"CHP inançlara saygılı laiklikten yanadır"

Ortaçağ karanlığının laiklikle yıkıldığını, insanın özgürleşmesinin de laiklikle elde edildiğini, inançlara saygının, insana verilen değerin laiklikle kazanıldığını kaydeden Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, laikliğin sadece din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değil, aynı zamanda eğitim, sağlık, kültür ve yasama alanlarının da dinden bağımsız olması anlamına geldiğini belirterek "Partimiz inançlara saygılı laiklikten yanadır. Bu konuda asla ödün vermemiştir. Ama bugünkü iktidarın devletin 'demokratik, sosyal ve bir hukuk devleti' yapısında sekiz yıldır açtığı yaraları da hiçbir zaman unutmayacaktır" dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Laiklik ilkesinin Anayasa'ya girişinin 74. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Anayasa'ya göre Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu maddenin laiklik açısından anlamı açıktır: Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Çünkü Anayasamızın sıralanan özellikleri içindeki laiklik de demokrasinin olmazsa olmaz koşulu, Türkiye Cumhuriyeti'nin de güvencesidir. 2. maddenin Anayasamızın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif bile edilemez maddeleri içinde yer alması bu nedenledir" dedi. Devletin yapısını belirleyen özelliklerden olan laikliğin, dini siyasetin dışında tutan bir ilke olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, mesajında "Laiklik, yalnızca devlet işleriyle din işlerinin birbirinden ayrılması demek değildir. Aynı zamanda eğitim, sağlık, kültür ve yasama alanlarının da dinden bağımsız olması demektir. Laiklik, düşünce özgürlüğü ve kuruluşların dini düşünce ve dini kuruluşların etkisinden bağımsız olmaları demektir. Partimiz inançlara saygılı laiklikten yanadır. Bu konuda asla ödün vermemiştir. Ama bugünkü iktidarın devletin 'demokratik, sosyal ve bir hukuk devleti' yapısında sekiz yıldır açtığı yaraları da hiçbir zaman unutmayacaktır" ifadelerini yer verdi.
Ortaçağ karanlığının laiklikle yıkıldığını, insanın özgürleşmesinin de laiklikle elde edildiğini, inançlara saygının, insana verilen değerin laiklikle kazanıldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi:
"Ne var ki ülkemizde bazı çevreler, halkımızın güzel dinimiz karşısındaki inançlarını sömürerek, kendi koltuklarını sağlamlaştırma çabası içindeler. İşsizlik, yoksulluk, eşitsizlik, adaletsizlik, hukuksuzluk karşısında proje üretmek yerine, kendilerine biat edenleri nasıl bir arada toplarım, yargılanmaktan hesap vermekten nasıl kaçarım, biat etmeyenleri nasıl sindiririm, nasıl korkuturum projesi üretmekteler. Halkımızın bu tür oyunlara artık gelmemelerini dilerim. Öte yandan aynı dine inandığımız halde bizi Arap ve Ortadoğu ülkelerinden ileri, uygar, çağdaş ülke yapan laikliğe halkımızın gönülden bağlı olduğunu da biliyorum. Bu duygularla yüce gönüllü sevgili halkımızı esenlik dileklerimle, sevgi ve saygılarımla selamlıyorum."
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget