Bakanın açıklamadığı mal sahibi - Saygı Öztürk

Bakanın açıklamadığı mal sahibi - Saygı Öztürk
Cumhurbaşkanlığı’ndan başlamak üzere bakanlıklarda lüks, şatafat almış başını gidiyor. Ankara’nın Eskişehir yolu ve Konya yolu kenarında yükselen çoğu kiralık olan binalarda bakanlıklar, genel müdürlükler, başkanlıklar bulunuyor. Açıkçası AKP’li iş adamlarına “kira garantili” bina yaptırıyorlar. Ödenecek 4-5 yıllık kiralarla kendilerine ait bina yaptırabilecekken bu yola gidilmiyor. AKP’li iş adamları bir de devlette bina kiralayarak kazanıyor.
Bazı iş adamlarına öyle “kıyak”lar yapılıyor ki, 4-5 yıllık kirası peşin ödeniyor. Bazen de, iş adamları kira parasını devletten peşin alıp, alınan parayla binayı tamamlıyor. Yol üzerinde tabelalarını okuduğunuzda Aile ve Politikalar Bakanlığı’nı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nü, Kamu İhale Kurumu Genel Müdürlüğü’nü, Avrupa Birliği Bakanlığı’nı ve daha nicelerini görebilirsiniz.


Kiraya veren Bayraktar Holding
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’- nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi görüşülürken, bakanlık binasının aylık kira bedeli gündeme getirildi. Bakan Ayşenur İslam, bakanlığının her ay 765 bin lira kira ödediği mal sahibini hiç merak etmemiş olacak ki, adını bilmediğini söylüyor.

Bakanlığına bağlı birimlerin değişik hizmet binaları yerine aynı binada toplanması doğru. Ama bu binanın kiraya verilmediği dönemde Sağlık Bakanlığı’nın aylık 300 bin lira kirayı fazla bulduğu için kiralamadığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ise aylık 765 bin liraya kiraladığını da hatırlatalım

Ankara-Çankaya Söğütözü Mahallesi’nde bulunan “akıllı bina” teknolojisine sahip, 33 kattan oluşan 37.489 m2 kapalı alana sahip binaya stopaj hariç aylık 765 bin lira kira ödemesi yapılıyor. Kira bedelinin yüzde 45 hissesi Bayraktar Kardeşler İnşaat Taahhüt Şirketi’ne, yüzde 55’i ise arsa sahibi Mustafa Aslan‘a ödeniyor. Halen binada bin 600 civarında personel bulunuyor. Bakanlık yetkililerine göre aylık 765 bin lira yüksek değilmiş. Yerleşkenin teknik özellikleri, bulunduğu muhit, diğer kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerince kiralanan binalar göz önüne alındığında kira bedelinin emsallerinden fazla olmadığını savunuyorlar.
Kayseri kökenli Emin Bayraktar‘ın kurduğu firmanın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ali Bayraktar, Başkan Yardımcılığı’nı Mehmet Bayraktar, üyeliğini ise Coşkun Bayraktar yürütüyor. Bayraktar Twins, Bayraktar Tower, Bayraktar Center, Bayraktar Residence’i yapan firmanın ortak olduğu yerler arasında Kayseri Park, Ankara Kentpark da bulunuyor. İstanbul’da Via/portu kuran şirketin Ankara’da yeni bir AVM’si de devreye giriyor.

O kadar çok, o kadar çok ki
Devletin kiraladığı bina azalmıyor, her yıl artıyor. Sağlık Bakanlığı son 5 yılda 30 milyon 636 bin lira kira ödüyor. Adalet Bakanlığı’nın 2011’de Ankara’da kiraladığı binanın aylığı 100 bin lirayı geçiyor.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB) devlete kiralık bina verme konusunda son derece başarılı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’na eski binalarını 2019 yılına kadar kiraladı. Aylık kirası 2012 yılında 232 bin liraydı. Varın şimdi siz düşünün. TOBB’un kulelerinin bazı katları bakanlığa kiraya verilmiş. Oradan elde ettiği kira geliri yıllık 1 milyon 500 bin liraya yaklaşmış durumda…
Dışişleri Bakanlığı’nın iş adamı Osman Tan‘dan kiraladığı bina için yılda 650 bin liraya yakın ödeme yapılıyor. Resmi konut için 4 yılda 1 milyar 820 bin 794 bin lira kira ödendiği MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri‘nin sorusu üzerine açıklanıyor. Konya yolunda yine AKP’li bir iş adamından kiralanan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın yıllık kirası 2 milyon 700 bin lirayı geçiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Balgat’ta bulunan hizmet binasının iki yıl önceki kirasının aylık 118 bin, Söğütözü’nde bulunan binanın ise aylık 229 bin lira olduğunu belirtelim. Son iki yılda bu rakamlar katlanmıştır.

Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın 25 katlı kiralık binası için aylık 500 bin liraya yakın ödeme yaptığını hatırlatalım. Basın Yayın Genel Müdürlüğü birisi yetmiyormuş gibi yeni bir bina daha kiraladı. Artık bunların ne kadar ödediğini yazmaya gerek bile yok. İkinci bina da yine AKP’li iş adamına ait…AKP’li iş adamları, devlete bina kiralamayı çok sevdi. Bunun kârlı bir iş olduğunu da gördüler. Şimdi kira garantili inşaatlar yükseliyor.

 Saygı Öztürk  /saygiozturk.net

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget