Kazadan Kaza Üretilince?..

Dürbünün tersiyle bakınca demokratik rejim parlak ışıklar saçıyor. Yakından bakınca rejimin işleyişine, devlet kurumları arasında baş gösteren çok başlılık dikkat çekiyor.

Kazadan Kaza Üretilince?..
Dürbünün tersiyle bakınca demokratik rejim parlak ışıklar saçıyor.
Yakından bakınca rejimin işleyişine, devlet kurumları arasında baş gösteren çok başlılık dikkat çekiyor.
Son örneği Çankaya’daki AKP’linin buyruklarıyla çalışan Devlet Denetleme Kurulu (DDK) verdi.Kurul, Büyük Birlik Partisi’nin helikopter kazasında ölen genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile ilgili bir rapor hazırladı, yayımladı.
DDK, helikopterin kaza sonucu değil, başka nedenlerle düştüğü (düşürüldüğü) olasılığından söz ediyor.
Türk Hava Kuvvetleri savaş jetlerinin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düştüğü yörede uçtuğuna değiniliyor ve sanki kazaya jetlerin neden olduğunu içeren bir olasılığı, izlenimi gündeme taşıyor.
Rapor geniş yankılar uyandırdı.
***
Türk Hava Kuvvetleri bir açıklama yaptı: “Haberlerde kazayla ilgili rapora göre olay sırasında bölgede hava trafiğinin yoğun olduğu, Safa 51 adlı bir uçağın enkazın üzerinde daireler çizdiği iddia edilmişti. Oysa olayın olduğu saatlerde olay mahalli 74 kilometre içerisinde F-4 ve F-16 uçakları dahil TSK’ye ait hava trafiği olmamıştı.”
Asker elindeki resmi verilere göre, kuşkulu senaryolara yeni kuşkular ekleyen DDK raporunu yalanladı ve fakat:
Askerin yanı sıra AKP’li ilgili bakanlar da (Ulaştırma Bakanı) Çankaya’daki AKP’linin raporunu “kazadan kaza çıkarmakla” suçladı, eleştirdi.
Türkiye’de pek çok konuda sürekli ilkler yaşandığı söylemlerine böylece AKP’nin AKP’li Cumhurbaşkanı’nı eleştirmesi, hatta suçlaması olayı da eklenmiş oldu.
Oysa Çankaya’daki AKP’li 24 Ocak’ta DDK raporunu “kapsamlı bilimsel rapor” diye hararetle savunuyordu.
Yazıcıoğlu’nun kaza görüntüsü verilerek öldürüldüğü iddialarını benimseyen ailenin araştırma istemleri üzerine DDK’ye gerekeni yapmaları buyruğunu verdiğini açıklayan Çankaya’daki, ülkeyi sarsan ve yıllardır toplum gündeminde değişmez yerini muhafaza eden nice faili meçhul cinayetleri araştırma gereğini nedense duymuyor.
Buyruğu altındaki DDK’nin, Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili kuşkuları giderecek örneğin TSK’den gerekli bilgileri neden almadığı sorusu hâlâ yanıt bekliyor!
Fakat Köşk’teki AKP’li, – 2013 Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce- devlete ve hükümete ters düşmeyi göze alarak içeride dışarıda popülaritesini arttırma peşinde:
Bu nedenle Yazıcıoğlu gibi milliyetçi-dinci bir parti liderinin ölümüyle ilgili kuşkulu soruları çağrıştıran bir rapor yayımlayabiliyor.
Hrant Dink cinayetini araştırma konusu yapıyor.
***
Sırıtan bir gerçek var orta yerde; ne yazık ki medyadaki raporla ilgili yayınlar adeta Çankaya’daki AKP’liyi rahatsız etmemeye çabalayan bir izlenim veriyor.
DDK’nin görevi nedir? Yasa, DDK’ye bir sorunu inceleme, araştırma girişiminde devletin doğrudan bütün kurumlarında gerekli inceleme ve araştırma olanağını veriyor.
TSK ile Ulaştırma Bakanlığı’nın yalanlamaları, DDK “uzmanlarının” kuşku uyandıracak irdelemelerin doğru olup olmadığını bu iki devlet kurumundan sorup öğrenmediklerini gösteriyor.
Devletin biri asker, diğeri sivil önemli iki kurumu; açıklamalarıyla devleti temsil eden Çankaya’yı görevini gerektiği ölçüde yapmamakla eleştiriyorlar.
***
Ortaya çıkan bir başka gerçek daha da karamsar bir izlenim veriyor.
DDK üretilen çeşitli spekülatif irdelemelerle yorumların ve haberlerin gerçekleri ne ölçüde yansıttığını araştıracak yerde…
… – CNN Türk’te dün sabah “Güne Merhaba” programında Çankaya’nın tutumunu eleştiren Pertev Boratav’ın söylediği gibi…
…dayanaksız söylentilere, kuşkulara katkıda bulunan rapor -devlet işleyişi açısından- “dehşet verici!”
Devletin en yüksek makamına, Çankaya’ya da güveni sarsan ve…
…bu devlet kaç başlı sorusunu bir kez daha gündeme taşıyan bir davranış!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget