Mahkeme yine 'beraat' dedi

Pınar Selek davasında savcı, Yargıtay'ın bozma kararına uyularak yeniden yargılama istedi. İstanbul 12. Ceza Mahkemesi, verdiği ara kararda,

Pınar Selek davasında savcı, Yargıtay'ın bozma kararına uyularak yeniden yargılama istedi. İstanbul 12. Ceza Mahkemesi, verdiği ara kararda, sosyolog Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce verilen beraat kararında direnilmesine hükmetti. Dava ertelendi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi bir grup adliyeye gelerek açıklama yaptı. Üzerinde Pınar Selek’in resminin bulunduğu "Hep tanığız hâlâ adalet bekliyoruz" yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 50 kişilik gruba Alman Yazar Günter Wallraf, Almanya Pen Uluslararası Yazarlar Birliği Başkanı Christa Schuenke, AB-Türkiye Karma Parlemento Komitesi Eş Başkanı Helene Flautre, Avrupa Parlamenteri Barbara Lochbihler’in yanı sıra Türkiye’den yazar Yaşar Kemal, suikast sonucu öldüren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de destek verdi. "Beraat etmesini bekliyoruz"

Grub adına açıklama yapan AB- Türkiye Karma Parlemento Komitesi Eş Başkanı Helene Flautre, "Pınar Selek, işkencenin sistematik olduğu bir polis devleti döneminde PKK ve Kürt sorununu anlama isteğini çok pahalıya ödüyor. Selek’in 9 Şubat’ta yeniden beraat etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Yargıtay "Müebbet" demişti

Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya neyin neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının istemi üzerine Yargıtay Başsavcılığı’nca itiraz edilmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.


"Yargıya müdahale edildi"
Selek, Yargıtay’ın kararının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. ‘Adil yargılanmadığı’ ve ‘işkenceye maruz kaldığı’ gerekçesiyle başvuru yapan Selek, AİHM’ye sunduğu dilekçesinde, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ihlal edildi. Yasadışı oluşturulan delillerle yargıya müdahale edildi" demişti. Selek, AİHM’e yaptığı başvuruda ‘Yeniden adil bir şekilde yargılanma’ ve ‘manevi tazminat’ taleplerinde bulunmuştu.

Duruşmanın başlamasının ardından savcı, Yargıtay’ın kararına uyularak yeniden yargılama istedi.  Mahkeme heyeti davayı 22 Haziran tarihine erteledi.

Pınar Selek: Mutluyum
Sosyol Pınar Selek, İstanbul'daki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davada mahkemenin kendisi hakkında verdiği karardan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
Selek, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, "Mahkemenin kararından mutluyum" dedi.
Mahkeme kararı ile ilgili tüm detayları bilmediğini, ancak bu yeni kararla davanın olumlu sonuçlandığını ifade eden Selek, "Türkiye'de tüm insanlar bu kararı doğru buluyorlar" şeklinde konuştu.
Almanya PEN Yazar Bursu alan Selek, şu anda Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşıyor.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget