İhaneti Vataniye - Güner Yiğitbaşı

İhaneti Vataniye - Güner Yiğitbaşı
Tayyip Bey, 26/Kasım/2014 tarihinde ATO Kongre Merkezinde yapılan 4.Esnaf ve Sanatkarlar Şurasında yaptığı ve “adalet arıyorum adalet” diyerek yeri göğü inlettiği konuşmasında, dikkatinizi çekti mi bilmiyoruz, Glasport ihalesiyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı veren yargıçları eleştirip suçlarken, bize göre hiç gereği yokken, Cumhurbaşkanının ihaneti vataniye diye bir suçu var, peki yargıç'ın ne suçu var, o neyle yargılanacak diyerek ortaya garip bir soru atmıştır.

Hepinizin bildiği gibi, bizim Anayasamıza göre, görevleri sembolik olduğu için, Cumhurbaşkanları görevlerinden ve icraatlarından dolayı sorumsuzdur.

Anayasamızın Cumhurbaşkanının sorumluluk ve sorumsuzluk halini düzenleyen 105. maddesi; Cumhurbaşkanının ancak, vatana ihanetten dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılabileceğini hüküm altına almıştır.

Tayyip Bey, yargıçları eleştirirken ağzından kaçırdığı cumhurbaşkanının ihaneti vataniye diye bir suçu var derken, cumhurbaşkanı olarak kendisinin tamamen sorumsuz olması gerektiğini ima ederek, vatana ihanet ile suçlanabileceğine ilişkin Anayasa hükmüne içerlediğini dolaylı olarak ifade etmiştir.

Tayyip Bey, ülkemizde Anayasa babayasa hiçbir yasa tanımadan, keyfinin istediği her şeyi yapmaya alıştığı için, vatana ihanet dahi etse suçlanmaması gerektiğine iyice inanmış bir ruh hali içindedir.

Tayyip Bey, bize göre bu beyanıyla, vatana ihanet ile sadece cumhurbaşkanlarının suçlanabileceğini, vatana ihanet suçunun sadece cumhurbaşkanları için icat edilmiş bir suç olduğunu zanneden  bir duruş sergilemiştir.

Tayyip Bey hiç merak etmesin, vatana ihanet suçunu cumhurbaşkanlarının yanında, milletvekilleri de, bakanlar da, valiler de, genel müdürler de, velhasıl her Türk vatandaşı işleyebilir.

 Anayasanın demek istediği, cumhurbaşkanlarının bir imtiyazları vardır, görevleri sırasında, görevleriyle ilgili olarak sadece vatana ihanet ile suçlanabilirler.Bu hüküm, vatana ihanet suçunu, sadece cumhurbaşkanlarının işleyebileceği sonucunu doğurmamaktadır.

Glasport ihalesini ilişkin olarak yürütmeyi durdurma kararını veren yargıçlar da, bu kararları nedenle olmasa da, işleyecekleri başka bir fiil nedeniyle, ihaneti vataniye suçunu işledikleri iddiasıyla suçlanabilirler.

Ama Tayyip Bey hiç merak etmemelidir, vatana ihanet ile suçlanabilme olasılığı dahi onu üzüyor ve sıkıntıya sokuyorsa, şu anda fiilen başında bulunduğu AKP, 2015 seçimlerinde Anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde ettiği taktirde, başkan veya cumhurbaşkanlarının vatana ihanet etmeleri halinde dahi sorumsuz sayılmaları gerektiğini Anayasa hükmü haline getirebilir.

Ha gayret, bu millet ne istediniz de vermedi?

28/Kasım/2014
Güner YİĞİTBAŞI
 İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget