen parçalardan oluşmaktadır.

Kapı kilidinin dişisi olan göbek, kapıya montajlı olup, sürekli olarak, hanım hanımcık ve namuslu bir şekilde kapıdaki yuvasının içinde durmaktadır ve tektir, bu nedenle de kıymetlidir, bir benzeri çilingirde yaptırılamaz. Erkek parça olan anahtarı koruyamazsanız, dişi parça olan göbeğin yenisini alarak masraf yapmak zorunda kalırsanız. Kilidin erkek bölümü olan anahtar tek olmadığı gibi, çilingirde çoğaltılması da mümkündür, elden ele dolaşır, dişisini seviyor, ona kıymet veriyor ve onu kaybetmek istemiyorsa, anahtar olarak, tüm görev ve sorumluluk  kendisine düşmekte olup, kendisini korumak ve başkasının ve bir yabancının eline geçmemek, kaybolmamak zorundadır.

Kapımızın kilidinin erkek parçası olan anahtar olarak; her fedakarlığı ve tedbiri, gereksiz bir şekilde, dişi olan kapı kilidinin göbeğinden bekleyerek, kadının başörtüsüyle, kahkahası ile uğraşarak, kendimize düşen görevleri yapmaz,kendimizi sorumsuz hissedip koruyamaz ve kaybedersek, bir gün, kapı kilidinin göbeğine çilingirin maymuncuğunu sokmasına izin vererek seyretmek zorunda kalacağımız unutulmamalıdır.

01/08/2014
Güner YİĞİTBAŞI 
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget