Neyzen Tevfik heykeli - Yılmaz Özdemir

Yapıldığı günden beri AKP çevreleri başta olmak üzere bu heykeli eleştirenler var. Gerekçede ‘’Başka kimse kalmadı da bu adamın heykeli neden yapıldı’’

Neyzen Tevfik heykeli - Yılmaz Özdemir
Kartal’ın merkezinde alışılagelmişin dışında bir yapıt, Neyzen Tevfik heykeli.

Heykelin önündeki yazıda eseri yapanların Kartallı genç heykeltıraşlar olduğu yazıyor.

Bu ülkede birileri gençleri ve sanatı yok sayarken. Kartal Belediyesi’nin Kartal’da yaşayan gençlere böyle bir eser yaptırması, sanata ve sanatçıya sahip çıkması çok olumlu bir örnek.

Yapıldığı günden beri AKP çevreleri başta olmak üzere bu heykeli eleştirenler var. Gerekçede ‘’Başka kimse kalmadı da bu adamın heykeli neden yapıldı’’, ‘’Neyzen Tevfik, berduş bir hayat sürmüş ve sıra dışı yaşamış’’, ‘’Neyzen Tevfik Kartal’ı ne kadar temsil ediyor’’

Açıkçası bu eleştirilere çok şaşırmadım.

Nedenine gelince, bu eleştirileri yapanların Neyzen Tevfik’i yeterince tanımadıkları bir yana sanata ve sanatçıya bakışları öteden beri bilinen bir gerçek.

Geçmiş dönemde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı beğenmediği bir heykel için ‘’Tükürürüm böyle sanatın içine’’ sözünü kullanmıştı.

Kars gezisi sırasında dönemin başbakanı ‘’İnsanlık Anıtı’’ için ‘’Ucube’’ benzetmesi yapmıştı. En yetkili kişilerden bu sözleri duyunca Kartal’da yapılan eleştiriler sıradan kalıyor.

Dünya’da bir şairin, bir yazarın kısa süreli dahi olsa konakladığı mekanlar müzeye dönüştürülürken, yöneticilerin bulundukları kenti cazibe merkezi yapmak için tarihi kişiliklerle ilinti kurma çabaları varken, mezarı Kartal’da olan ney ve hiciv ustası Neyzen Tevfik’in adının Kartal’la birlikte anılmasından daha doğal ne olabilir ki?
Yazıyı hazırlarken Kırşehir’de bulunan Muharrem Ertaş anıtıyla ilgili yıllar önce dinlediğim bir olay aklıma geldi.
Neyzen Tevfik heykeli - Yılmaz Özdemir

Kırşehir’e Muharrem Ertaş’ın elinde saz bulunan bir anıtı dikilir anıtın açılışından sonra şehre gelen bir köylü anıtı seyretmeye başlar epeyce seyrettikten sonra şöyle der ‘’Ey büyük Atatürk, Memleketi kurtardığını biliyordum emme eyi saz çaldığını bilmiyordum.’’

Köylü haksız değil ki ülkeyi yönetenler yıllarca kültür sanat adına halka bir şey vermedikleri gibi resimden sinemaya , heykelden şiire kadar sanatla ilgilenenleri yok saydılar.

Bugün Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, mezarı Kartal’da bulunan bir sanatçı ve düşün insanı olan Neyzen Tevfik’in heykelini yine Kartallı olan genç heykeltıraşlara yaptırarak onun ismini Kartalla birlikte anılır hale getirmek için önemli bir adım atmıştır. Kartallılara düşen görev bu adımı sonuna kadar desteklemek olmalıdır.

Yazımı bitirmeden önce ATATÜRK'ün bir sözünü sizlerle paylaşmak isterim

''Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakış ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur''

Sevgi,saygı ve sanatla kalın.

Yılmaz Özdemir

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget