Tutuklama kurumunu ayağa düşürmeyiniz! - Güner Yiğitbaşı

Tutuklama kurumunu ayağa düşürmeyiniz! - Güner Yiğitbaşı İnsanlarımızın bu bencillikleri ve hukuk bilgilerinin yetersizliğinden, tutuklama kurumu zarar görüyor ve yozlaşıyor, tutuklama amacından saptırılıyor.

Tutuklama kurumunu ayağa düşürmeyiniz! - Güner Yiğitbaşı
Şunu herkes çok iyi öğrensin ve bilsin.

Tutuklama;yargılama sonunda bir  mahkeme kararı ile suçlu görülerek mahkum edilecek olan bir şüpheli ve sanığın kesinleşecek olan muhtemel bir cezasının peşinen infazını sağlayan ve infazı garanti altına alan bir kurum değildir.

Tutuklama; yasanın öngördüğü koşulların varlığı haklinde başvurulması gereken, maddi hakikatin ortaya çıkmasını engelleyecek olan delillerin karartılması tehlikesinin varlığını ortaya koyan ve/veya şüpheli veya sanığın yargıdan kaçacağına ilişkin somut olguların varlığı halinde, istisna in başvurulabilecek olan bir tedbir olup, tutuksuz yargılanmak asıldır.

Bizim toplumumuza bakıyoruz, en başta savcılarımız ve hakimlerimiz olmak üzere, hiç kimse tutuklamaya bu gözle bakmıyorlar.Herkes, ileride alınması muhtemel bir cezanın peşinen infazının sağlanmasının peşinde koşuyor.Bu çok yanlış bir anlayış ve değerlendirmedir.

İnsanlarımız; mağdur iseler, tutuklama nedenleri olmasa da, şüpheli veya sanığın tutuklu yargılanmasından  hoşnut oluyorlar, aksi halde tutuklama kararını vermeyen hakimlerimizi eleştiriyorlar, suçlu iseler, tutuksuz yargılanmayı savunuyorlar.

İnsanlarımızın bu bencillikleri ve hukuk bilgilerinin yetersizliğinden, tutuklama kurumu zarar görüyor ve yozlaşıyor, tutuklama amacından saptırılıyor.

Hakim ve savcılarımız da bu toplumda yaşayan insanlar olarak, kamuoyunun bu çifte standart bencil istek ve arzuları yüzünden etki altında kalıyorlar ve tutuklamayacak insanları da tutukluyorlar, tutuklama kurumunu yasal koşulları içinde doğru olarak uygulayan, tutuklamanın yasal nedenleri varsa tutuklayan, tutuklamanın yasal nedenleri yoksa tutuklamayan hakimlerimiz de haksız bir şekilde eleştiriliyorlar.

Örnek mi? Şu kamuoyunu meşgul eden şortlu kadını tekmeleme olayı.Şüphelinin kaçma ihtimali yoksa, toplanacak ve dolayısıyla karartılacak delil de yoksa, halkın duyarlılığı nedeniyle bu şahıs niçin tutuklu yargılansın ki? İleride suçlu görülerek mahkum edilir ve mahkumiyet kararı kesinleşirse, içeriye buyur edersiniz olur biter.

Lütfen, hiç  kimse bilir bilmez laf ederek, şu tutuklama kurumunu yozlaştırmasın.

Biraz sonra bir müvekkilin sorgusuna gireceğiz ve tutuklamanın, ülkemizde yozlaştırılması ve yasal amacı dışında kullanılması nedeniyle, ne acıdır ki, hakime; tutuklamanın ne olup ne olmadığını ve yasal koşullarını, uzun uzun anlatmak zorunda kalacağız.

02/11/2016
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget