Emekçilerin protestoları sürüyor

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Torba Tasarı' yurt genelinde düzenlenen gösterilerle protesto ediliyor. TBMM Genel Kurulunda görüşülen ''Torba Tasarı'', KESK İzmir Şubeler Platformunca protesto edildi.

Konak Meydanı'ndaki SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde toplanan KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri, pankart açıp, meşale yakarak AKP İzmir İl Başkanlığına kadar yürüdü.

Halit Ziya Bulvarı'nda parti binası yakınında, polisin koyduğu bariyerin önünde toplanan grup adına açıklama yapan sözcü Ali Rıza Özer, tasarının ''sermayedar ve taşeronlar hariç her kesimin kazanılmış haklarını elinden aldığını'' savundu.

Özer, şunları söyledi:
''Esnek ve kuralsız çalışma yaygınlaşacak, binlerce belediye işçisi çeşitli birimlerin taşra teşkilatlarına sürgün edilebilecek. Memurlar geçici süreyle diğer kurumlarda görevlendirilebilecek, kamu çalışanları 'ihtiyaç fazlası personel' olarak 4-C statüsüne geçirilecek. Kısa süreli getirilen çalışmalar nedeniyle çalışanlar primlerini 30 güne tamamlamak için ceplerinden ödeme yapacak, primi tamamlayamayan sağlık sigortasından yararlanamayacağı gibi emekli de olamayacak. İşçinin hak ve alacaklarıyla ilgili yetki bağımsız iş müfettişlerinden alınarak bakanlık personeline devredilecek. Yasa işverene af sağlarken, çalışana sefalet, sömürü ve iş güvencesizliği getirecek, buna karşı mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz.''

Mersin'de polis müdehalesi
Mersin'de çeşitli sendika ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan bir grup, TBMM'de görüşülen ''Torba Tasarı''yı düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş sırasında caddeyi trafiğe kapatmak isteyen grupla, güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

KESK şube binası önünde toplanan grup, ellerinde pankartlarla İstiklal Caddesi'nden Hastane Caddesi'ne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında polisin ''trafiği engellemeyin'' çağrılarını dikkate almayan grup ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Daha sonra protestolarına devam eden grup, AKP Akdeniz İlçe Teşkilatı önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan KESK sözcüsü Kenan Hazar, TBMM'de görüşülen ''Torba  Tasarı''da öğrenci affı ve emeklilerin bazı taleplerinin karşılanması gibi düzenlemelerin yer aldığını söyledi.

Ancak öte yandan tasarının yürürlüğe girmesiyle milyonlarca işçi ve emekçinin ''haklarının gasp edileceği''ni iddia eden Hazar, yapılacak değişikliğe engel olabilmek adına tepkilerini dile getirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Açıklamanın ardından grup, dağıldı.


Aydın'da polis parikatı önünde oturma eylemi

TBMM'de görüşülen ''Torba Tasarı'', KESK Aydın Şubeler Platformunca protesto edildi.

Eğitim-Sen Aydın Şubesi önünde toplanan KESK Aydın Şubeler Platformu üyelerinden oluşan bir grup, pankart açıp, meşale yakarak AKP Aydın İl Başkanlığına doğru yürüyüşe geçtikleri sırada polis ekipleri grubun sokaktan çıkışını engelledi.

KESK Dönem Sözcüsü Orhan Aygün ve çeşitli sendikaların şube başkanlarının yaptığı görüşmelere rağmen grubun yürüyüşüne izin verilmezken, grup üyeleri ellerindeki meşaleleri söndürerek, sessiz bir şekilde yürüyüşe geçtiler. Bu yürüyüş de çevik kuvvet ekipleri tarafından durduruldu.

Engellenmenin hukuksuz olduğunu savunan grup, polis barikatı önünde oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Yaklaşık 45 dakikalık eylemin ardından KESK Dönem Sözcüsü Orhan Aygün, üyelere yaptığı açıklamada, polisler tarafından yürüyüşlerinin engellendiğini, basın açıklamasını bulundukları yerde yapacaklarını söyledi.

Aygün, yaptığı basın açıklamasında, ''Torba Yasa'' olarak bilinen tasarıyla AKP'nin halkın değil, sermayenin iktidarı olduğunun görüldüğünü, Türkiye'nin gidişinin, karanlığa doğru olduğunu iddia etti.

Aygün, yürüyüş ve sonrasındaki basın açıklamalarının engellendiği gerekçesiyle, yarın Aydın Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Çeşitli sloganlar atan grup, açıklama sonrası dağıldı.

AKP binası önünde protesto

KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri meşalelerle yürüdükleri AKP İl Başkanlığı önünde ''Torba Tasarı''yı protesto etti. 

KESK üyesi bir grup, Kızılay Sakarya Caddesi'nde meşaleler yakıp, ''Torba Yasa Geri Çekilsin'' yazılı pankart açtı.

''Bu Yasa Meclis'ten Geçmeyecek'', ''Torba Yasa Geri Çekilsin'', ''İş Ekmek Özgürlük'' ''İşçi Memur Elele Genel Greve'' şeklinde ve AKP Hükümeti aleyhinde slogan atan grup, daha sonra yürüyüşe geçti.

Kocatepe Cami yanındaki Media Eldem Sokak'ta bulunan AKP İl Başkanlığı yakınına gelen grup, burada da benzer sloganlar attı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı sokakta, platform dönem sözcüsü Tuğrul Culfa, açıklama yaptı.

Culfa, AKP iktidarının ileri demokrasiden bahsederken emekçilerin üzerindeki baskısını daha da artırdığını, taleplerinin görmezden gelindiğini iddia etti.

AKP'nin halk idaresinin üstünlüğünden, diyalogdan bahsederken tam aksi yönde davranarak, ''sermaye sınıfının'' istediği yasaları çıkarmaya çalıştığını ve halkı yok saydığını savunan Culfa, ''AKP yeni yasaklara ve baskılara imza atmaktadır. Torba Yasa tasarısı bunun tezahürüdür'' dedi.
Tasarının içerdikleri hakkında bilgi veren Culfa, bu tasarıdan emekçilerin, yoksulların, işsizlerin yararına hiçbir düzenleme bulunmadığını öne sürdü. ''Bizler geleceğimizin bu yasayla karartılmasına izin vermeyeceğiz'' diyen Culfa, tasarı geri çekilinceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da Torba Tasarı'nın içinde AKP Hükümeti'nin emekçilere yönelik ''saldırgan'' bir yönetimi olduğunu iddia etti.

Torba tasarının içinde emekçilerin, çocuklarının geleceğini karartan hususlardan başka bir şey bulunmadığını savunan Çınar, haklarını savundukları için ''eşkıya'' olmadıklarını belirtti. Çınar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, ''Mübarek'e diyor ki; 'halkınızın değişim isteklerini dinleyin, taleplerine kulak verin'. Bizim taleplerimize kim cevap verecek?'' diye konuştu.

Eylemciler, açıklamaların ardından dağıldı.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget