Meşruiyetinizi Tartışılır Hale Getirmeyiniz - Güner Yiğitbaşı

Meşruiyetinizi Tartışılır Hale Getirmeyiniz - Güner Yiğitbaşı
Cumhurbaşkanı Tayyip Bey, Anayasaya meydan okumaya devam ediyor.

Halkımızın iyi niyetini ve demokratik sabrını kötüye kullanıyor.

Anayasamıza göre, Cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında sorumsuz olduğu bir gerçek ise de, bu sorumsuzluğu, Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'in, Cumhurbaşkanlığının en başta partiler üstü tarafsız niteliğine ve tarafsız kalacağına ilişkin olarak yaptığı yeminine saygı göstermek ve bunun gereği olarak da tarafsız davranmak mecburiyetini ortadan kaldırmamaktadır.

Cumhurbaşkanının doğrudan  halkın oylarıyla seçilmiş olması da, Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'e keyfi davranma, eski partisi AKP' den yana tavır alma, tarafsızlık ilkesini ihlal etme hak ve yetkisini veremez.

Tayyip Bey; namusu ve şerefi üzerine yaptığı yeminini ve Anayasanın emredici hükümlerini çiğneyerek, eski partisiyle olan ilişkisini sonlandırmadığı konusunda bırakınız somut delillere dayalı şüpheli davranışları, makul şüpheye dayalı  davranışlar içine girdiği taktirde dahi, kendisinden yargı önünde hesap sorulamasa da, tarafsızlığını ihlal eden bu davranışlarıyla, Cumhurbaşkanlığının temeli olan hukuki ve Anayasal meşruiyetini  tartışılır hale getirir.

Bunları niçin yazmak zorunda kalıyoruz?

Zira, bugün Sözcü Gazetesinde yer alan fotoğraflı bir habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Bey; AKP' nin Manisa Merkez İlçe Kongresine Cumhurbaşkanı sıfatıyla bir çelenk göndermiş olup, bize göre, bu davranışının, Cumhurbaşkanının tarafsızlığı ilkesiyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.

Tayyip Bey'in ismen ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla gönderdiği çelenk, AKP' nin olağan ve sıradan bir ilçe kongresine gönderilmiştir. Söz konusu olan  kongre, Cumhurbaşkanına protokol gereği davet gönderilen AKP veya bir başka partimizin olağan büyük kongresi değildir.

Bu nedenle, sıradan bir AKP ilçe kongresine gönderilen bu çelengi; iktidar veya muhalefet partilerimizden birinin büyük kongresine nezaketen davet edilen bir Cumhurbaşkanının, icabet edemediği bu kongreye gönderdiği bir nezaket çelengi olarak algılayamayız. Tayyip Bey'in bu davranışı, AKP ile ilişkisini kesmediğinin ve tarafsızlık ilkesini çiğnediğinin  somut bir delilidir.

Tayyip Bey, tarafsızlığını ihlal eden bu tür davranışlarıyla, sorumsuzluğu gereği Cumhurbaşkanlığı makamında kalmaya devam edebilirse de, kamu vicdanında hukuki ve Anayasal meşruiyetinin tartışılmaya başlanacağını ve kendisine duyulması gereken saygının yok olacağını asla unutmamalıdır.

17/Kasım/2014
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget