Sadece 'zincir' olacaklardı

Torba yasanın geri çekilmesini isteyen binlerce emekçi, devletin farklı mercilerinden gelen "yasadışı" yakıştırmalarına karşın bu sabah Ankara'da toplandı. Amaçları, TBMM yerleşkesinin çevresinde bir insan zinciri oluşturmaktı. Fakat polisin sert müdahalesi, TBMM'ye yaklaşmalarına dahi fırsat vermedi.
TBMM'de görüşmeleri süren "Torba Yasa Tasarısı"nı protesto etmek üzere çeşitli illerden başkente ulaşan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri sabah saatlerinde önce polisin engellemesi ile karşılaştı. Tüm olumsuzluklara rağmen Kurtuluş Parkı'nda toplanan emekçiler TBMM'ye doğru yürüyüşe geçtiğinde Ziya Gökalp Caddesi üzerinde önlerine örülen 'polis duvarı'nı aşamadılar.
Kolej kavşağında polis ve emekçiler arasında çatışma çıktı. Emekçiler polisin attığı gaz bombalarını alıp, geri attı. Müdahale sırasında yaralanan emekçiler Kolej metro istasyonuna sığındı. Olay yerine gelen ambulanslar, metro istasyonundaki yaralılara güçlükle ulaştı.
Eylem alanında bulunan Cumhuriyet muhabiri Alican Uludağ gelişmeleri güçlükle de olsa takip etti.

Barikat kuruldu

Emekçiler polisin sert müdahalesinin ardından Kurtuluş Parkı'na çekildi. Polis müdahalesi sürerken zaman zaman çatışmalar yaşandı. KESK üyeleri pankartlarla tekrar yürüyüşe geçtiği sırada, müdahale edilmemesi için işaret etmelerine karşın polis üzerlerine gaz bombası attı. Kurtuluş Parkı'nın içine de gaz bombaları atıldı. Polis, göstericileri Dikimevi istikametine yönlendirerek TBMM'den olabildiğince uzak bir bölgeye sevk ettti. Emekçiler, Kurtuluş Parkı'nın yakınında cadde üzerine kurdukları barikat ile çevvik kuvvete ait TOMA'ların geçişini engellemeyi denedi.


Her şeye rağmen...
Emekçilerin amacı, Meclis'in etrafında insan zinciri oluşturmaktı. Aralarında bulunan CHP milletvekileri araya girdi. Polisle pazarlık yapıldı.

Milletvekillerinin geçişine de izin yok

CHP Gurup Başkan Vekilleri ve eylemi organize eden Sendika ve STK Başkanlarının polisle yaptığı pazarlıklar sonuç vermedi.

Bu sırada CHP Grup Başkanvekili İnce'nin emniyet amirleriyle yaptığı tartışma dikkat çekti. İnce, polis yetkililerine "sen kimsen benim yolumu kesiyorsun? Ben seni vekilinim bu yolu kullanacağım buradan geçeceğim" dedi.
Emekçiler, TBMM'nin Çankaya kapısının karşısında, Akay Kavşağı'nda açıklama yapmak istedi fakat “Polis duvarı” buna da izin vermedi. Pazarlıkların sürdüğü sırada CHP Milletvekili Çetin Soysal'da polisin sıktığı gazdan nasibini aldı. Soysal'ın suratına daha önce TEKEL işçileri ile birlikte katıldığı eylemde de gaz sıkılmıştı.

Zinciri kıran müdahale

Polis, emekçileri bulundukları noktadan uzaklaştırmak için müdahalede bunulmakta gecikmedi. Önce gaz bombaları atıldı. Ardından TOMA'lardan sıkılan tazyikli su... Emekçiler, Kolej kavşağına kadar geri gönderildi. Ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. Yaralılar Kolej metro istasyonuna sığındı. Polis, Kurtuluş Parkı'na giren emekçilere müdahale etmeyi sürdürdü. Gaz bombaları parka atıldı. Orantısız gücün galibiyetiyle sonlanan eylemde zincir kırılmış oldu.

Mısır'dan canlı yayın, Ankara'ya sansür

Yaklaşık bir haftadır Mısır'da yaşanan gösterileri tüm detaylarıyla canlı yayınlayan televizyon kanallarının Ankara'daki emekçilere atılan meydan dayağına ilişkin görüntülere ayırdığı süre ise dikkat çekti.

Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget